ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοιτητική μέριμνα, ενοίκια και δίδακτρα σε συνάντηση ΑΚΕΛ-ΠΟΦΕΝ

Φοιτητική μέριμνα, ενοίκια και δίδακτρα σε συνάντηση ΑΚΕΛ-ΠΟΦΕΝ

Τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, των υψηλών ενοικίων και των ψηλών διδάκτρων των Πανεπιστημίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού με αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ.

 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη τεράστια σημασία που δίνει το κόμμα του στον τομέα της παιδείας, καθώς είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά αν λειτουργήσει σωστά. «Έχει τεράστια σημασία να δώσουμε τα καλύτερα εφόδια και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της παιδείας αλλά και την δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά να αποπερατώσουν τις σπουδές τους», είπε.
 
Αναφερόμενος στα πιο σημαντικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που τους έχει επιδοθεί από την ΠΟΦΕΝ, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε αυτά που η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τα αντιμετωπίσει, να τα προωθήσει και να τα επιλύσει από τη στιγμή που εδώ και λίγα χρόνια επικαλείται ένα success story στην οικονομία και πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.
 
«Ως εκ τούτου χρειάζεται να επενδύσουμε στον τομέα της παιδείας», είπε και έκανε αρχικά αναφορά στο ζήτημα της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου, το οποίο πρέπει να επανέλθει  στα επίπεδα του 2012 και το ποσό που θα είναι πλεονάζον από τη χορηγία θα πρέπει να μεταφέρεται στο πακέτο.
 
Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε αφορά το γενικότερο πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια, το οποίο για τους φοιτητές είναι πολύ μεγάλο λόγω και του χαμηλού αριθμού εστιών που έχουν τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τα δημόσια ώστε να φιλοξενούν φοιτητές στη βάση συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων με πολύ χαμηλό κόστος.
 
Όπως ανέφερε το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και χθες σε συνάντηση που είχε με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, και εξέφρασε την ικανοποίηση γιατί ο Πρύτανης έχει υποσχεθεί πως προωθείται ένας σχεδιασμός περίπου 1900 εστιών. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια σε όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια για να υπάρξει μείωση των ενοικίων και να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι οικονομικά φοιτητές. Σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι να στηρίζονται οι πολύ φτωχές ομάδες των φοιτητών και να αφήνονται χωρίς καμία στήριξη οι φτωχές οικογένειες.
 
Το τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυπριανού αφορά τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, για το οποίο έχουν κατ΄ επανάληψη να τεθεί σε άλλη βάση και η θέση του ΑΚΕΛ είναι όπως τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Σημείωσε πως τα δίδακτρα πρέπει  να μειωθούν στα αρχικά τους επίπεδα.
 
«Θα μελετήσουμε τα αιτήματα που μας έχει υποβάλει η ΠΟΦΕΝ  και θα απευθυνθούμε και εμείς με δικές μας επιστολές τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις προσπάθειες να έχουν οι φοιτητές μας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των σπουδών τους», είπε.
 
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ Χαράλαμπος Πανταζής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αιτήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, τα ενοίκια και τα δίδακτρα θα εισακουσθούν.
 
Ερωτηθείς αν το υπόμνημα είναι το ίδιο που κατέθεσαν στον Υπουργό, είπε πως είναι το ίδιο και πως η ανταπόκριση από το Υπουργείο είναι το κάλεσμα για να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί η χρυσή τομή στα ζητήματα αυτά.
 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top