Με διμερή συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν ξεκινά σε λίγες ώρες η Διάσκεψη του Βερολίνου

Με διμερή συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν ξεκινά σε λίγες ώρες η Διάσκεψη του Βερολίνου

Μια διμερής συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με την Καγκελάριο Μέρκελ θα προηγηθεί της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, που πραγματοποιείται την Κυριακή 19/01.

Η Καγκελάριος επέλεξε να έχει συνεννόηση με την γαλλική πλευρά, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης, προκειμένου οι δύο μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ να παρουσιασθούν με κοινές θέσεις.

Εξάλλου, της διάσκεψης προηγήθηκαν, εχθές βράδυ, τηλεφωνικές συνομιλίες της Καγκελαρίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, τους δύο ηγέτες δηλαδή που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως βασικούς πρωταγωνιστές στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής διάσκεψης είναι συγκρατημένο, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, που δήλωσε πως η Διάσκεψη του Βερολίνου "μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ειρήνευση στη Λιβύη".

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που και αυτός χαρακτήρισε τη διάσκεψη πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ειρήνευση στη Λιβύη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν πρόκειται στο Βερολίνο μέσα σε μια μέρα να λυθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη Λιβύη".

Στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατούν αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας, με 4.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης.

Ήδη το κείμενο που καλούνται σήμερα να υπογράψουν οι συμμετέχοντες έχει ως βασικά του στοιχεία την άμεση κατάπαυση του πυρός και την μόνιμη εκεχειρία, το εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά και πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικό το σημείο του κειμένου που αναφέρει "καλούμε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να τερματισθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να υπάρξει διαρκής εκεχειρία".

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως πρέπει να αποσυρθούν από το πεδίο των μαχών, όπλα, μαχητικά αεροπλάνα και μονάδες πυροβολικού, καθώς και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Το 2028 ξεκίνησε στον ΔΗΣΥ: Η Αννίτα, η υποψηφιότητα Αβέρωφ και το ανοιχτό κεφάλαιο Χριστοδουλίδη

Το 2028 ξεκίνησε στον ΔΗΣΥ: Η Αννίτα, η υποψηφιότητα Αβέρωφ και το ανοιχτό κεφάλαιο Χριστοδουλίδη

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιστρέφει στη διεκδίκηση της προεδρίας μέσω της κομματικής διαδικασίας, η Αννίτα Δημητρίου καλείται να διαχειριστεί τις εσωτερικές ισορροπίες και η συζήτηση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποκαλύπτει ότι η πληγή του 2023 παραμένει ανοιχτή.

BEST OF TOTHEMAONLINE