ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Η πρώτη μεταφορά μοσχεύματος με drone- VIDEO

ΗΠΑ: Η πρώτη μεταφορά μοσχεύματος με drone- VIDEO

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, νεφρός για μεταμόσχευση μεταφέρθηκε με drone στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Η πρακτική αυτή, αναμένεται στο μέλλον να επισπεύσει κατά πολύ το χρόνο των επεμβάσεων, προς όφελος των ασθενών, αλλά και να διασφαλίσει την ασφάλεια των οργάνων προς μεταμόσχευση.

Η ασθενής ήταν μια 44χρονη γυναίκα από τη Βαλτιμόρη, σε διαδικασία αιμοδιάλυσης τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η μεταμόσχευση έγινε στις 19 Απριλίου και ο νεφρός μεταφέρθηκε σε δέκα μόνο λεπτά.

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Δρ.Joseph Scalea, δήλωσε ότι η απόσταση πλέον δεν έχει και τόση σημασία και ότι τα drones θα μπορούν από τώρα και στο εξής να αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στις μεταμοσχεύσεις.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το project, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία σειρά από ανάγκες στην μεταφορά, οι οποίες δεν καλύπτονται», ανέφερε ο Scalea. «Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε την ακριβή τοποθεσία και την υγεία του μοσχεύματος κατά την διάρκεια της μεταφοράς. Ακόμη και στην εποχή μας, τα μοσχεύματα δεν παρακολουθούνται κατά την πτήση, πράγμα απαράδεκτο. Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μοσχευμάτων είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή την διαδικασία».

Το drone που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά και δημιουργήθηκε από ειδικούς μηχανικούς, έπρεπε να διαθέτει συμπαγές μέταλλο και να καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασυνόδευτη μεταφορά μοσχευμάτων.

Μέχρι στιγμής οι μεταφορές οργάνων γίνονταν με ειδικές πτήσεις chartered ή και πολλές κανονικές πτήσεις με μεγάλες καθυστερήσεις και κόστος.

Στις ΗΠΑ σχεδόν 114,000 άνθρωποι ήταν στη λίστα για μεταμοσχεύσεις, το 2018, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν 36.500, από τις οποίες, στις 30.000 το μόσχευμα προερχόταν από νεκρό δότη.

Σχεδόν στο 4% των συνολικών μεταφορών μοσχευμάτων αντιμετωπίζονται καθυστερήσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τις δύο ώρες.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews: 

 

Απο Euronews

*Φωτογραφία από Mark Teske/University of Maryland School of Medicine/ Euronews

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top