ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Εταιρείες παρακολουθούν πολίτες και πωλούν κατασκοπευτικές συσκευές –Η κυπριακή Αστυνομία γνωρίζει -ΕΓΓΡΑΦΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Εταιρείες παρακολουθούν πολίτες και πωλούν κατασκοπευτικές συσκευές –Η κυπριακή Αστυνομία γνωρίζει -ΕΓΓΡΑΦΑ

Το θέμα που ήγειρε την Παρασκευή (15/11) ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με αφορμή δημοσίευμα του Forbes για εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Λάρνακα, είναι καλά γνωστό στην Αστυνομία Κύπρου, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο κ. Κυπριανού, διατυπώνει ερωτήματα με αφορμή το ρεπορτάζ του διεθνούς φήμης αμερικανικού περιοδικού, που παρουσιάζει την εταιρεία INTELLEXA να διαθέτει εξοπλισμένο όχημα τύπου VAN, μέσω του οποίου παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις , συνομιλίες σε γνωστές πλατφόρμες και όχι μόνο.

Σύμφωνα με αδιάψευστα στοιχεία που παρουσιάζουμε στο παρόν ρεπορτάζ, η όλη υπόθεση των παρακολουθήσεων από εταιρείες ξένων συμφερόντων είναι καλά γνωστή στην Αστυνομία Κύπρου, ενώ χρονολογείται. Η ισραηλινή εταιρεία την οποία παρουσιάζει το Forbes στο ρεπορτάζ του, δεν είναι η μοναδική που δραστηριοποιείται στην πόλη του Ζήνωνα και μάλιστα στον ίδιο «κλάδο».

Αποκαλυπτική έκθεση Αρχηγείου Αστυνομίας
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 έκθεση αξιωματούχου του αστυνομικού σώματος της Κύπρου προς Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας, είχε ως αντικείμενο εξέτασης τις δραστηριότητες μιας άλλης εταιρείας, της NCIS INTELLGENCE AND SECURITY SERVICES LTD, που προσφέρει πανομοιότυπες υπηρεσίες. Μέσω της εν λόγω γραπτής ανάλυσης πιστοποιείτο η αξιοπερίεργη δράση της υπό αναφορά εταιρείας.

Ε/κ υπαστυνόμοι των Βάσεων με όργανα κατά παράβαση των Νόμων
Μάλιστα, σε μια περίπτωση τον Ιούλιο του 2014 μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου διερεύνησαν «υπόθεση ιδιωτικής επικοινωνίας κατά παράβαση του περί προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας (παρακολούθηση συνδιαλέξεων) Νόμο 92 (1) / 1996 ή για ιδιωτικές υπηρεσίες έρευνας κατά παράβαση του Νόμου 125 (Ι) / 2007», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως σημειωνόταν, στις 16 Ιουλίου του 2014 έγινε έλεγχος στα οχήματα δυο Ελληνοκύπριων υπαστυνόμων των Βρετανικών Βάσεων και εντοπίστηκε μαύρη τσάντα που περιείχε τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές.

Στο έγγραφο που παρουσιάζουμε στο παρόν δημοσίευμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ένας εκ των δυο είπε στο ΤΑΕ Αρχηγείου ότι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς «διενήργησαν εξετάσεις στο γραφείο του στην παρουσία του». Και προστίθεται στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα: «Μια εξ αυτών (σημ. εννοεί συσκευή) ανιχνεύει κλειστό σύστημα παρακολούθησης και οι άλλες τρεις κοριούς και όπως ισχυρίστηκαν, εξασφάλισαν τις εν λόγω συσκευές από την εταιρεία NCIS INTELLIGENCE AND SECURITY SERVICES LTD. Στη συνέχεια βάσει δικαστικού εντάλματος ερευνήθηκαν τα γραφεία, δυο οχήματα της εταιρείας και οι οικίες των υπεύθυνών της χωρίς να ανευρεθεί οτιδήποτε. Η υπόθεση ταξινομήθηκε ως ΜΑΦΥ (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση)».

«Πώληση κατασκοπευτικών οργάνων»
Στο ίδιο Ενημερωτικό Σημείωμα αναφέρεται ξεκάθαρα η πεποίθηση της Αστυνομίας πως η NCIS ασχολείται με «πώληση κατασκοπευτικών οργάνων» (spy security products)».

Συνεργασία με άτομο που απασχόλησε τις Αρχές
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυπριακή Αστυνομία εξέτασε στο παρελθόν πληροφορίες που έφεραν την εν λόγω εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, να έχει συνεργαστεί και με άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές. Μεταξύ άλλων, φέρεται να συνεργάστηκε με ιδιαίτερα επικίνδυνο πρόσωπο -γνωστό εγκληματικό στοιχείο- παρέχοντας μέσω αυτού υπηρεσίες ασφαλείας σε διάφορα υποστατικά.
Καταγράφεται συγκεκριμένα: «…πληροφορίες ανέφεραν ότι συνεργάστηκε με το εγκληματικό στοιχείο …., ενώ όπως ανέφερε ο … (σ.σ. το όνομα του ιδιοκτήτη της εταιρείας) τον πλησίασαν ο …, ο … και ο … (σ.σ. τρία ονόματα που έχουν απασχολήσει τις αρχές)».

