ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Δεν προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ανησυχεί η Συμμαχία Πολιτών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Δεν προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ανησυχεί η Συμμαχία Πολιτών

Στη διαπίστωση ότι δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό στάδιο ακόμη η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και υπάρχουν ανησυχίες ότι τον ερχόμενο Ιούνιο δεν θα είναι σε θέση τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και στον ανταγωνισμό με την ένταξη των ιδιωτικών κλινικών, κατέληξε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στο ΓΝ Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φθορά τα νοσηλευτήρια, τα οποία συνεχίζουν, λόγω του μεγάλου αριθμού κλινών και της υποδομής και τεχνολογιών που διαθέτουν, να αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, προσθέτοντας ότι χωρίς ομαλή λειτουργία, δεν θα πετύχει τους στόχους του το ΓΕΣΥ.
 
«Σήμερα μιλήσαμε κυρίως με ασθενείς και διαπιστώσαμε πολλά παράπονα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, τις ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα και για την υποδομή. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανακαίνιση των κρατικών νοσηλευτηρίων και για εκσυγχρονισμό των υποδομών και αυτό πρέπει να γίνει ενόσω ακόμη το κράτος έχει ευθύνη για κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων παρουσιαστούν στην λειτουργία των νοσοκομείων, αν δεν γίνει τώρα ένας τριετής προϋπολογισμός για νέες υποδομές και ανακαίνιση, πολύ φοβάμαι θα αντιμετωπίσουν ( τα νοσηλευτήρια) σοβαρότατα προβλήματα με τη λήξη της τριετίας», ανέφερε.
 
Σε ερώτηση αν ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει αναβολή στην εφαρμογή του δεύτερου σταδίου του ΓΕΣΥ, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι η αυτονόμηση είναι μια παράλληλη διαδικασία, αλλά δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που πρέπει.

«Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην στελέχωση, την αυτονόμησή τους από άλλες κρατικές υπηρεσίες, τα κρατικά νοσοκομεία και ο ΟΚΥΠΥ εξαρτώνται ακόμη από άλλες υπηρεσίες, ενώ ο ΟΚΥΠΥ πλέον είναι ένας αυτόνομος ημικρατικός οργανισμός, υπάρχει έλλειψη στελέχωσης στον ίδιο τον ΟΚΥΠΥ και για μένα αν είμαστε σε άλλη χώρα όπου η αναβολή είναι πραγματικά αναβολή και όχι ουδέν μονιμότερο , θα μπορούσα να το συζητήσω, αλλά στην Κύπρο η αναβολή ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους γι’ αυτό εμείς θα πιέσουμε να υλοποιηθούν όλες οι φάσεις και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες μέσα στο χρονοδιάγραμμα και αν καθυστερήσουν κάπως τουλάχιστον η καθυστέρηση στην αυτονόμηση να μην είναι τόσο μεγάλη και σε όλα τα ζητήματα», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, τα περισσότερα προβλήματα των ασθενών είναι και στις Πρώτες Βοήθειες αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθούνται για εισαγωγή.

«Και το πιο εκπληκτικό και το συζήτησα και ήταν έντονο, είναι ότι δεν τους προσφέρουν νερό και ο κάθε ασθενής πρέπει να αγοράζει το νερό του, αυτό είναι πρωτοφανές, ζητήσαμε από την Διεύθυνση να το δει αυτό το ζήτημα και θα το θέσω και στον Υπουργό Υγείας και στον ΟΚΥΠΥ, είναι αδιανόητο ένα κρατικό νοσοκομείο να μην προσφέρει νερό. Έχει υποχρέωση να τους προσφέρει, δηλαδή ένας ασθενής που δεν μπορεί να μετακινηθεί , πρέπει να έχει κάποιον κοντά του να τον προμηθεύει συνέχεια με νερό;» διερωτήθηκε.

 Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι στα θετικά οι ασθενείς τόνισαν το γεγονός ότι υπάρχει πλέον αποσυμφόρηση και νοιώθουν ότι έχουν επιλογή, υπάρχει μείωση λιστών αναμονής και παραπέμπονται για επεμβάσεις αλλού. «Και αυτό είναι θετικό και με την ένταξη όλων των κλινικών που ευελπιστώ ότι θα γίνει, η αποσυμφόρηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και οι επιλογές των πολιτών επίσης ακόμη μεγαλύτερες», ανέφερε.
 
Για τη στελέχωση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υφίσταται το πρόβλημα και οφείλεται στο ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο σύστημα που θα αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών, έτσι ώστε να μην εγκαταλείπουν τα κρατικά νοσηλευτήρια. Αναφέρθηκε όμως και στην αργοπορία από πλευράς ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ να απευθυνθούν και στην ελληνική αγορά για προσέλκυση γιατρών από την Ελλάδα.

«Χθες ενημερωθήκαμε ότι έγινε προσπάθεια και όντως είχαν αιτήσεις από την Ελλάδα, αλλά αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από μήνες, και το λέγαμε εδώ και μήνες ότι αφού δεν εντάσσονται Κύπριοι να φέρουμε από την Ελλάδα, άρα υπάρχουν και ευθύνες εδώ» , κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top