ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: 'Ακιντζί και Τσαβούσογλου αποκάλυψαν Αναστασιάδη - Παρουσίαση υποψηφίων ΑΚΕΛ'

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: 'Ακιντζί και Τσαβούσογλου αποκάλυψαν Αναστασιάδη - Παρουσίαση υποψηφίων ΑΚΕΛ'

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει το 'φλερτ' με άλλες ιδέες στο Κυπριακό και να εργαστεί με συνέπεια για την επανένωση του τόπου, υποστηρίζοντας ότι την Παρασκευή (25/1)  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ «τον αποκάλυψαν».

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου άσκησε κριτική και στο Κυπριακό και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση αλλά και η ΕΕ, και υπενθύμισε ότι είναι οι πρώτες εκλογές μετά τις Προεδρικές.

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν κρίνεται απλώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Κρίνεται το δικαίωμα του λαού μας σε όλα αυτά που κατακρεουργεί η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού», είπε.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν το συνειδητοποιεί, είτε αδιαφορεί, είτε το κάνει συνειδητά».

Μίλησε για τις πολιτικές ενσωμάτωσης που ακολουθεί η Άγκυρα και είπε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, «μεγάλο κομμάτι της οποίας επιθυμεί την ειρήνη και την επανένωση, δεν θα αντέχει για πάντα να αντιστέκεται στην πανίσχυρη Τουρκία». Χαιρέτισε παράλληλα την παρουσία στην εκδήλωση αντιπροσώπων «αυτών των ομάδων που θέλουν την ειρήνη και την επανένωση στην Κύπρο».

«Αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό σύντομα η δεξιά και η ακροδεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, αν δεν το συνειδητοποιήσει αυτό ο κ. Αναστασιάδης, αυτή την φορά θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «είτε θα λυθεί το Κυπριακό με έντιμο συμβιβασμό, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης».

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Κυπριανού, «οφείλει να εγκαταλείψει τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και το φλερτ με άλλες ιδέες». Χθες, πρόσθεσε, «τον αποκάλυψαν και ο κ. Ακιντζί και ο κ. Τσαβούσογλου. Προστέθηκαν σε όλους αυτούς οι οποίοι το τελευταίο διάστημα μιλούν για το φλερτ με άλλες ιδέες».

Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να εργαστεί με ειλικρίνεια και βούληση με προσήλωση στις συμφωνημένες αρχές και συνέπεια για την επανένωση του τόπου».

Αναφορά έκανε ο κ. Κυπριανού και στο ΕΛΑΜ λέγοντας ότι «αποδείχθηκε να είναι το πολυτιμότερο δεκανίκι για τον κ. Αναστασιάδη και το Συναγερμό». «Έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους στις προεδρικές εκλογές, είπε, προσθέτοντας ότι, «ψήφισε με προθυμία όλα τα νομοσχέδια που διέλυσαν τον Συνεργατισμό και φόρτωναν χρέος δισεκατομμυρίων τους πολίτες». Τον ίδιο ρόλο που έχουν οι ομοϊδεάτες τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν και αυτοί στην Κύπρο, ανέφερε. «Τραμπουκισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, λαϊκισμός, μίσος και βία σε βάρος των αδυνάτων», είπε.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις όσων αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ευρώπη. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χρίσουμε το μέλλον της Ευρώπης πάνω στην αλληλεγγύη των λαών της και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της», σημείωσε.

Για τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο είπε ότι «ο ΔΗΣΥ τον πλάσαρε ως Μεσσία», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για πολιτικό με θέσεις βαθιά συντηρητικές, δογματικές και λαϊκίστικές. Πολιτικό που αγγίζει τα όρια της ακροδεξιάς». Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Κυπριανού «η Κύπρος πλήρωσε ακριβά τους ζηλωτές της δεξιάς».

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε στην ομιλία του τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος δεν επαναδιεκδικεί λόγω ορίου θητειών.

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Τάκη Χατζηγεωργίου. Υπηρέτησε με αποτελεσματικότητα στο Ευρωκοινοβούλιο για 10 ολόκληρα χρόνια όπως και ο φίλος ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης που είναι εδώ μαζί μας», ανέφερε.

Εξήγησε ότι «λόγω του περιορισμού που έχουμε εισάγει ως ΑΚΕΛ στις θητείες δεν θα είναι υποψήφιος για τις ευρωπαϊκές εκλογές», προσθέτοντας ότι «είναι όμως μαζί μας στον αγώνα».

