ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΤ – ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: «Ευφυέστατη κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» -VIDEO

ΕΡΤ – ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: «Ευφυέστατη κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» -VIDEO

Για ευφυέστατη κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην μεσημβρινή εκπομπή 'Για την Ελλάδα' με τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.

Αναφερόταν στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος των μελών των πληρωμάτων των τουρκικών σκαφών που διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ακριβές του σχόλιο ήταν το εξής: «...η ευφυέστατη κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για όλα τα πληρώματα. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι η πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να είναι ισχυρότερη ακόμα και από τα πυρηνικά όπλα. Μια χώρα που έχει ισχυρή πολιτική κι ένα υγιές πολιτικό σύστημα –ακόμα κι αν είναι μικρή και διαμελισμένη όπως είναι η Κύπρος- μπορεί να φτάνει σε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα. Αυτό, λοιπόν, προκάλεσε στην Τουρκία τεράστιο πρόβλημα... ετοίμασε έξι αντίμετρα εναντίον οποιασδήποτε χώρας συλλάβει άτομο εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί το ένταλμα επειδή συμμετέχει σ΄ αυτές τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και κάποιο απ΄ αυτά τα αντίμετρα είναι και εναντίον της Κύπρου».

Είπε πως αυτό το οποίο «γεννά» την προκλητικότητα της Τουρκίας είναι «η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το θαλάσσιο οικόπεδο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη».

https://www.youtube.com/watch?v=ZF-Hi1ajpBM


Αναφέρθηκε και στα κέρδη της συμφωνίας για την Κύπρο, που βάσει των όσων ανέφερε θα έχει ως αποτέλεσμα «στα 25-30 χρόνια που θα διαρκέσει η εκμετάλλευσή αυτού του κοιτάσματος η κυπριακή δημοκρατία θα εισπράξει 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα μικρομεσαίο κοίτασμα».

Και εξήγησε πως η εν λόγω συμφωνία «έχει ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας» που θέλει να την βάλουμε στο τραπέζι της μοιρασιάς.

Καταλήγοντας σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε επίσης ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο στην κυπριακή ΑΟΖ». Πρόσθεσε πως«επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα άσκησης τρομοκρατίας είτε με τα δυο γεωτρύπανα, είτε με τις φρεγάτες που λέει ότι θα στείλει ούτως ώστε να δημιουργήσει το φόβο και στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στις άλλες χώρες που εμπλέκονται –ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία- και να πουν εν πάση περιπτώσει, ‘ας τη βάλουμε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να πάρει μερίδιο για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα στην κυπριακή ΑΟΖ’. Αν γίνει όμως αυτό, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεκμετάλλευση και στο Αιγαίο. Κι επειδή δεν έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα που σας έχω πει, θα έχει πραγματικά τραγικές συνέπειες για τα δικά μας συμφέροντα».

Το VIDEO με όλες τις δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο Καλεντερίδης:

https://www.youtube.com/watch?v=rF8PWpU06jg

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top