ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΠ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Λογισμικό μέσω του οποίου παρακολουθούνται οι υπολογιστές Κύπριων μαθητών

ΕΟΠ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Λογισμικό μέσω του οποίου παρακολουθούνται οι υπολογιστές Κύπριων μαθητών

Σοβαρή δημόσια καταγγελία από τον υπεύθυνο επιτροπής νεοσυσταθέντος κυπριακού κόμματος σε σχέση με προσωπικά δεδομένων Κύπριων μαθητών.

Σύμφωνα με τον Αλβίνο Βασιλειάδη, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ενάντια της Διαφθοράς του κόμματος «Εγώ Ο Πολίτης» (ΕΟΠ), έχει εντοπιστεί λογισμικό εγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές των σχολείων του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτό το λογισμικό, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, όταν ενεργοποιείται «επιτρέπει την παρακολούθηση του υπολογιστή και τον έλεγχό του εξ΄ αποστάσεως, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, χωρίς να είναι ενήμερος ο χρήστης και χωρίς την συγκατάθεση του».

Προσθέτει ότι η Επιτροπή Ενάντια της Διαφθοράς του ΕΟΠ, γνωρίζει τα άτομα που είναι γνώστες του θέματος. Διευκρινίζει πως κάποια απ΄ αυτά εργάζονται ή συνεργάζονται με το υπουργείο και κάνουν λόγο για παραβιάσεις της νομοθεσίας της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται πως το κόμμα θα ενημερώσει όλα τα αρμόδια τμήματα της Πολιτείας.

Αυτούσια η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφεί του πρόεδρου της Επιτροπής Ενάντια της Διαφθοράς του ΕΟΠ, Αλβίνου Βασιλειάδη:


«Η Επιτροπή Ενάντια της Διαφθοράς του ΕΟΠ εντόπισε λογισμικό που υπάρχει σε όλους τους υπολογιστές των σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όταν ενεργοποιηθεί, επιτρέπει την παρακολούθηση του υπολογιστή και τον έλεγχό του εξ΄ αποστάσεως, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, χωρίς να είναι ενήμερος ο χρήστης και χωρίς την συγκατάθεση του.

Η επιτροπή έχει στα χέρια της ονόματα ατόμων τα οποία είναι γνώστες του θέματος, μερικοί εκ των οποίων εργάζονται ή/και συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας, και τα οποία πιθανόν να είναι έχουν ευθύνη για την εγκατάσταση αυτών των λογισμικών στους υπολογιστές που χειρίζονται τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι λειτουργοί του υπουργείου παιδείας.

Η νομοθεσία GDPR περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι ξεκάθαρη όσο αφορά το θέμα και ουδεμία έκπτωση δεν μπορεί να γίνει σε αυτή.

Είναι τρομακτικό να νιώθει κανείς ότι ένας χειριστής εξ’ αποστάσεως να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή που ένα παιδί ή ένας ενήλικας βάζει πάνω του ένα memory stick με τα προσωπικά του δεδομένα και έγραφα και να μπορεί να δει αυτά τα έγραφα και τα δεδομένα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός ή να έχει πάρει άδεια από τον κάτοχο του memory stick και ούτε να μπορεί κάποιος ανώνυμα και χωρίς να γίνεται καταγραφή των κινήσεων του, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε απόρρητα ή εμπιστευτικά αρχεία που βρίσκονται σε υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας.

Η υπόθεση αυτή θα εξεταστεί, από την επιτροπή ενάντια της διαφθοράς του ΕΟΠ μέχρι του σημείου που μας επιτρέπει ο νόμος και θα προωθηθούν τα ευρήματα της στα αρμόδια τμήματα είτε είναι αυτοί η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, ή η Αστυνομία. Το ΕΟΠ θα κρατήσει ενήμερους και τους συμπολίτες μας, μιας και αφορά τα δικά μας παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, και τα προσωπικά μας δεδομένα ως γονείς και ως πολίτες αυτού του κράτους, μέσω των ΜΜΕ και των ΜΚΔ.

Εκ της Επιτροπής Ενάντια της Διαφθοράς του ΕΟΠ
Αλβίνος Βασιλειάδης
Πρόεδρος»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top