ΔΙΕΘΝΗ

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το Τόκιο τη σύλληψη πέντε αλιευτικών και των πληρωμάτων τους από τις αρχές της Ρωσίας

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το Τόκιο τη σύλληψη πέντε αλιευτικών και των πληρωμάτων τους από τις αρχές της Ρωσίας

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν πέντε ιαπωνικά αλιευτικά στα ανοικτά του νησιού Χοκάιντο, επιβεβαίωσε σήμερα η ιαπωνική Κυβέρνηση.
 

Ρώσοι ακτοφύλακες και συνοριοφύλακες οδήγησαν τα ιαπωνικά σκάφη στο νησί Κουνασίρι - το οποίο είναι ανάμεσα σε αυτά που διεκδικεί το Τόκιο - μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές που δεν κατονόμασε.
 
Οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ποσότητας των αλιευμάτων στα αμπάρια των αλιευτικών και αυτής που εγγράφεται στα ημερολόγιά τους και διενεργούν έρευνα, σύμφωνα με το Κιόντο. Τα πλοία ψάρευαν χταπόδια.
 
Η διένεξη ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία για την κυριαρχία σε τέσσερα νησιά διαρκεί δεκαετίες, αφότου οι δυνάμεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης τα κυρίευσαν καθώς ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του. Τα νησιά, που η Μόσχα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες, διεκδικούνται από το Τόκιο, που τα αποκαλεί Βόρειες Περιοχές. Το ζήτημα δεν έχει επιτρέψει οι δύο χώρες να υπογράψουν συμφωνία ειρήνης.
 
Η ιαπωνική κυβέρνηση απαίτησε δια στόματος του εκπροσώπου της Γιοσιχίντε Σούγκα τα πληρώματα των αλιευτικών να αφεθούν ελεύθερα άμεσα για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Σούγκα, οι ναυτικοί δεν έκαναν τίποτε κακό.
 
Η σύλληψη των πλοίων και των πληρωμάτων τους έγινε τη Δευτέρα. Σημειώθηκε καθώς ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, πραγματοποιεί πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την κυριαρχία στα νησιά και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης. 
 
Η σύλληψη των πλοίων "είναι απαράδεκτη", δήλωσε ο Σούγκα. "Η κυβέρνηση απαιτεί σθεναρά από ανθρωπιστική σκοπιά την τάχιστη απελευθέρωση των πληρωμάτων και τρων πλοίων", πρόσθεσε.
 
Ένα ιαπωνικό αλιευτικό που είχε στα αμπάρια του καβούρια συνελήφθη από τις αρχές της Ρωσίας στα τέλη του Ιανουαρίου. Το πλήρωμά του αφέθηκε να φύγει έναν μήνα και πλέον αργότερα, έπειτα από την καταβολή προστίμου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top