ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Δένδια με τον Ελβετό Υπουργό Εξωτερικών

Συνάντηση Δένδια με τον Ελβετό Υπουργό Εξωτερικών

Συνάντηση πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ελβετό ομόλογό του Ινιάτσιο Κάσσις, κατά την οποία συζητήθηκαν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και το ζήτημα του προσφυγικού.



Αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάσσις εξέφρασε την ανησυχία της Ελβετίας για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στη Μεσόγειο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε, οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία θα πρέπει να παύσουν, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα προτίθεται να το θέσει στον κ. Τσαβούσογλου, κατά τη μεθαυριανή επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια, ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τριπλή επίσκεψή του σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο ταξίδι εκφράζει τη βούληση της Ελβετίας για μια ειρηνική και ασφαλή κατάσταση στη Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια στο οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, ήθελα να δω με τα μάτια μου ποιο είναι το πρόβλημα και να ακούσω από τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα ποια είναι η θέση τους», σημείωσε ο κ. Κάσσις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελβετία κατά τα προηγούμενα χρόνια «προσέφερε τις καλές της υπηρεσίες στην αναζήτηση μιας λύσης».

Αναφερόμενος στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τις προϋποθέσεις για μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή διότι υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που ανησυχούν, οξύνουν τα πνεύματα και εκνευρίζουν».

«Συνεπώς, θα έπρεπε να καταφέρουμε πρωτίστως να μιλήσουμε για το πώς θα επιτυγχάναμε να παύσουν να υφίστανται αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Και από αυτό το σημείο θα μπορούσαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω σε αυτό το ταξίδι», επισήμανε ο κ. Κάσσις.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ελβετίας δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων, ενώ η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη βούλησή της θα σταθεί αρωγός στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ελβετίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top