ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Σταθερή η εταιρική σχέση Κύπρου – Ιρλανδίας

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Σταθερή η εταιρική σχέση Κύπρου – Ιρλανδίας

H ανταλλαγή επισκέψεων στο ανώτατο επίπεδο αντανακλά τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζονται οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου - Ιρλανδίας, που αφορούν το κοινό όραμα για ειρήνη και δημοκρατία και στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και λαών, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς.

 «Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που βλέπω τη σχέση μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας να αναπτύσσεται σε μια σταθερή εταιρική σχέση», είπε.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ακλόνητη αφοσίωση και προσήλωση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σύμφωνης με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Μιας λύσης, είπε, που να διασφαλίζει το κοινό και ευήμερο μέλλον για τις μέλλουσες γενεές των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που θα τους επιτρέπει να ζουν μαζί σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς ξένες εξαρτήσεις.
 
Είπε επίσης ότι και τα δύο κράτη πέρασαν σοβαρές οικονομικές κρίσεις και μέσω της ανθεκτικότητας των λαών τους πέτυχαν αξιοσημείωτες ανακάμψεις.  
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε το γεγονός ότι ο κ. Χίγκινς είχε επανεκλεγεί πέρσι για δεύτερη φορά στον προεδρικό θώκο με το υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό στην ιστορία της Ιρλανδίας, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, απόδειξη της δημοτικότητας του.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες ως νησιωτικά κράτη έχουν πολλά κοινά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί κατά την εδώ παρουσία του το Ναυτιλιακό Ινστιτούτο στη Λάρνακα.
 
Επεσήμανε τη στενή σχέση που θα έχει το Ινστιτούτο με το αντίστοιχο της Ιρλανδίας, σημειώνοντας πως τόσο η Κύπρος όσο και η χώρα του συμμερίζονται κοινές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και της θαλάσσιας ζωής.
 
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα να εξευρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top