ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νέες ανακοινώσεις Κομισιόν για συνοριακούς ελέγχους, κοινές προμήθειες και απαγορεύσεις εξαγωγών

ΔΙΕΘΝΗ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ:  Νέες ανακοινώσεις Κομισιόν για συνοριακούς ελέγχους, κοινές προμήθειες και απαγορεύσεις εξαγωγών

Την ανακοίνωση ότι αύριο Δευτέρα η Κομισιόν θα ξεκινήσει κοινή διαδικασία προμηθειών με τα Κράτη Μέλη για υλικά εξέτασης, αναπνευστικές συσκευές, που χρειάζονται οι ασθενείς στην ΕΕ, προχώρησε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε μάλιστα πρόγραμμα ελέγχου και εξουσιοδότησης εξαγωγών προστατευτικού εξοπλισμού εκτός ΕΕ. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Κομισιόν εργάζεται σε τρία μέτωπα: (1) να αυξηθεί η παραγωγή, (2) να μείνει το σχετικό προϊόν στην Ευρώπη και (3) να μοιράζεται μεταξύ των Κρατών Μελών - επικρίνοντας σφόδρα τις εθνικές απαγορεύσεις εξαγωγών προς άλλα Κ-Μ της ΕΕ.

"Καμία χώρα δεν μπορεί να παράξει μόνη της ότι χρειάζεται - σήμερα είναι η Ιταλία, αλλά σε μερικές εβδομάδες θα είναι άλλες χώρες", προειδοποίησε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Κομισιόν παρομοίως αύριο θα παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές προς τις εθνικές κυβερνήσεις για τους συνοριακούς ελέγχους υγείας. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η προστασία της υγείας των πολιτών δεν πρέπει να σταματά τη ροή προϊόντων προς τους ασθενείς, τους πολίτες, τις βιομηχανίες και τα μαγαζιά.

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη ροή αγαθών", σημείωσε, προειδοποιώντας ότι καθώς αυξάνουμε την παραγωγή προστατευτικού υλικού δεν είναι δυνατόν η βιομηχανία να μην μπορεί να βρει υλικά και χιλιάδες φορτηγά να είναι παρκαρισμένα με τους οδηγούς τους στα πάρκινγκ των εθνικών οδών δημιουργώντας νέους υγειονομικούς κινδύνους.

"Αν δεν δράσουμε τώρα, τότε τα μαγαζιά θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπλήρωσης συγκεκριμένων αγαθών που προέρχονται από άλλα Κ-Μ της ΕΕ", προειδοποίησε η Πρόεδρος της Κομισιόν,

"Θα πετύχουμε αν εργαστούμε μαζί και γρήγορα για μια συντονισμένη απόκριση την οποία απαιτεί η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε", τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των κοινών προμηθειών εργάζεται και η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, η οποία και επικοινωνεί συνεχώς για το θέμα με τα Κ-Μ και τη βιομηχανία.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα του COVIDー19 και τις προκλήσεις στα συστήματα υγείας και την οικονομία, ενόψει της διάσκεψης των G7 συμφωνώντας μάλιστα και σε κοινή προσέγγιση επί του θέματος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top