ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil-Total - ΕΛΠΕ».

Ως ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην πορεία αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil-Total - ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι συμβάσεις αφορούν θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί οκτώ χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, διάστημα κατά το οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών, καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού.

Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «[…] η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει ταυτόχρονα και σε χώρα παραγωγό ενέργειας».

«Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η υπογραφή της σύμβασης αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή και οικονομική της προοπτική.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε, επίσης, ότι η επένδυση που υπογράφηκε σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

 «Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι οι κινήσεις της Ελλάδας είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένες με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και βασισμένες «στις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», όπως είπε.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, και κυρίως κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί ένα καύσιμο κεντρικής σημασίας για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αναφερόμενος στη σημασία του EastMed, o Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα μπορούσε «να αναδειχθεί σε μια σπουδαία “γέφυρα” για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top