ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λουκαϊδής: Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ υπονομεύουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Λουκαϊδής: Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ υπονομεύουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία ο βουλευτής και μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Γιώργος Λουκαΐδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπονομεύουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και την προοπτική λύσης και παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Λουκαϊδής ενημέρωσε την Πέμπτη για τα στοχευμένα νομικά μέτρα και τις κυρώσεις που υιοθέτησε με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, η οποία συνεδρίασε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λουκαϊδης εξήγησε ότι, στο πλαίσιο των συγκλίσεων και της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας αφορά και τις δυο κοινότητες της Κύπρου, με τελικό στόχο την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις πάγιες και άκαμπτες θέσεις της, να τερματίσει τις παράνομες γεωτρήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου και να αντιληφθεί τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν με την επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία, να συνεργαστεί εποικοδομητικά προς επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και να αποφύγει κάθε ενέργεια που δυνατόν να επηρεάσει αρνητικά αυτή την προοπτική.

Σε παρέμβασή του για την κατάσταση στη Συρία, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε πως η τουρκική εισβολή στη γειτονική χώρα έχει επιδεινώσει περαιτέρω την εκεί εύθραυστη κατάσταση και τις συνθήκες ζωής του δοκιμαζόμενου Συριακού λαού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας και δυναμικής επανεμφάνισης του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε καμία περίπτωση, εξήγησε, δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να επιδεικνύει ανοχή σε επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων που εξόφθαλμα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ στην προσπάθειά τους να επιβάλουν δια της βίας τα ιδιοτελή συμφέροντά τους.  Ως εκπρόσωποι της ΚΣΣΕ, πιστεύουμε, συμπλήρωσε, πως μόνο η επικράτηση των αρχών και αξιών που πρεσβεύει ο Οργανισμός, μπορεί να θωρακίσει τα κράτη μέλη έναντι τυχοδιωκτισμών.

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι οι ξένες επεμβάσεις στη Συρία και ιδιαίτερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις παραπέμπουν σε ένα επικίνδυνο νέο μοίρασμα της χώρας και τόνισε την ανάγκη να αναζητηθεί μια πολιτική λύση στο σύνθετο αυτό πρόβλημα. Η λύση, εξήγησε, πρέπει αφενός να διασφαλίζει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους και, αφετέρου, να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αλληλεγγύη προς τον Συριακό λαό, στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Συρίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top