ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Κοινοπολιτείας με τη συμμετοχή Δ. Συλλούρη

Ολοκληρώνεται η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Κοινοπολιτείας με τη συμμετοχή Δ. Συλλούρη

Ολοκληρώνονται την Πέμπτη (09/01), στην Οτάβα του Καναδά οι εργασίες της 25ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Διάσκεψη, Λόρδο Kinnoull, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Σώματος.

«Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Brexit και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν για όλες τις πλευρές», αναφέρεται.
 
Σε παρέμβασή του σε γενική συζήτηση στην ολομέλεια της Διάσκεψης γύρω από το θέμα της ενίσχυσης της συμμετοχικότητας και της υποστήριξης νέων διαδικασιών και πρακτικών που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των κοινοβουλίων ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η έλευση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης δημιουργούν αυξημένη υποχρέωση στα κοινοβούλια, που καλούνται να μεταφράσουν, αλλά και να ρυθμίσουν, όλες αυτές τις εξελίξεις σε συγκεκριμένες πρακτικές και νομοθετήματα, αντανακλώντας έτσι τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
 
Είναι σε αυτό το πλαίσιο, είπε, που η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, της «Παράλληλης Βουλής», που τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο έτος, με τη δημιουργία έξι θεματικών «Παράλληλων Βουλών».

Στόχος, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, «είναι η ουσιαστική εμπλοκή πολιτών, οργανωμένων συνόλων και εμπειρογνωμόνων στον εντοπισμό, σε πρώτο στάδιο, θεμάτων που χρήζουν συζήτησης και με τα οποία η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί και, στη συνέχεια, στη διαμόρφωση συγκεκριμένων εισηγήσεων για αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων και, κατ’ επέκταση, στην εκπόνηση πολιτικών».

Ο θεσμός αυτός, υπογράμμισε, αποτελεί ένα αποτελεσματικό μηχανισμό γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μέσω της διάδρασης μεταξύ του νομοθέτη και του αποδέκτη των νομοθεσιών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της διαφάνειας.

Αναφορά έκανε επίσης στην ψηφιοποίηση του κοινοβουλευτικού έργου μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι η κατάργηση του έντυπου υλικού στις εργασίες της ολομέλειας του Σώματος.

Ως μια άλλη σημαντική εξέλιξη, ανέφερε παράλληλα την προώθηση της οικονομικής αυτονόμησης του Κοινοβουλίου, κίνηση που αντανακλά πλήρως τον σαφή διαχωρισμό των εξουσιών που ορίζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top