ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Διαμαρτυρία καταστηματαρχών οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στο Δημαρχείο

ΛΕΜΕΣΟΣ: Διαμαρτυρία καταστηματαρχών οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στο Δημαρχείο

Επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, ζητούν οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν το πρωί έξω από το δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο.

Οι επηρεαζόμενοι, ανάρτησαν πανό με συνθήματα, στο περιτοίχισμα του Δημοτικού Μεγάρου και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά, ζητώντας όπως το έργο ολοκληρωθεί σε 12 και όχι 17 μήνες, με στόχο να καλυφθεί η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, στη φάση Α1, από τον υφιστάμενο εργολάβο.

Υπενθυμίζεται πως, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε σε διακοπή του συμβολαίου και σύναψη τροποποιητικής συμφωνίας με τον εργολάβο, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων των εργασιών, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε στην προκήρυξη νέων προσφορών για το υπόλοιπο έργο, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Ομάδας Πρωτοβουλίας των επηρεαζόμενων, Ζαχαρίας Αθανασιάδης, ανέφερε πως οι καταστηματάρχες θα καταστραφούν οικονομικά αν το έργο κατακυρωθεί για ολοκλήρωση σε 17 μήνες, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να επισπευθεί η διαδικασία στους 12 μήνες, αν με ένα επιπρόσθετο κόστος, ο νέος εργολάβος εργαστεί υπερωριακά.

"Έχουμε αναφέρει στο Δημαρχείο ότι θα έπρεπε να ήταν 12 μήνες, ούτως ώστε να καλυφθούν οι ήδη 6-7 μήνες καθυστέρησης που υπάρχουν και να μην υπάρχει περαιτέρω ταλαιπωρία από την αρχική προκήρυξη των 24 μηνών", ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως, σύμφωνα με έρευνα που έκαναν οι επηρεαζόμενοι πριν ακόμα αρχίσουν τα έργα, "φαίνεται πως τα δυο πρώτα χρόνια, οι ζημιές για τους καταστηματάρχες θα ξεπεράσουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ, άρα, πηγαίνοντας τώρα στον τρίτο χρόνο, αναλογικά σημαίνει πως θα ξεπεράσουμε τα 160 εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα κέρδη για τα καταστήματα".

 

Από την πλευρά του, ο καταστηματάρχης στην περιοχή, Σωτήρης Προδρόμου, δήλωσε ότι "δυστυχώς επαληθευτήκαμε οικτρά με αυτά που προειδοποιούσαμε, όσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις που θα είχαμε, λόγω της ανεπάρκειας του εργολάβου που επιλέγηκε για να διεκπεραιώσει το έργο".

"Μετά από πολλούς αγώνες, και σε συνεργασία με το Δημαρχείο, καταφέραμε να αποδεσμευτούμε από τον προηγούμενο εργολάβο και το Δημαρχείο προχώρησε στην προκήρυξη καινούργιων προσφορών", είπε και πρόσθεσε πως, αίτημα των καταστηματαρχών είναι, "η καινούργια προσφορά που προκηρύχθηκε να είναι 12μηνη, ούτως ώστε να πάμε στα αρχικά πλάνα, που μιλούσαν για 24 μήνες συνολικής διάρκειας του έργου".

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λεμεσού, ο οποίος στη συνέχεια προσκάλεσε όλους σε διάλογο, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην παρουσία και του Αντιδημάρχου Νίκου Σύκα.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Νικολαϊδης, επανέλαβε πως ο Δήμος είναι πάντα έτοιμος για διάλογο με όλους τους δημότες και διέψευσε τις όποιες αναφορές για μη ενημέρωση γύρω από τους όρους της νέα διαδικασίας προκήρυξης προσφορών.

"Όλα ήταν εν πλήρη διαφάνεια, και ο τερματισμός του υφιστάμενου συμβολαίου και η προκήρυξη προσφορών και οι όροι της νέας διαδικασίας ήταν σε γνώση των επηρεαζόμενων", είπε και σημείωσε ότι έγιναν δυο συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους, "συνεπώς δεν τίθεται θέμα, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά που λέγονται".

Υπενθύμισε ακόμη, πως το έργο ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, ξεκίνησε με σημαντικές αλλαγές στους σχεδιασμούς, οι οποίοι έγιναν "στη βάση των απόψεων, των εισηγήσεων, των ανταλλαγών προτάσεων που είχαμε με τους επηρεαζόμενους".

Στο αίτημα για επίσπευση του χρόνου εκτέλεσης του έργου στους 12 μήνες, ο κ.Νικολαϊδης είπε πως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν κλείσει εντελώς ο δρόμος, κάτι που οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν επιθυμούν.

"Δεν το αποδέχθηκαν και το κατανοώ και εμείς σεβαστήκαμε αυτήν τη θέση. Άρα ο δρόμος, σε αντίθεση με άλλους δρόμους σε άλλες πόλεις που κλείνουν, δεν θα κλείσει ούτε για ένα δευτερόλεπτο", συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε πως οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, έχουν σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο για να μελετήσουν το έργο και στην τελευταία λεπτομέρεια του, " γιατί είναι ένα έργο που έχει να κάνει με υπηρεσίες, είναι ένας δρόμος σημαντικός, μια σημαντική κυκλοφοριακή αρτηρία και υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές και πλαίσια μέσα στα οποία προκηρύσσονται αυτές οι συμβάσεις".

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως "στα πλαίσια του κάθε έργου, υπάρχει πάντα η προσπάθεια και θα υπάρξει και εκ μέρους του Δήμου, ο χρόνος αυτός να συντμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο", υποδεικνύοντας πως "για σκοπούς προκήρυξης προσφορών, οφείλουμε να βγει μια προδιαγραφή, η οποία βασίζεται πάνω σε κάποια τεχνικά δεδομένα".

Το έργο, κόστους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και θεωρείται επιβεβλημένη η ολοκλήρωση του εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί το σχετικό κονδύλι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top