ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βελτίωση συμπεριφοράς Αστυνομικών προς το κοινό, διαπιστώνει η Αρχή Διερεύνησης

Βελτίωση συμπεριφοράς Αστυνομικών προς το κοινό, διαπιστώνει η Αρχή Διερεύνησης

Σημαντική βελτίωση στη συμπεριφορά της Αστυνομίας έναντι των πολιτών, διαπιστώνουν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης όσο και ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης.

Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ο κ. Πασχαλίδης επέδωσε τη Δευτέρα στον Υπουργό Δικαιοσύνης την ετήσια έκθεσης της Αρχής, για το 2018, η οποία παρουσιάζει ετήσια αύξηση περίπου 23% στον αριθμό παραπόνων που δέχθηκε από πολίτες κατά της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως η Αρχή δια νόμου έχει ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει και βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας της Αστυνομίας και παρέχει τη δυνατότητα για την οποιαδήποτε καταγγελία που αφορά είτε διαφθορά, είτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γενικά θέματα που αφορούν την κακή ή όχι σωστή συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ικανοποίηση, όπως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Αρχής, «ότι έχει παρουσιαστεί μια σοβαρότατη βελτίωση της συμπεριφοράς των Αστυνομικών στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους πολίτες, κάτι το οποίο συνάδει και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί και από την ηγεσία (της Αστυνομίας) και από το Υπουργείο για να  βελτιώσουμε γενικά τη συμπεριφορά της Αστυνομίας προς τους πολίτες και χαίρομαι που ακούω ότι αυτό φαίνεται και από το έργο της Αρχής».

Αναφέρθηκε επίσης στη διαβεβαίωση εκ μέρους του Προέδρου της Αρχής ότι έχει υπάρξει και έχει εντοπιστεί μια μεγάλη ευαισθητοποίηση της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία ακολουθεί τις καθοδηγήσεις και τις εισηγήσεις της Αρχής κατά τρόπο που οι ίδιοι κρίνουν πολύ ικανοποιητικό.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι πράγματι η διαπίστωσή μας είναι ότι έχει παρατηρηθεί μια σημαντική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία αντιμετωπίζει το κοινό και εξετάζει τα παράπονά του.

Αλλά παράλληλα, και αυτό το λέω και εγώ με ευχαρίστηση, πρόσθεσε, είναι ότι τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της Αρχής έχω διαπιστώσει ότι η εκάστοτε ηγεσία της Αστυνομίας είναι έτοιμη να συνεργαστεί και συνεργάζεται με την Αρχή.

Για τον αριθμό παραπόνων, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως το 2018 έχουν υποβληθεί 287 παράπονα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 23% αύξηση από το 2017, εκ των οποίων διερευνήθηκαν με ποινικούς ανακριτές τα 104.

Όπως εξήγησε, το ότι διερευνήθηκαν τα 104 από τα συνολικά 287, δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα έχουν αγνοηθεί. Είτε έχουν απορριφθεί από το πρώτο στάδιο ως αβάσιμα, είτε έχουν κριθεί ως ήσσονος σημασίας και έχουν παραπεμφθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας για να τα χειριστεί και τα χειρίστηκε όπως μας έχει πληροφορήσει, είτε έχουν διενεργηθεί προκαταρκτικές έρευνες και αφού ακούστηκαν οι εισηγήσεις της Αστυνομίας κρίθηκε ότι δεν ενδείκνυται ο διορισμός ποινικού ανακριτή, είπε

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, από τη διερεύνηση των 104 παραπόνων, 5 έχουν οδηγηθεί σε πειθαρχικές διώξεις των Αστυνομικών, ενώ 3 έχουν οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, όπου οι εμπλεκόμενοι Αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Τα παράπονα όπως είπε, αφορούν θέματα όπως άσκηση βίας, απρεπή συμπεριφορά, υπέρβαση εξουσίας στην άσκηση καθηκόντων, κατάχρηση εξουσίας στην άσκηση καθηκόντων, αμέλεια, αδιαφορία, παράληψη να ενεργήσουν εντός ευλόγου χρόνου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top