Η Βασιλική Αναστασιάδου ξεναγήθηκε στην «Οικία του Ιπποδρόμου», στο Ακάκι

Η Βασιλική Αναστασιάδου ξεναγήθηκε στην «Οικία του Ιπποδρόμου», στο Ακάκι

Στην «Οικία Ιπποδρόμου» στο Ακάκι, η οποία ανακαλύφθηκε το 2013, ξεναγήθηκε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, το εν λόγω συγκρότημα, στο οποίο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί ανασκαφές από το 2013, πρόκειται πιθανότατα για μια πλούσια έπαυλη, η οποία περιλαμβάνει στο κέντρο της μια μεγάλη δεξαμενή. Η δεξαμενή περιβαλλόταν από στοές οι οποίες επέτρεπαν πρόσβαση στα δωμάτια του κτηρίου.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί το ψηφιδωτό δαπέδου που καλύπτει τη νότια στοά, το οποίο περιλαμβάνει διάφορους πίνακες, με σημαντικότερο τον κεντρικό πίνακα, ο οποίος απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου.

 Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης η κ. Αναστασιάδου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το έργο που επιτελείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στόχος όπως ανέφερε είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής, η συντήρηση των ευρημάτων και το άνοιγμα του χώρου προς το κοινό.  

«Προσδοκώ ότι ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος για  το κοινό, προκειμένου να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε από κοντά τη σημαντική αυτή ανακάλυψη» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο ψηφιδωτό δαπέδου, ανάφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, καθότι το θέμα της αρματοδρομίας που εξελίσσεται μέσα σε έναν ιππόδρομο είναι ένα σπάνιο και κατ ΄εξοχή δυτικό θέμα. Το Κυπριακό ψηφιδωτό είναι, πρόσθεσε, το μοναδικό δείγμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: «Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της ευρωπαϊκής ηπείρου εξασφαλίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον»

ΠτΔ: «Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της ευρωπαϊκής ηπείρου εξασφαλίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον»

Υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και την ελευθερία κάθε γωνιάς της ευρωπαϊκής ηπείρου, εξασφαλίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που συντόνισε ο ίδιος, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και συντονισμό για την αντιμετώπιση της υπερβολική εξάρτησης σε μια σειρά από τομείς, αλλά και άλλων προκλήσεων, ενώ τόνισαν την ανάγκη για μια πιο προνοητική Ευρώπη όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, την ενέργεια και το εμπόριο.

BEST OF TOTHEMAONLINE