ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΤΚ: Οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

ΚΤΚ: Οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με της ανακοίνωση δηλώνει ότι αναμένει από τις τράπεζες χρησιμοποιήσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευελιξία για να στηρίξουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την εξάπλωση του COVID – 19.

Σε της ανακοίνωση η ΚΤΚ, σημειώνει πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ που διαμορφώθηκαν κατά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, με τη συμμετοχή του Διοικητή της ΚΤΚ Κωνσταντίνου Ηροδότου, είχαν ως αποτέλεσμα πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, επέκταση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που συμβάλλουν στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας , αλλά και προσωρινή απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίου και ρευστότητας.

Ειδικότερα, σημειώνει πως από τις αποφάσεις για απελευθέρωση κεφαλαίου, «τα αποθέματα κεφαλαίων που ελευθερώνονται για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε €1,3 δις περίπου».

«Η ΚΤΚ αναμένει από τις τράπεζες όπως τα χρησιμοποιήσουν επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευελιξία για να στηρίξουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την εξάπλωση του COVID – 19» τονίζει η ΚΤΚ και συνεχίζει: «Η στήριξη από τις τράπεζες αναμένεται να περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, καθώς και χορήγηση νέων βραχυπρόθεσμων πιστωτικών διευκολύνσεων για σκοπούς χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης».
 
Παράλληλα, τονίζεται ότι η εφαρμογή συνετών τραπεζικών πρακτικών πρέπει να συνεχιστεί, ούτως ώστε η ανθεκτικότητα των κυπριακών τραπεζών να συνεχιστεί και στο μέλλον.
 
Πέραν των πιο πάνω μέτρων, η ΚΤΚ σημειώνει ότι επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα, στα πλαίσια των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της, τα οποία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Επιπρόσθετα, σε τηλεδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να καταθέσουν τις δικές τους ενέργειες και μέτρα που προτίθενται να λάβουν για ενίσχυση και στήριξη των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δεδομένων των χαλαρώσεων που παραχώρησαν η ΕΚΤ/ΚΤΚ.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top