ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμπανάκι για την επιβίωσή τους κτυπούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Καμπανάκι για την επιβίωσή τους κτυπούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λόγω των ακυρώσεων συνεπεία της παγκόσμιας αναταραχής στον τουρισμό εξαιτίας του κορωνοϊού, τονίζοντας πως η επιβίωσή τους καθίσταται αμφίβολη χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης τόνισε πως μετά την επέλαση του κορωνοϊού υπάρχουν μόνο ακυρώσεις κρατήσεων, στο βαθμό που οι ταξιδιωτικοί πράκτορες άρχισαν να εξετάζουν θέμα μείωσης του προσωπικού τους για να διατηρηθούν στη ζωή.
 
Ζήτησαν όπως ενταχθούν στα διάφορα σχέδια στήριξης του κράτους, υποβάλλοντας εισηγήσεις, όπως την αναστολή καταβολής φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
«Η ημερήσια μας εργασία είναι ακυρώσεις και ξανά ακυρώσεις. Η επιβίωσή μας πλέον καθίσταται αμφίβολη χωρίς οικονομική στήριξη, ενώ πολλά από τα μέλη μας επεξεργάζονται τρόπους για να αντεπεξέλθουν, συμπεριλαμβανομένου και απολύσεων προσωπικού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σταματάρης.
 
Επεσήμανε πως δυστυχώς διαφαίνεται πως αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία θα σταματήσουν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα ο κυπριακός τουρισμός να δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Σημείωσε πως ο Σύνδεσμος κατέχει το 70% του εισερχόμενου τουρισμού και το 100% του εξερχόμενου.
 
Ήδη όπως είπε, ο Μάρτιος έχει χαθεί, ενώ στις απώλειες αναμένεται να περιληφθεί ο Απρίλιος ή και ο Μάιος, ενώ οι κρατήσεις για τις διακοπές του Πάσχα είναι μηδενικές.
 
Όπως αναφέρθηκε, οι απώλειες από τη μείωση των πωλήσεων πακέτων υπολογίζονται στα €30 εκατομμύρια.
 
Ο κ. Σταματάρης είπε πως η οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου τα μέλη του Συνδέσμου να κρατηθούν στη ζωή διότι «υπάρχουν ακόμη ελπίδες για κρατήσεις για την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο και το 2021».
 
Υπενθύμισαν ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από το κλείσιμο αερογραμμών, ενώ μόνο από το κλείσιμο της Cobalt η ζημιά ήταν €2 εκατομμύρια.
 
Οι πράκτορες βλέπουν τη ρευστότητά τους να πλήττεται καθώς έχουν μόνο ακυρώσεις, ενώ είχαν καταβάλει προκαταβολές για σκοπούς προγραμματισμού όλης της σεζόν.
 
«Φτάσαμε σε μηδενικές πωλήσεις, όταν δεν πουλάς και θα πρέπει να πληρώσεις κι επιπλέον έχεις τις επιβαρύνσεις των προκαταβολών και του προγραμματισμού που έχει γίνει για όλη τη σεζόν, τα γραφεία δεν έχουν μία», είπε ο κ. Σταματάρης, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το κράτος για προστασία των θέσεων εργασίας που είναι το πρώτιστο μέλημα.
 
«Δεν θέλουμε να βάλουμε λεφτά παραπανίσια στην τσέπη, θέλουμε να βάλουμε εκείνα τα λεφτά που θα μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις μας ζωντανές για να μπορούμε να έχουμε αισιοδοξία για το μέλλον στον τουρισμό», συνέχισε.
 
Επίσης, πρόβλημα υπάρχει γύρω από τις ανακοινώσεις για τις σχολικές εκδρομές, τις οποίες εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, αφού, όπως αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, συγκρούονται με τις οδηγίες που εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Ο κ. Σταματάρης είπε πως πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα αυτό δηλαδή ποιος θα επιστρέψει τις προκαταβολές που έχουν δοθεί, τονίζοντας πως εάν δεν γίνει «αυτό θα είναι το κερασάκι στην τούρτα».
 
Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Άκης Κελεπέσιης είπε πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις διακοπών από Κύπριους οι οποίες μεταθέτουν τις διακοπές τους, ενώ σημείωσε πως το θέμα των απολύσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού το 90% των επιχειρήσεων του Συνδέσμου είναι οικογενειακές.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top