ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΕΛΜΕΚ: Δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου

ΟΕΛΜΕΚ: Δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου

Η πρόταση που ετοίμασε η Επιτροπή που διόρισε το Υπουργείο Παιδείας και κατέθεσε ο κ. Χαμπιαούρης για το νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, παρουσιάζει αφενός μεν ελλείψεις, ασάφειες και αδυναμίες και αφετέρου δε η φιλοσοφία της πρότασης δε συνάδει με την πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ που είναι η κατάργηση του επιθεωρητισμού, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Οργάνωση.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεδρία του αποφάσισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου που δεν συνάδει με την πάγια θέση της Οργάνωσης για κατάργηση του επιθεωρητισμού.

Αποφάσισε, επιπρόσθετα, ότι κανένας ουσιαστικός διάλογος επί του θέματος δεν μπορεί να διεξαχθεί, προτού δοθεί στην οργάνωσή το οικονομικό παράρτημα της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και ενόσω παραμένουν απροσδιόριστες ή/και νεφελώδεις βασικότατες πτυχές της πρότασης, για τις οποίες απαιτούνται διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία.

Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά την επανέναρξη και εντατικοποίηση του διαλόγου με στόχο, τη δημιουργία ανεξάρτητου δευτεροβάθμιου σώματος προς εξέταση των ενστάσεων των αξιολογήσεων των Καθηγητών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ για το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού, η οργάνωσή θεωρεί ότι το υφιστάμενο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών παρουσιάζει προβλήματα, κενά και στρεβλώσεις και ως εκ τούτου χρήζει βελτιώσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του, που να συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις των εκπαιδευτικών, του εκπαιδευτικού έργου και γενικά του δημόσιου σχολείου.

«Δυστυχώς, η πρόταση που ετοίμασε η Επιτροπή που διόρισε το ΥΠΠ και κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας για το νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, παρουσιάζει αφενός μεν ελλείψεις, ασάφειες και αδυναμίες και αφετέρου δε η φιλοσοφία της πρότασης δε συνάδει με την πάγια θέση της Οργάνωσής που είναι η κατάργηση του επιθεωρητισμού. Αντίθετα αποπνέει εντατικοποίηση του επιθεωρητισμού υπό άλλο μανδύα, γεγονός που διαπιστώνεται από την προτεινόμενη αύξηση των Επιθεωρητών σε όλες τις βαθμίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε εναντίον ενός αντικειμενικού και αξιοκρατικού σχεδίου αξιολόγησης», προσθέτει η οργάνωση.

Αναφέρει, ταυτόχρονα, ότι πρόκειται για μια πολυδαίδαλη πρόταση, που εμπεδώνει ακόμη περισσότερο τον συγκεντρωτισμό και τον διοικητισμό, με στόχο την επιτήρηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των καθηγητικών συλλόγων και κάθε εκπαιδευτικού ξεχωριστά.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο ασφυκτικού γραφειοκρατικού ελέγχου και επιτήρησης, με προφανή στόχο τη χειραγώγηση και συμμόρφωση των καθηγητικών συλλόγων και των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που περιλαμβάνει η πρόταση ουσιαστικά αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό έργο των σχολείων και των εκπαιδευτικών που είναι η διδασκαλία και η μάθηση και όχι η συμπλήρωση εντύπων, ερωτηματολογίων, εκθέσεων και σχεδίων δράσης. Με βάση τα πιο πάνω, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου που δεν συνάδει με την πάγια θέση της Οργάνωσης για κατάργηση του επιθεωρητισμού», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει στην απόφαση του ότι κανένας ουσιαστικός διάλογος επί του θέματος δεν μπορεί να διεξαχθεί, προτού δοθεί στην Οργάνωσή το οικονομικό παράρτημα της πρότασης του ΥΠΠ και ενόσω παραμένουν απροσδιόριστες ή/και νεφελώδεις βασικότατες πτυχές της πρότασης, για τις οποίες απαιτούνται διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία, τα οποία θα ζητήσει η ΟΕΛΜΕΚ από το ΥΠΠ, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε διάλογο.

«Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, ζητούμε, άμεσα, την επανέναρξη και εντατικοποίηση του διαλόγου με στόχο, τη δημιουργία ανεξάρτητου δευτεροβάθμιου σώματος προς εξέταση των ενστάσεων των αξιολογήσεων των Καθηγητών», καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top