ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αρχείο προσφύγων

Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αρχείο προσφύγων

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Αρχείο Προσφύγων στο οποίο καταγράφεται η βοήθεια που έτυχαν οι πρόσφυγες και η κατεχόμενη περιουσία που διαθέτουν.

Αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συζήτησε την ανάγκη δημιουργίας Αρχείου Προσφύγων, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Στέφανου Στεφάνου, Νίκου Κέττηρου, Μαριέλλας Αριστείδου, Ονούφριου Κουλλά, Κυριάκου Χατζηγιάννη, Πανίκου Λεωνίδου, Ζαχαρία Κουλία και Άννας Θεολόγου.

Ταυτόχρονα η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της διεκδίκησης της γης στην οποία έχουν ανεγερθεί συνοικισμοί στέγασης προσφύγων, καθώς και η διεκδίκηση αποζημιώσεων και άλλων ωφελημάτων από τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες της γης και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου με το κράτος να δηλώνει την ετοιμότητα του να προσφέρει νομική αρωγή στον προσφυγικό κόσμο. Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Στέφανου Στεφάνου και Νίκου Κέττηρου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, η Πρόεδρος της Σκεύη Κούτρα Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι η υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών έχει επισκεφθεί τους προσφυγικούς οικισμούς που επηρεάζονται και συγκεκριμένα της Τίμης και των Πολεμιδιών και ενημέρωσε τον προσφυγικό κόσμο για τις διαδικασίες και τις ενέργειες που έχουν κάνει.

Ανέφερε ότι όσον αφορά τα Πολεμίδια είναι έτοιμο το κράτος να παραχωρήσει τη νομική αρωγή έτσι ώστε να προσληφθεί δικηγόρος να εκπροσωπήσει τον προσφυγικό κόσμο και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν και αίτημα της Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθείται το θέμα για να διακριβωθεί πως θα διευθετηθεί.

Αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας Αρχείου Προσφύγων για καταγραφή της προσφυγικής βοήθειας που έτυχαν και της κατεχόμενης περιουσίας που διαθέτουν, η κ. Κουκουμά είπε ότι το αρχείο έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτό που εκκρεμεί είναι η μελέτη για την διαμόρφωση πολιτικής στήριξης ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Σκοπός δεν ήταν απλά να γίνει το αρχείο αλλά να αποτελέσει το εργαλείο στην βάση του οποίου θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια πολιτική σε σχέση με την στήριξη ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, πρόσθεσε.   

Ανέφερε ότι «ο προσφυγικός κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο» τη σημερινή κατάσταση που ενώ «έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα, στις ελεύθερες περιοχές να παίρνουν ψίχουλα από την προσφυγική στεγαστική πολιτική που υπάρχει και σε άλλες περιπτώσεις να κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο γιατί του έτυχαν συγκεκριμένα προβλήματα στην πορεία της ζωής του».

Η κ. Κουκουμά είπε ότι η μη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά «και το μετεκλογικό θόλωμα του θέματος ότι δεν το υποσχέθηκε, μας ανησυχεί όπως ανησυχεί και τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας».

Πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας ενημέρωσαν την Επιτροπή Προσφύγων ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είχε υποσχεθεί ότι θα παραχωρούσε €150 εκατομμύρια για να ξεκινήσει το Ταμείο στην βάση του οποίου θα στηριζόταν ο προσφυγικός κόσμος και περισσότερο οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας».

Τέλος ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη σε σχέση με τα στεγαστικά σχέδια και πρόσθεσε πως θεωρεί πως αδικούνται οι περιπτώσεις των δικαιούχων που έχουν λάβει ένα μικρό ποσό έναντι της εγκεκριμένης χορηγίας και σήμερα έχασαν το δικαίωμα να πάρουν το αυξημένο ποσό».

Είπε ότι το 2013 η Κυβέρνηση είχε θέσει υπό συγκεκριμένα κριτήρια την παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας και μείωνε την χορηγία κατά 15%», προσθέτοντας ότι όπως το έκανε τότε που ήταν για κούρεμα της χορηγίας, αντίστοιχα θα πρέπει σήμερα να επαναφέρει το θέμα για να δικαιούται τουλάχιστον ποσοστιαία την χορηγία ή να την δικαιούνται εξολοκλήρου.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμη ότι ζήτησαν να επαναφερθεί η οικονομική χορηγία στους δικαιούχους των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν από το 2011/2012 και πρόσθεσε πως τα σημερινά σχέδια όπως έχουν διαμορφωθεί τώρα όσοι θα αποταθούν για παροχή οικοπέδου για φτωχές οικογένειες ή από τα σχέδια του ΚΟΑΓ θα δικαιούνται και την οικονομική βοήθεια στην βάση της προσφυγικής τους ιδιότητας.

Ανέφερε ότι είναι άδικο εκείνοι που πήραν τα οικόπεδα τότε να μην επωφεληθούν στην βάση της όλης σημερινής φιλοσοφίας του στεγαστικού σχεδίου και πρόσθεσε πως αυτοί ανέρχονται γύρω στους 400.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου χαιρέτισε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που μετά από 45 χρόνια, όπως είπε, «έχει δημιουργήσει και ολοκληρώσει το αρχείο προσφύγων κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια».

Ανέφερε ότι το αρχείο έχει ήδη παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν στην κυβερνητική αποθήκη πληροφοριών και οι οποίες «θα βοηθήσουν το κράτος για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την προσφυγική πολιτική».

 «Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε και έχει ξεκινήσει η μελέτη για να δούμε πως εφαρμόζουμε πρακτικά μια πολιτική που έπρεπε να εφαρμοστεί πριν χρόνια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα της απώλειας χρήσης, η κ. Αριστείδου είπε ότι οι υπηρεσίες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όπως την παραχώρηση επιδόματος το οποίο θα καθορίζεται από την περιουσία που έχει ο κάθε πρόσφυγας στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν θα καλύπτει πλήρως την απώλεια χρήσης όμως αυτό θα διαφανεί στην πορεία».

Ο  βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την δημιουργία αρχείου κατεχομένων περιουσιών στο οποίο καταγράφονται όλες οι κατεχόμενες περιουσίες καθώς και η όποια βοήθεια έχει πάρει αυτός ο ιδιοκτήτης από το κράτος μέχρι σήμερα.

Ο κ. Πιττοκοπίτης κάλεσε «την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση αυτού του εργαλείου ούτω ώστε οι όποιες αδικίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα να αρθούν».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top