ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη Εβδομάδα για το κυπριακό: Αρχίζει επαφές σε Τουρκία και Κύπρο ο Άϊντα - Λήγει η Navtex

Μεγάλη Εβδομάδα για το κυπριακό: Αρχίζει επαφές σε Τουρκία και Κύπρο ο Άϊντα - Λήγει η Navtex

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με τον κύριο Άϊντα και αφού ενημερωθεί για την στάση της Άγκυρας, θα λάβει τις αποφάσεις του, σε πλήρη συνεννόηση και με την Αθήνα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξελίξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς αρχίζει επαφές σε Τουρκία και Κύπρο ο Eιδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άϊντα.

Χθες βράδυ ο κ. Άϊντα μετέβη στην Άγκυρα, όπου σήμερα θα έχει διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Άϊντα θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών είναι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν θα ανανεώσει τη Navtex, η οποία λήγει σήμερα.

Ο κύριος Άϊντα αναμένεται στην Κύπρο απόψε, και αύριο Μεγάλη Τρίτη θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Θα συναντηθεί επίσης με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Στόχος του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών είναι να εξασφαλίσει την συναίνεση, για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κύριος Άϊντα είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν εντός Μαΐου και ότι είναι εφικτό, να υπάρξει ανακοίνωση, πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν στις 19 Απριλίου.

Η Λευκωσία τελεί εν αναμονή των μηνυμάτων που θα μεταφέρει ο Έσπεν Μπάρθ Άϊντα και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι μετά την αποχώρηση του «Μπαρπαρός» από την Κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να μην ανανεωθεί ξανά η Navtex,.

Σε δηλώσεις στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κύριος Παπαδόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με τον κύριο Άϊντα και αφού ενημερωθεί για την στάση της Άγκυρας, θα λάβει τις αποφάσεις του, σε πλήρη συνεννόηση και με την Αθήνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top