ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ πίσω από την αλλαγή στα χρώματα της εμφάνισης της Λίβερπουλ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ πίσω από την αλλαγή στα χρώματα της εμφάνισης της Λίβερπουλ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κανένας δεν άλλαξε τόσο πολύ τη Λίβερπουλ όσο το είχε κάνει ο Μπιλ Σάνκλι. Εκτός από αγωνιστικά όμως, το έκανε και «επιφανειακά» την 25η Νοεμβρίου του 1964…

«Όταν είσαι σε δίλημμα φόρεσε κόκκινο», είναι μια συχνή συνοδευτική λεζάντα σε φωτογραφίες στο Instagram. Είναι το χρώμα του πάθους, της επανάστασης, του έρωτα, της φωτιάς. Ό, τι και να σκέφτεται κανείς για το κόκκινο, είναι ένα χρώμα που μόνο ηρεμία δεν αποπνέει. «Μπήκε μέσα στα αποδυτήρια ξαφνικά και μας πέταξε κόκκινα σορτσάκια. Μας λέει: “φορέστε τα να δούμε πως είναι”. Τα φοράμε εγώ και ο Γέιτς και “είναι υπέροχο, είστε τρομακτικοί! Μοιάζετε δύο μέτρα ψηλοί”, είπε». Δεν βγαίνουν από το μυαλό μας όλα αυτά, είναι όσα έγραψε ο επιθετικός της Λίβερπουλ στα 60’s Ίαν St Τζον στην αυτοβιογραφία του, όταν διηγήθηκε πώς έζησε την στιγμή που η Λίβερπουλ άρχισε να φοράει total red εμφάνιση, μετά από έμπνευση του αναμορφωτή της, του σπουδαίου Σκωτσέζου προπονητή Μπιλ Σάνκλι.

Υπό τις οδηγίες του (1959-1974) οι «scousers» πανηγύρισαν, σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα FA, ένα κύπελλο UEFA και τέσσερα Super Cup Αγγλίας. Ωστόσο εκείνος ήταν που ανέσυρε την ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία, την καθιέρωσε στην κορυφή και έθεσε τα γερά θεμέλια στα οποία στηρίζεται μέχρι και σήμερα.

Είναι δεδομένο ότι ο άνθρωπος που έφτασε στο Λιμάνι το 1959, έβλεπε το ποδόσφαιρο ίσως λίγο πιο σοβαρά απ’ όσο θα έπρεπε. «Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είμαι απογοητευμένος με αυτή την άποψη. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό», είναι μόνο μια, αλλά πολύ χαρακτηριστική ατάκα που έχει πει σχετικά με το άθλημα και την αντίληψή του επ ‘αυτού. Όμως η τέχνη του να χειρίζεται μαεστρικά τους παίκτες του με το να σκαρφίζεται ψυχολογικά τερτίπια ήταν επική. Η αλλαγή του χρώματος της φανέλας ήταν μια τέτοια. Σημειώνεται πως μέχρι τότε η ομάδα φορούσε κόκκινες φανέλες με άσπρα σορτσάκια, με μόνη εξαίρεση το διάστημα 1892 με 1896, όταν φορούσε φανέλα λευκή-μπλε.

Στο κλίμα της όλης τρέλας που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή στα αποδυτήρια, ο Ίαν St Τζον μπήκε άμεσα και μάλιστα, το πήγε κι ένα επίπεδο παραπάνω. Αφού συμφώνησε στο πόσο σπουδαίο ήταν το φουλ κόκκινο λουκ στα ρούχα, λέει «και γιατί να μην αλλάξουμε και τις κάλτσες; Παντού κόκκινα!».

Ο Σάνκλι συμφώνησε, η Λίβερπουλ βγήκε στο Άνφιλντ για να παίξει με την Άντερλεχτ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, την κέρδισε με 3-0 και το δοκιμαστικό λουκ, έγινε μόνιμο. Ήταν 25 Νοεμβρίου 1964…

Την ίδια σεζόν έφτασε στον τελικό του FA Cup, το κατέκτησε για πρώτη φορά μετά το 1950 κόντρα στην Λιντς στο Γουέμπλεϊ (παραπάνω βίντεο), με 2-1 στην παράταση και, από τότε μετράει 56 τίτλους!

gazzetta.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top