ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι: Χάσιμο χρόνου οι όροι αναφοράς

Οζερσάι: Χάσιμο χρόνου οι όροι αναφοράς

Έγγραφα όπως οι όροι αναφοράς δεν θα λύσουν το Κυπριακό, θα το περιπλέξουν περισσότερο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος μιλώντας από την Νέα Υόρκη σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μπαϊράκ» είπε ότι θα είναι χάσιμο χρόνο εάν δεν επικεντρωθούμε στην αλλαγή των βασικών προϋποθέσεων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπεξ» ανέφερε ότι οι όροι αναφοράς δεν πρέπει να αναχθούν σε έγγραφο εξάσκησης των πλευρών, προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν έγγραφα τα οποία οι πλευρές ερμήνευαν διαφορετικά. «Το να προσθέσετε ακόμα ένα έγγραφο πάνω από αυτά δεν θα οδηγήσει σε μια συμφωνία».

Αυτή τη φορά, συνέχισε, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με έγγραφα κι αυτό είναι υποχρεωμένοι να το δουν τα ΗΕ και οι άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας. Αυτό, είπε ο κ. Οζερσάι, εξηγεί στους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη.

«Στους συνομιλητές μας εξηγούμε ότι είναι υποχρεωμένοι να βρουν απάντηση στο εξής ερώτημα: Ποιος ήταν ο λόγος που η διαδικασία των διαπραγματεύσεων κατέρρευσε το 2017, ποιοι ήταν οι λόγοι αποτυχίας; Χωρίς απάντηση σε αυτό, χωρίς απάντηση στο αν άλλαξε κάτι τα τελευταία δύο χρόνια, μια νέα διαδικασία θα φέρει και μια νέα αποτυχία. Αυτό εξηγούμε στους συνομιλητές μας. Το θέμα είναι ξεκάθαρο βασικά: Ένας από τους βασικούς λόγους που το 2017 οι διαπραγματεύσεις ήταν ανεπιτυχείς ήταν ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο μαζί μας. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η ε/κ πλευρά έχει αλλάξει σε αυτό το θέμα; Σήμερα είναι πιο έτοιμοι σε σχέση με το παρελθόν, να μοιραστούν μαζί μας; Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι. Γι αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί η σκέψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μια εργασία που θα γίνει σε ένα ακόμη έγγραφο».

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι ο διάλογος μεταξύ των πλευρών δεν αποτελείται μόνο από τις διαπραγματεύσεις που τώρα δεν υπάρχουν και επικαλούμενος την τελευταία έκθεση των ΗΕ και το ότι περιλάμβανε έκκληση για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, ανεξάρτητα από το αν η μία δεν αναγνωρίζει την άλλη, σε τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, ανέφερε ότι δίδει απτά παραδείγματα πού αυτό μπορεί να γίνει, στους συνομιλητές του.

«Και αυτοί μας υποβάλλουν μια σειρά από ερωτήσεις σε σχέση με τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν να καταλάβουν την κατάσταση, το πώς το βλέπει η τ/κ πλευρά, την άποψή της. Και εγώ μαζί με την ομάδα μου κάνουμε εδώ ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξηγήσουμε στους συνομιλητές μας».

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΕ και διμερείς επαφές με άλλες χώρες ενώ θα μιλήσει στις συνόδους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας όπου θα παραστεί με το καθεστώς του παρατηρητή.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top