ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει ο νόμος δηλώνουν Βουλευτές

Το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει ο νόμος δηλώνουν Βουλευτές

To ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει ο νόμος, που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή χωρίς αναβολές, δήλωσαν βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, καλώντας τους εμπλεκόμενους να θέσουν το συμφέρον του πολίτη και του ασθενούς υπεράνω των όποιων συμφερόντων.

Τόσο κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε τους κανονισμούς για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, βουλευτές επανέλαβαν ότι το ΓεΣΥ παρά τα όποια προβλήματα θα εφαρμοστεί και έδωσαν πίστωση χρόνου 15 ημερών στον ΟΑΥ και τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν τις θέσεις τους για τους κανονισμούς και να επανέλθουν στην Επιτροπή Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου δήλωσε μετά τη συνεδρία πως γίνονται σεβαστές οι απορίες και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν για τα όποια κενά δυνατόν να υπάρχουν, πάνω από όλα, όμως, πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια και να τεθεί το συμφέρον του πολίτη πάνω από τα όποια άλλα συμφέροντα.

Η μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία, πρέπει να προχωρήσει και να λειτουργήσει και δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής ή αναβολής, συνέχισε τονίζοντας ότι πρέπει όλοι «να αναλάβουμε τις πελώριες ευθύνες που επιφορτιζόμαστε ώστε να πάρει ο λαός αυτό που του αξίζει».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεται ο νόμος και να μην εφαρμόζεται. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται συναίνεση και να θέσουμε μπροστά το συμφέρον του ανθρώπου.

Ακολούθως συνέστησε στον ΟΑΥ και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να αρχίσουν διάλογο και να απαντήσουν στα όποια ερωτήματα, επειδή -όπως ανέφερε- τραβά ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη και στη μέση είναι ο άρρωστος.

Πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε τον Μάρτη που θα αρχίσει να πληρώνει ο κόσμος να γνωρίζει ότι τον Ιούνη θα εφαρμοστεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ανέφερε ο κ. Αδάμου παρατηρώντας πως «αντί να εξυπηρετήσουμε τον άρρωστο παίζουμε μπουνιές μεταξύ μας».

Είπε τέλος ότι το ΓεΣΥ θα γίνει, επειδή πρέπει να γίνει και επειδή είναι προς το συμφέρον του Κύπριου πολίτη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου δήλωσε ότι απαιτήσαμε αν είναι δυνατόν από σήμερα ο ΟΑΥ να έρθει σε άμεσες συνομιλίες με τους γιατρούς και τους άλλους εμπλεκόμενους για να βρουν τη χρυσή τομή για το υπέρτατο αγαθό υγείας που πρέπει να δώσουμε στο λαό.

Μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Ανδρέας Αποστόλου, είπε πως συζητούμε για δεκαετίες το ΓεΣΥ και κάποιοι θυμήθηκαν να βάλουν νέες ιδέες. Πρόσθεσε πως αναβολή στην έναρξη εφαρμογής σημαίνει ακύρωση, για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα.

Ο κ. Αποστόλου είπε πως η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τη δήλωση του ΟΑΥ για συζήτηση των όποιων θεμάτων και παρατήρησε πως αυτοί που διέκοψαν τον διάλογο ήταν ο ΠΙΣ και οι γιατροί.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου είπε ότι τέθηκε ακόμα ένα ορόσημο και θα αρχίσουν να παρέχονται οι υπηρεσίες με βάση τον νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Είπε πως την 1η του Μάρτη θα αρχίσουν οι αποκοπές από τους πολίτες για το ΓεΣΥ, ένα σύστημα που είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων συζητήσεων και μελετών από κορυφαίους επιστήμονες του εξωτερικού.

Αφού τόνισε πως όλα γίνονται στο πλαίσιο διαφάνειας, δήλωσε πως οι πόρτες του ΟΑΥ είναι ανοικτές για κάθε φορέα και οργανισμό που θέλει να συζητήσει τις λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως χωρίς να θέλει να υπεισέλθει στην αριθμολογία, μέχρι της παρούσης έχουν εγγραφεί πέραν των 150 προσωπικών γιατρών, προσθέτοντας ότι εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα ανοίξει ο κατάλογος εγγραφής των ειδικών γιατρών.

