ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Πολύ αντιπαραγωγικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Άιντε

ΓΓ ΑΚΕΛ: Πολύ αντιπαραγωγικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Άιντε

Αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, καλώντας τον παράλληλα να σταματήσει τις δημόσιες δηλώσεις και να μελετήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Έιντε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι πολύ αντιπαραγωγικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Έιντε και θα πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιες δημόσιες παρεμβάσεις, όχι απλά και μόνο δεν συμβάλλει στο διαμορφωθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά αντιθέτως τορπιλίζει την  κάθε προσπάθεια.

Το Κυπριακό, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, είναι κατ` εξοχήν πολιτικό πρόβλημα και σίγουρα δεν είναι νομικό πρόβλημα και ο ίδιος ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής με επανειλημμένα σχετικά ψηφίσματα του. “Δεν μπορεί ο κ. Έιντε ή ο οποιοσδήποτε άλλος να τοποθετείται με τρόπο διαφορετικό απ` ότι λένε τα ψηφίσματα, τα οποία έχει εκδώσει ο ίδιος ο Οργανισμός που ο κ. Έιντε εκπροσωπεί και εκφράζει”, τόνισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως αν ο κ. Έιντε θέλει να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης καλά θα κάνει να σταματήσει να μιλά δημόσια, να ξαναδιαβάσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη βάση των οποίων θα πρέπει να επιχειρήσει τη λύση στο Κυπριακό και καλά θα κάνει να ξαναμελετήσει το Διεθνές Δίκαιο.

Απαντώντας σε άλλο σημείο της συνέντευξης Έιντε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως η Τουρκία είναι μέρος και ο κύριος συντελεστής του προβλήματος καθώς έχει εισβάλει και κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον υπάρχει έδαφος για επίτευξη λύσης μέσω της διαδικασίας που αναμένεται να επαναρχίσει, ο κ. Κυπριανού είπε πως έχουμε δύο επιλογές, είτε θα πάμε σε διαπραγματεύσεις με πολλά προβλήματα, δυσκολίες και ρίσκο, είτε να μην πάμε σε διαπραγματεύσεις με βέβαιο το αποτέλεσμα της διχοτόμησης. “Πρέπει αυτό να μας σταματήσει, να μας ανησυχήσει και να πούμε δεν κάνουμε τίποτε γιατί υπάρχουν δυσκολίες και κίνδυνοι”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμπεριφερθεί πολύ μελετημένα, υπεύθυνα, συλλογικά, εποικοδομητικά και με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού. “Αν εξακολουθεί να λειτουργεί με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, τότε απλώς θα διευκολύνει τη θέση της τουρκικής πλευράς”, είπε.

“Εμείς”, συνέχισε, “δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στηρίζοντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων”. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ έχει κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό τις οποίες έχει θέσει κατ` επανάληψη, μεταξύ των οποίων είναι η μη αποδοχή εγγυήσεων από οποιονδήποτε, η μη αποδοχή των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων, η μη αποδοχή μιας λύσης χαλαρής ομοσπονδίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top