Το ψηφοδέλτιο

Γιώργος Γεωργίου, Άθως Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Γιώργος Κουκουμάς, Μαρίνα Νικολάου και Νεοκλής Συλικιώτης είναι οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού το ψηφοδέλτιο είναι «αξιόμαχο και ισχυρό» και απαρτίζεται από ανθρώπους «που έχουν την εμπειρία, τη γνώση και το δυναμισμό που χρειάζονται για γίνουν η φωνή του κυπριακού λαού στην Ευρώπη».

Σε αναφορά του στη συμπερίληψη του κ. Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ, αλλά ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. «Συμμερίζεται μαζί μας την ανάγκη επίτευξης λύσης του Κυπριακού στη βάση των συμφωνημένων αρχών και όχι μόνο», σημείωσε. Η επανένωση του τόπου μας, τόνισε ο κ. Κυπριανού, «είναι στόχος ζωής για το ΑΚΕΛ».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου έστειλε το βροντερό όπως είπε μήνυμα ότι «θα αγωνιστούμε για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, για μια Κύπρο της κοινωνικής ευημερίας, για μια Ευρώπη της προκοπής και της αξιοπρέπειας, για τη Δημοκρατία και εδώ αλλά και εκεί στις παγερές Βρυξέλλες». «Για το δίκαιο του αδικημένου και του πρόσφυγα. Και εδώ και εκεί. Για τον πνιγμένο Αϊλάν για το ψωμί όλου του κόσμου για τα παιδιά μας», είπε. «Δεν μας τρομάζουν οι δυσκολίες, ούτε τα θεριά που βγήκαν σεριάνι, ούτε και οι άλλοι με τις γραβάτες. Γιατί κρατάμε από καλή γενιά», πρόσθεσε.

Ο γιατρός Άθως Γεωργίου ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι «με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη σ’ αυτές τις εκλογές δηλώνουμε παρών στην Κύπρο». «Στέλνουμε το μήνυμα ότι ‘φτάνει πια, κουραστήκαμε’. Ορθώνουμε το ανάστημα απέναντι στο ξήλωμα του κοινωνικού ιστού, στη διάλυση του κράτους προνοίας, στην ανασφάλεια στην εργασία, στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου», πρόσθεσε. Η Αριστερά, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, «οραματίζεται μια άλλη Ευρώπη και μια άλλη Κύπρο. Είμαστε η φωνή που διεκδικεί για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Ο πανεπιστημιακός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε στο όραμα του για μια Κύπρο ως κοινή πατρίδα μακριά από εθνικισμό και ρατσισμό. «Σεβόμενοι τις εθνικές ταυτότητες αλλά καλλιεργώντας την συνείδηση της κοινής πατρίδας και της πολιτικής αφοσίωσης στο σύνολο της Κύπρου», είπε. Πρόσθεσε ότι «είμαι φεντεραλιστής πατριώτης και είμαι εναντίον του εθνικισμού. Σέβομαι τις εθνικές διαφορές όμως». «Οι εθνικιστές αγαπούν μόνο μια εθνική ομάδα, ένα έθνος. Εμείς αγαπάμε μια χώρα. Όλη τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας», είπε.

Ο Ευρωκοινοβουλευτικός Συνεργάτης Γιώργος Κουκουμάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μεγάλο στοίχημα που έχουμε ως ΑΚΕΛ και ως Αριστέρα εν όψει ευρωεκλογών είναι να καταφέρουμε να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά διλήμματα που έχει η Ευρώπη και το μέλλον της. Μίλησε για την ιστορία της Ευρώπης η οποία είναι γεμάτη «με επαναστάσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο, με αγώνες και κινήματα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, της γυναίκας, για την δημοκρατία για την οικολογία, για τον κόσμο που θέλουμε εμείς». «Αυτή είναι η δική μας Ευρώπη», είπε, αυτή είναι η Ευρώπη που εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ στην Κύπρο.

Μήνυμα εναντίον της αδιαφορίας και της αποχής έστειλε η Μαρίνα Νικολάου, η οποία είναι πολιτικός σύμβουλος στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Απευθύνομαι ειδικά σε όσους στέκονται με κριτική απέναντι στην ΕΕ και θέλω να πω πως μόνο με την συμμετοχή μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», είπε. Σύμφωνα με την ίδια «από τον καναπέ της αδιαφορίας ο κόσμος δεν αλλάζει. Δεν άλλαξε ποτέ. Αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρία να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να αντισταθούμε, να απαντήσουμε, σημείωσε.

Ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι το ΑΚΕΛ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος είπε ότι «εδώ και 15 χρόνια το ΑΚΕΛ είναι αποδεδειγμένα το πιο δραστήριο κυπριακό κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρώπη. «Με τον αγώνα και την δουλειά μας κερδίζουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του κόσμου», πρόσθεσε. «Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστερά στην οποία το κόμμα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αγωνιζόμαστε για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους για την Κύπρο μας», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top