ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπαίδευση στην αφαίρεση λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου

Εκπαίδευση στην αφαίρεση λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου

Εκπαίδευση για την αφαίρεση λεοντόψαρων στο ναυάγιο του «Ζηνοβία» θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 15 Ιουλίου.

 
Σε γραπτή ανακοίνωση της A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises, ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυαγίου Ζηνοβία, αναφέρεται ότι «την  Παρασκευή 12 Ιουλίου, στην αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας και στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» θα διεξαχθεί ενημερωτικό σεμινάριο για την ασφαλή αφαίρεση λεοντόψαρων. Το σεμινάριο απευθύνεται προς όλους τους ενδιαφερομένους και η παρακολούθηση του αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στις ομάδες αφαίρεσης λεοντόψαρων (RAT`s)».

Η εκπαίδευση στην αφαίρεση λεοντόψαρων «εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος RELIONMED, θα αρχίσει στις 19:30 και θα ολοκληρωθεί στις 21:00. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξάπλωση του λεοντόψαρου στην Κύπρο και την απειλή που ελλοχεύει στο Μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα, θα ακολουθήσει παρουσίαση του ειδικού εξοπλισμού και εκπαίδευση στην χρήση του και η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί με την ενημέρωση για τους πιθανούς κίνδυνους και τις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για την αποφυγή ατυχημάτων».
 
Την Δευτέρα 15 Ιουλίου προγραμματίζεται να «γίνει μαζική αφαίρεση λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία. Η αναχώρηση θα γίνει από την αποβάθρα της Μαρίνας Λάρνακας στις 9 το πρωί με το σκάφος “Queen Zenobia”. Οι δύτες που είναι ενταγμένοι στις ομάδες αφαίρεσης λεοντόψαρων (RAT`s) θα έχουν την ευκαιρία για δυο καταδύσεις σε προγραμματισμένες θέσεις στο ναυάγιο, η αφαίρεση θα  περιοριστεί στους ανοικτούς χώρους του ναυαγίου, χωρίς να έχει  ανταγωνιστικό ή διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν τις «ορθές πρακτικές αποφυγής / αντιμετώπισης ατυχήματος από τσίμπημα λεοντόψαρου». 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Relionmed-Life (Preventing a lionfish invasion in the Mediterranean through early response and targeted removal) υλοποιείται από το  «Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Κυπριακή επιστημονική εταιρεία Marine and Environmental Research - MER Lab , το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Enalia Physis Environmental Research Center, το «Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών» - Cyprus DFMR και το «Marine Biology and Ecology Research Centre του University of Plymouth (UK)».
 
H εταιρεία A.A.K. Larnaca Napa Sea Cruises, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου Ζηνοβία, είναι χορηγός της εκδήλωσης, υποστηρίζει ενεργά την όλη προσπάθεια και από τον Απρίλιο βρίσκεται σε εξέλιξη το «εθελοντικό πρόγραμμα παρακολούθησης του λεοντόψαρου» στο Ναυάγιο Ζηνοβία. Το ναυάγιο αποτελεί ένα από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο, τον οποίον επισκέπτονται πέραν των 60 χιλιάδων δυτών ετησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομία της Λάρνακας και προτεραιότητα της ιδιοκτησίας του, είναι η ασφάλεια των δυτών και η προστασία της βιοποικιλότητας στο Ζηνοβία».
 
Η εταιρεία καλεί «όλους τους δύτες να συμμετέχουν μαζικά στις δυο εκδηλώσεις, κάθε δύτης θα πληρώσει 5 ευρώ και 2 ευρώ θα πληρώσουν οι επισκέπτες / παρατηρητές και αφορά το τέλος εισόδου στο ναυάγιο.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος για το σεμινάριο για την αφαίρεση λεοντόψαρων, στον Περικλή Κλείτου στο τηλέφωνο 96 598310 και στο email: [email protected]
 
Για την αφαίρεση των λεοντόψαρων στο ναυάγιο του Ζηνοβία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον Ανδρέα Παναγιώτου στο 99 648476 και στο email: [email protected]

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top