ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές τα κτήρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν - Η πρόταση που εκκρεμεί για χρόνια από το ΕΤΕΚ

Κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές τα κτήρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν - Η πρόταση που εκκρεμεί για χρόνια από το ΕΤΕΚ

Εξ αφορμής της κατάρρευσης διώροφης παλιάς οικοδομής στο κέντρο της Λευκωσίας το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι εδώ και χρόνια έχει καταθέσει πρόταση για θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, έτσι ώστε να ελέγχονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται καταστάσεις όπου οι οικοδομές θα καθίστανται επικίνδυνες.

 
Σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης αναφέρει ότι ένας σημαντικός αριθμός των κτιρίων στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης. Τούτο σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές, και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευση τους θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
 
«Τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή καθώς αφορούν το στάδιο στο οποίο η οικοδομή έχει ήδη καταστεί επικίνδυνη, σημείο όπου συχνά ο ιδιοκτήτης εν απουσία αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, δεν έχει κίνητρο για να λάβει μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας. Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη καταστάσεων πριν τα κτίρια καθιστούν επικίνδυνα», προστίθεται.
 
Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί, αναφέρει ο κ. Αχνιώτης, ότι η νομοθεσία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες τοπικές αρχές για άμεση επέμβαση και λήψη των απαραίτητων μέτρων, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωση του για αποκατάσταση της οικοδομής του.
 
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΠΑ)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top