ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΗΠΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κλείνουν σχολεία και εστιατόρια - Αναμένονται αυστηρότερα μέτρα

ΗΠΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κλείνουν σχολεία και εστιατόρια - Αναμένονται αυστηρότερα μέτρα

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε 49 πολιτείες της Αμερικής να έχει ξεπεράσει τους 3.244 και με 61 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές εντείνουν τα μέτρα με στόχο την «κοινωνική απόσταση», δηλαδή τον περιορισμό του συνωστισμού.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε πως σήμερα (Δευτέρα) αναμένονται νέες οδηγίες από το Λευκό Οίκο, με στόχο την περαιτέρω απαγόρευση συναθροίσεων, κλείσιμο δημόσιων χώρων, εστιατορίων κ.α. Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία για την προστασία από λοιμώδεις νόσους (CDC) έχει εισηγηθεί την απαγόρευση συναθροίσεων περισσότερων από 50 ατόμων για τις επόμενες 8 εβδομάδες και έχει δημοσιοποιήσει σειρά εισηγήσεων, αρκετές από τις οποίες εφαρμόζονται από τοπικές και πολιτειακές αρχές σ’ όλη τη χώρα.

Σήμερα αναμένονται να ξεκινήσουν σε ερευνητικό κέντρο του Σιάτλ οι κλινικές δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Οι ειδικοί έχουν δηλώσει πως για να πάρει έγκριση θα χρειαστούν 12 – 18 μήνες.

Τα δημόσια σχολεία σε 29 πολιτείες της χώρας έχουν διακόψει τα μαθήματά τους. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντι Μπλάζιο ανακοίνωσε την απόφασή του να κλείσουν μέχρι τουλάχιστον τις 20 Απριλίου, τα 1.800 δημόσια σχολεία των πέντε διαμερισμάτων της μεγαλούπολης, χωρίς να αποκλείσει να μην ανοίξουν καθόλου φέτος αν απαιτηθεί. Καθώς πολλοί μαθητές από φτωχά στρώματα εξασφάλιζαν το γεύμα τους στο σχολείο, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης κι ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο ανακοίνωσαν ότι θα ληφθούν μέτρα η διανομή φαγητού να συνεχιστεί.

Στη Νέα Υόρκη η δημοτική αρχή αποφάσισε να περιορίσει κατά το ήμισυ την επιτρεπόμενη χωρητικότητα των εστιατορίων. Ωστόσο υπάρχουν πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, το Ιλινόις, το Οχάιο κ.α. στις οποίες έχει διαταχθεί τα εστιατόρια να παραμείνουν κλειστά.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε νέες επικρίσεις από τα ΜΜΕ όταν προσπάθησε την Κυριακή να υποβαθμίσει το μέγεθος του προβλήματος, λέγοντας ψευδώς ότι «ο ιός είναι υπό έλεγχο».

«Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Είναι απίστευτο. Αλλά είναι κάτι που έχουμε υπό μεγάλο έλεγχο», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, προκαλώντας επικριτικές δηλώσεις ειδικών της Δημόσιας Υγείας.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις, είναι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, όπου οι επιβάτες που φτάνουν στην Αμερική περιμένουν αρκετές ώρες για να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους.

Στο μέτωπο της Οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα (Federal Reserve) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μειώνει τα επιτόκια δανεισμού στο 0 – 0,25% και εφαρμόζει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά την κίνηση αυτή, το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης αναμένεται να ανοίξει το πρωί της Δευτέρας με τους δείκτες του στο «κόκκινο» και απώλειες 5%, καθώς οι επενδυτές αν και είναι ικανοποιημένοι από την «ένεση ρευστότητας», δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πότε θα τερματιστεί η πανδημία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top