Αγόρασε υπηρεσίες κυπριακό κόμμα
Βάσει της ίδιας έκθεσης, συνεργάζεται ακόμη και με πολιτικούς αξιωματούχους. Σε δημοσίευμά μας στις 7 Δεκεμβρίου του 2017, αποκαλύψαμε έγγραφο που δήλωσε η ίδια η εταιρεία στην Αστυνομία, πληροφορώντας την για το πελατολόγιό της. Ανάμεσα, λοιπόν, στους οργανισμούς που αγόρασαν υπηρεσίες από την NCIS είναι και παραδοσιακό κυπριακό κόμμα (βλ. έγγραφο).

Πελάτης της και η ίδια η Αστυνομία
Η Αστυνομία αν και γνωρίζει όλα τα πιο πάνω, εντούτοις δίδει αδειοδότηση στην εν λόγω εταιρεία, η οποία συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της. Όπως έχουμε διαπιστώσει η εταιρεία είχε ενημερώσει τον φάκελό της στον Έφορο Εταιρειών στις 10 Οκτωβρίου του 2019, κάτι που υποδηλώνει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Στην έκθεση, αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτουμε, καταγράφεται ότι η εν λόγω εταιρεία εντός της περιόδου 2014-15 πώλησε «σύστημα ασφαλείας» στο Αρχηγείο Αστυνομίας και όχι μόνο. Έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ - Αρχηγείο Αστυνομίας), άγνωστο σε ποιόν τομέα, ενώ την περίοδο 2015-16 εγκατέστησε σύστημα ασφαλείας στο γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών στην Λεμεσό (υπάγεται στο Αρχηγείο).

Έρευνα μετά τις αποκαλύψεις
Στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 κι ενώ είχαμε αποκαλύψει μέρος του εν λόγω σημειώματος (08/02/2017), ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είχε δώσει οδηγίες προκειμένου να γίνει σχετική διερεύνηση. Ο τέως εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του μας ανέφερε πως κατόπιν ενημέρωσης του κ. Χρυσοστόμου για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, δόθηκαν αμέσως οδηγίες προκειμένου να κάνει σχετική διερεύνηση το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων (ΤΑΕ Αρχηγείου).

Ο Ανδρέας Αγγελλίδης είχε προσθέσει πως με την ολοκλήρωση των εξετάσεων επρόκειτο να γίνει έκθεση, που θα τύγχανε του ανάλογου χειρισμού.

Θέμα ασφάλειας
Αρμόδιο άτομο το οποίο σχετίζεται με την ασφάλεια της Δημοκρατίας, σε συνομιλία μας εντός της προηγούμενης διετίας για το θέμα εταιρειών ξένων συμφερόντων που έχουν δυνατότητα για παρακολουθήσεις και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δεν αρνήθηκε την ύπαρξή τους.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει μόνο μια περίπτωση, δίδοντας την εντύπωση πως η υπηρεσία του δεν αδιαφορεί και ότι παρακολουθεί διακριτικά το όλο θέμα.
Αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο και να γίνει αποκαλυπτικός. Ωστόσο, δεν έκρυψε την καλή του γνώση για το ζήτημα.

Γραπτή τοποθέτηση Άντρου Κυπριανού
Εντός της ημέρας (15/11) ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, έθεσε ερωτήματα σε σχέση με την εταιρεία INTELLEXA και τις υπηρεσίες που παρέχει. Ερωτήματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τη νομοθεσία και την παραβίασή της.
Δεν έκρυψε, μάλιστα, τον προβληματισμό του για τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα παρακολούθησης που περιγράφεται αναλυτικά στο δημοσίευμα του Forbes. «Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κυπριανού.

Παρουσιάζουμε αυτούσια την τοποθέτησή του: «Δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ, που αναπαράγεται και σε κυπριακά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι όχημα τύπου βαν, με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, ιδιοκτησίας ενός τέως Ισραηλινού πράκτορα που παρέχει υπηρεσίες κατασκοπείας, κυκλοφορεί και δραστηριοποιείται στη Λάρνακα.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους.

Προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές;

Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;
Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;
Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;
Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;
Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του».

Η INTELLEXA
Το όχημα μέσω του οποίου η INTELLEXA κάνει τις παρακολουθήσεις μπορεί να «παραβιάσει» οποιοδήποτε συσκευή τηλεφώνου έχει πρόσβαση με το διαδίκτυο, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Ο «στόχος» εντοπίζεται, παγιδεύεται και… υποκλέπτεται με βάση τα όσα ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Tal Dilian.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top