Περαιτέρω ο κ. Αντωνίου παρατήρησε ότι το θέμα για την αποζημίωση και για το οικονομικό πλαίσιο συνάντησε τις απαιτήσεις του ΠΙΣ και  όλα τα άλλα είναι πλέον εύκολο να διευθετηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι τις τελευταίες 2 με 3 εβδομάδες παρατηρείται έντονη προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κλίμα κινδυνολογίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι γιατροί δεν αποφάσισαν να εγγραφούν, επειδή δεν είχαν επαρκή ενημέρωση ή είχαν λανθασμένη ενημέρωση. Υπάρχει κλίμα μη ενημέρωσης, συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας, η οποία κατά διαστήματα είχε εντάσεις, ο Πρόεδρος του σώματος παρατήρησε ότι το σύστημα λειτουργίας των νοσοκομείων διαχρονικά επιτρέπει με διάφορους τρόπους σε γιατρούς χωρίς εκπαίδευση και κατάρτιση να ασκούν το επάγγελμα του γιατρού. Είπε μάλιστα ότι γιατροί διορίστηκαν από τηλεφώνου λόγω μη επιστημονικής κατάρτισης.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας παραβιάζει την υπογραφή του και συμφωνία  που έκανε το 2017 και προσλαμβάνει γιατρούς χωρίς ειδικότητα για να καλύψει τρύπες.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μαρίνος Σωτηρίου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι  δεν έχει κανένας ιδέα τι πάμε να κάνουμε και έκανε λόγο για «μνημειώδη προχειρότητα» στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τόπου.

 «Δεν ξέρουμε με ποια εργαλεία και ποιο προσωπικό θα ασκήσουμε ιατρική λες θα βλέπουμε ασθενείς στην Κένυα», είπε επίσης.

Η Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Αναστασία Συμεού είπε πως ο Σύλλογος κατέθεσε στην Επιτροπή υπόμνημα με θέσεις. Πρόσθεσε ότι ο νόμος είναι αρκετά δεσμευτικός και ενδεχομένως οι αλλαγές που επιφέρουν οι κανονισμοί να μην κατοχυρώνουν τον ιατρικό κόσμο.

Παρατήρησε ότι η πρόνοια του νόμου ότι τα έσοδα δεν θα είναι ποτέ λιγότερα από τα έξοδα, αφήνουν τους γιατρούς επί ξύλου κρεμασμένους και πρόσθεσε πως δεν αναφέρεται στον νόμο ότι το κράτος θα καλύψει ελλείμματα με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.  Διερωτήθηκε τι θα γίνει αν το κράτος αστοχήσει στον προϋπολογισμό ή στη συλλογή των εισφορών.

Η κ. Συμεού είπε ακόμα ότι υπάρχουν ερωτήματα για τους δείκτες απόδοσης και ότι τα κριτήρια απόδοσης χρήζουν ανάλυσης και συζήτησης.

Ή θα αναλυθούν πλήρως οι δείκτες ή δεν θα γίνουν αποδεκτοί, συνέχισε προσθέτοντας πως οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν καθώς θα επηρεάσει την ποιότητα της φροντίδας που θα τους παρέχεται.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή η συντεχνία δεν πήρε απάντηση στην ανάλυση που έκανε επί των νομοθετημάτων, υποβάλλοντας ταυτόχρονα ερωτήματα προς διευκρίνιση.

Ένα από τα ερωτήματα είναι κατά πόσο η απόσπαση των γιατρών στον ΟΚΥπΥ θα δώσει στον οργανισμό την εξουσία να συμβάλλεται για τους γιατρούς, χωρίς οι γιατροί να συμμετέχουν, είπε στη συνέχεια προσθέτοντας πως υπάρχουν και ερωτήματα που αφορούν τεχνικά ζητήματα, όπως η λειτουργία των τμημάτων πρώτων βοηθειών.

Ο κ. Κούμας είπε ακόμα πως οι γιατροί βρίσκονται σε αβεβαιότητα για το μέλλον τους, το μέλλον των ασθενών και των νοσηλευτηρίων και δήλωσε πως ο στόχος των γιατρών του δημοσίου είναι  «να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Όπως αναφέρθηκε από άλλο εκπρόσωπο του ΟΑΥ, δεν τίθεται θέμα να μην εισπράττονται οι εισφορές και δεν τίθεται θέμα ανησυχίας των γιατρών για τους προϋπολογισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ απαντώντας στα ερωτήματα του ΠΙΣ είπε πως ο σφαιρικός προϋπολογισμός παρέχει ασφάλεια στους παρόχους.

Εξήγησε ότι τα ΤΑΕΠ εντάσσονται στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και ότι προς τούτο θα κατατεθούν σχετικοί κανονισμοί και είπε πως η  ενεργοποίηση των δεικτών απόδοσης θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Εξήγησε επίσης ότι οι δείκτες θα συζητηθούν με την ιατρική κοινότητα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top