ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Πάφου σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Νεάπολις

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Πάφου σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Νεάπολις

Η Δρ. Ευανθία Δόβα, Λέκτορας στην Αρχιτεκτονική, και η Δρ. Νάτια Αναστάση, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, συμμετείχαν στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος “HOMEE: Heritage Opportunities/Threats Within Mega-Events in Europe: Changing Environments, New Challenges and Possible Solutions for Preservation in Mega-Events Embedded in Heritage-Rich European Cities”, στην Κρακοβία (Πολωνία), στις 19.9.2019.

Η παρουσίαση εντάχθηκε στο 5ο Forum Κληρονομιάς της Κεντρικής Ευρώπης (19-20.09.2019), με θέμα «Κληρονομιά και Περιβάλλον», που οργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού (Międzynarodowe Centrum Kultury), ένα ίδρυμα που ασχολείται με θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.


Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα HOMEE, το οποίο μελετάει τη σχέση διεθνών μεγα-γεγονότων και ιστορικών πόλεων, συμμετέχει το Πολυτεχνείο του Μιλάνο (Politecnico di Milano, ΙΤ), το Πανεπιστήμιο του Hull (University of Hull, UK), το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου (CY) και το Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού (Międzynarodowe Centrum Kultury, PL). Η περίπτωση της Πάφου, μιας μικρής πόλης με πλούσια ιστορία, και Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις ευκαιρίες ανάδειξης της πολιτιστικής της κληρονομιάς αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η υλοποίηση ενός θεσμού αντίστοιχου βεληνεκούς. Αυτές τις ιδιαιτερότητες ανέδειξε η Δρ. Δόβα στην απογευματινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους εταίρους του προγράμματος, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Jagellonian και εκπρόσωποι Δήμων και πολιτιστικών φορέων από τη Βαρσοβία, την Κρακοβία, το Lublin και το Wrocław (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016).


Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου θα υποδεχθεί το επόμενο στάδιο του προγράμματος στην Πάφο, σε μια σειρά συναντήσεων και δημόσιων παρουσιάσεων που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021, με μια σειρά προτάσεων για την προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς των πόλεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης μεγα-γεγονότων.
Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους: η συνοπτική παρουσίαση των πόλεων [link] και τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης [link].


Το παρόν πρόγραμμα έχει εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα και σε σχέση με το Πάφος 2017, και εμπίπτει στη φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Νεάπολις για συμμετοχή σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top