ΕΛΛΑΔΑ

Ο Fitch υποβιβάζει κατά 3 βαθμίδες την οικονομία της Ελλάδας

Ο Fitch υποβιβάζει κατά 3 βαθμίδες την οικονομία της Ελλάδας

O οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες, από Β που ήταν ως τώρα σε CCC, την ελληνική οικονομία, βλέποντας πολιτική αβεβαιότητα, στένωση ρευστότητας της κυβέρνησης, απώλεια επενδυτικής, καταναλωτικής και καταθετικής πίστης, και μη αποκλείοντας και επιβολή μέτρων ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση πραγματοποιείται νωρίτερα από το προβλεπόμενο από τους κανονισμούς που διέπουν αυτές τις εταιρείες, διότι κρίνει πως εμπίπτει στις εξαιρέσεις η τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που επιτρέπει στην Fitch να μην περιμένει ως τις 25 Μαΐου για την επόμενη εκτίμηση.

Η απόφαση της Fitch για επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Και κυρίως, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της, από την έλλειψη της πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές κεφαλαίων, τις αβέβαιες προοπτικές εμπρόθεσμης καταβολής πληρωμών από επίσημες αρχές και τις σφικτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, εξαιτίας των οποίων έχουν ασκηθεί ακραίες πιέσεις στη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εταιρεία αξιολόγησης, αν και πιστεύει η ίδια ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει «αυτού του στραγγαλισμού ρευστότητας», χωρίς να είναι εκπρόθεσμη στην καταβολή των δανειακών της υποχρεώσεων, εντούτοις θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο να μην συμβεί αυτό, και τούτος, λέει, είναι ο λόγος που προχωρά στην υποβάθμιση.

Ακόμα, η Fitch θεωρεί ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στην επενδυτική, καταναλωτική και αποταμιευτική πίστη «έχει σχεδόν σίγουρα εκτροχιάσει την αρχόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», και εκτιμά ότι θα απαιτηθεί καιρός για να επιδιορθωθεί, ακόμα και εάν οι προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος που διαπραγματεύεται η χώρα με τους δανειστές της βελτιωθούν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προέβη και σε σημαντική, προς τα κάτω, αναθεώρηση των προβλέψεων της ελληνικής ανάπτυξης σημαντικά, στο 0,5% φέτος από 1,5% που ήταν η πρόβλεψή μας τον Ιανουάριο του 2015, και 2,5% που ήταν το Δεκέμβριο του 2014.

«Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες θα επιδεινωθούν σημαντικά, κατά την άποψή μας, εξαιτίας αυξανόμενων καθυστερήσεων πληρωμής των προμηθευτών από την κυβέρνηση, καθώς και δυσκολιών στην τραπεζική τους χρηματοδότηση», σημειώνει στην έκθεσή της η Fitch.

Αναφερόμενη εξάλλου στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από πολλές εβδομάδες μικροπολιτικής, για την επέκταση ως το τέλος Ιουνίου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Fitch θεωρεί ότι το βασικό για αυτήν σενάριο είναι ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της τελικά θα καταλήξουν σε μία συμβιβαστική συμφωνία.

Παρόλα αυτά – συνεχίζει – η πρόοδος έως ότου συμβεί αυτό προβλέπεται να είναι αργή, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές πότε και υπό ποίους όρους θα γίνει η πρώτη εκταμίευση.

Στην έκθεση του διεθνούς οίκου γίνεται και αναφορά στη λεπτομερέστερη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκε από την Ελλάδα να υποβάλει ξανά προς έγκριση από το Eurogroup.

Εάν η έγκριση δοθεί, τότε ίσως συμφωνηθεί και μία προκαταβολική εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, ακόμα και προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματός της, λέει η Fitch, εκτιμώντας ωστόσο ότι το πιθανότερο είναι πως το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα ότι έχει εφαρμόσει μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που απαριθμεί στη λίστα της προτού δώσει το πράσινο φως για να της εκταμιευτούν χρήματα.

Αυτό, κατά τον οίκο αξιολόγησης, σπρώχνει προς τα πίσω, πιθανότατα «αρκετά μέσα στον Απρίλιο», την όποια εκταμίευση.

Στην έκθεση αναθεώρησης της αξιολόγησης της Ελλάδας, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), 450 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, 750 εκατ. ευρώ τον Μάϊο, και 1,5 δις ευρώ τον Ιούνιο – σύνολο 2,7 δις στους επόμενους τρεις μήνες.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλα 4 δις  και 3,2 δις ευρώ, αντίστοιχα, για ομόλογα που λήγουν.

Αυτές οι υποχρεώσεις κάνουν την Fitch να πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συνεχίσει να καθυστερεί πληρωμές προς προμηθευτές του Δημοσίου (σε προϊόντα και υπηρεσίες) προκειμένου να εξοφλήσει τις δανεικές της υποχρεώσεις.Επισημαίνεται ακόμα ότι οι μεγάλης κλίμακας εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με εκτιμώμενη από την Fitch μείωση κατά 15% της καταθετικής βάσης των τραπεζών από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, έχουν προσθέσει μεγαλύτερη ακόμα πίεση στην ελληνική οικονομία.

Ο τραπεζικός δείκτης της Fitch για την Ελλάδα είναι Β, που καταδεικνύει χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Ο «Β» Δείκτης Βιωσιμότητας των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), είναι επί του παρόντος σε Αρνητική Αξιολογική Παρατήρηση λόγω ενισχυμένης χρηματοδότησης και κινδύνου στη ρευστότητα.

Η Fitch κρίνει ότι οι τράπεζες είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», αλλά λόγω της έκθεσής τους, κυρίως, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «μπορεί η κατάστασή τους να χειροτερέψει μέσα στη τρέχουσα χρονιά».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης, παρόλο που ο ίδιος, όπως λέει, δεν το αναμένει, εντούτοις βλέπει να υπάρχει ρίσκο επιβολής μέτρων ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων προκειμένου να συγκρατηθεί η εκροή καταθέσεων από τις εγχώριες τράπεζες.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, δεδομένης της μέχρι τώρα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ακόμη και αν υποτεθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, καθώς η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και η έλλειψη ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα θα διαβρώσει τα φορολογικά έσοδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top