Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Για 2.000 ευρώ θα περάσει 5 χρόνια στη φυλακή 32χρονος – Λειτουργούσε ως μεσάζοντας – Θα «καρφώσει» τον εγκέφαλο

ΛΑΡΝΑΚΑ: Για 2.000 ευρώ θα περάσει 5 χρόνια στη φυλακή 32χρονος – Λειτουργούσε ως μεσάζοντας – Θα «καρφώσει» τον εγκέφαλο

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων σε 32χρονο από τη Λάρνακα, έπειτα από δική του παραδοχή σε τρεις κατηγορίες που αφορούν παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών, παράνομη κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο.

 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 16 Ιανουαρίου 2018 εντοπίστηκε σε υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών στην Αθήνα δέμα με προορισμό την Κύπρο, στο οποίο υπήρχε κάνναβη βάρους 3 κιλών και 906 γραμμαρίων. Στα στοιχεία παραλήπτη αναγραφόταν συγκεκριμένο πρόσωπο και διεύθυνση στη Δρομολαξιά της επαρχίας Λάρνακας.
 
Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές επικοινώνησαν με την ΥΚΑΝ και διευθετήθηκε ελεγχόμενη παράδοση μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας. Το δέμα έφτασε στην Δημοκρατία την επομένη ημέρα και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ομοιώματα του ίδιου βάρους.
 
Την ίδια μέρα παραδόθηκε το δέμα στην συγκεκριμένη διεύθυνση όπου παρουσιάστηκε και παρέλαβε το πακέτο άλλο πρόσωπο από τον κατηγορούμενο. Εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, αναζητήθηκε και δεν εντοπίστηκε, ενώ εκδόθηκε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψής του τον Νοέμβριο του 2018.
 
Ο κατηγορούμενος τον Μάϊο του 2019 επικοινώνησε με μέλος της αστυνομίας και ανέφερε ότι βρισκόταν στην Βρετανία και πως ήθελε να έρθει στην Κύπρο, να παραδεχτεί και να εκτίσει την ποινή του. Ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε τελικά στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2019 και σε κατάθεση του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος είχε διευθετήσει την μεταφορά των ναρκωτικών στην Κύπρο με οδηγίες άλλου προσώπου το οποίο δεν κατονόμασε. Πρόσθεσε ότι γι `αυτό είχε μεταβεί στην Αθήνα λίγες μέρες πριν την μεταφορά των ναρκωτικών και σημείωσε πως για την πράξη του θα έπαιρνε ως αμοιβή το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ.
 
Διαβάζοντας την απόφαση ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δύο παραδεκτές προηγούμενες καταδίκες που αφορούν κατοχή κοκαϊνης και διάρρηξη κατοικίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος.
 
Πρόσθεσε ότι «τα αδικήματα στα οποία παραδέχθηκε ενοχή ο κατηγορούμενος σταχυολογούνται ως πολύ σοβαρά και τούτο διαπιστώνεται όχι μόνον από τις νομοθετικά προβλεπόμενες ποινές, αλλά και από τη φύση τους αυτή καθ’ αυτή. Η προβλεπόμενη από το νόμο ανώτατη ποινή είναι ενδεικτική της έκτασης της σοβαρότητας ενός αδικήματος και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής, όπως και το είδος της ποινής που θα επιβληθεί».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν δώσει το στίγμα, τις παραμέτρους και την κατεύθυνση που τα δικαστήρια θα πρέπει να ακολουθούν κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής σε παρόμοιες υποθέσεις.  Η αναγκαιότητα για επιβολή αποτρεπτικών ποινών σε αδικήματα που αφορούν στα ναρκωτικά έχει τονιστεί πλειστάκις από το Ανώτατο Δικαστήριο στη βάση της κοινωνικής απαξίας και αποστροφής που τα χαρακτηρίζει».
 
Στην απόφαση του Δικαστηρίου σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «ο κατηγορούμενος διευθέτησε την μεταφορά τους στην Κύπρο, με οδηγίες άλλου προσώπου, έναντι μιας αδρής αμοιβής των δύο χιλιάδων ευρώ. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο κατηγορούμενος αποτέλεσε συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Το είδος, η ποσότητα των ναρκωτικών και ο σκοπός για τον οποίο κατέχονται, είναι μεταξύ των σοβαρών παραγόντων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό της ποινής, με την επιβολή αυστηρών ποινών να ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η κατοχή συνοδεύεται και με πρόθεση προμήθειας σε τρίτους».
 
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου «τα ναρκωτικά και τα αδικήματα που σχετίζονται με αυτά βρίσκονται σε επίμονη και αμείωτη έξαρση. Καταγράφουμε την ευρύτερη ανησυχία και αγωνία του κοινωνικού συνόλου για την λαίλαπα των ναρκωτικών που μαστίζει τον κοινωνικό ιστό και την καταστροφή που επιφέρουν στο κύτταρο της ίδιας της κοινωνίας που είναι η οικογένεια».
 
Ως μετριαστικό παράγοντα το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του κατηγορουμένου, στην παραδοχή του, στο γεγονός ότι ο ίδιος επικοινώνησε με την Αστυνομία και εξέφρασε προθυμία να έρθει στη Κύπρο για να παραδεχθεί τις εναντίον του κατηγορίες, η πρόθεση του να δώσει μαρτυρία εναντίον του προσώπου που παρέλαβε τα ναρκωτικά και ότι ακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης.
 
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων για την 1η και στην 3η κατηγορία, ενώ δεν επέβαλε ποινή για τη 2η κατηγορία.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top