ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών: Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα Δικαστήρια λειτουργούν κανονικά

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών: Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τα Δικαστήρια λειτουργούν κανονικά

Η συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη, αποσκοπούσε να στείλει το μήνυμα ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα, το δικαστικό σύστημα και η δικαιοσύνη συνεχίζει να λειτουργεί υπό τις ειδικές διευθετήσεις

Αυτά δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ανάλογα με την εξέλιξη της απαιτούμενης προεργασίας, η Επιτροπή θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα και ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
 
Με βάση ενημέρωση από τη Βουλή, σε σχέση με τη τηλεδιάσκεψη, στη διαβούλευση, που διεξήχθη υπό την Προεδρία του κ. Γεωργίου, συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, Εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου , ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Θεόδωρος Ιωαννίδης,  η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Στην ενημέρωση από τη Βουλή αναφέρεται ότι τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διαβούλευση είναι τα προβλήματα στον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η πρόταση αναστολής προθεσμιών για τα αγώγιμα δικαιώματα στο πεδίο της πολιτικής δικονομίας και οι  δυνατότητες εφαρμογής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και προς τούτο στη νέα διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα θα συμμετέχει και Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.
 
Σε πρόσθετη ενημέρωση προς το ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι συζητήθηκαν γενικότερα τα προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο θέμα λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και γενικότερα της απονομής της δικαιοσύνης από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
 
Παρατέθηκαν αρκετά προβλήματα που διαπιστώθηκαν και η στόχευση μας είναι να σταλεί το μήνυμα ότι τα Δικαστήρια δεν έχουν κλείσει και ότι συνεχίζεται η λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης με περαιτέρω μέτρα τα οποία «θα εισηγηθούμε» ώστε να διαλυθεί το αίσθημα ότι τα Δικαστήρια έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τα προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών.
 
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη ο κ. Γεωργίου είπε ότι εξετάστηκε η προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε κάποιες διαδικασίες που θα μπορούσαν να προωθηθούν σταδιακά σε λειτουργίες των Δικαστηρίων,  χωρίς να απαιτείται όλο το πλαίσιο της γενικότερης υποδομής, που είναι ένα τεράστιο έργο.
 
Πρόσθεσε πως για το θέμα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί διαβούλευση και θα εξεταστούν προτάσεις, «τις οποίες θα προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε».

Ερωτηθείς αν έχει ορισθεί η επόμενη συνεδρία, εξήγησε πως αυτή τοποθετείται προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας ή μπορεί και προς το τέλος του μήνα, καθώς απαιτείται κάποιος χρόνος διαβούλευσης που αφορούν θέματα που θα προωθηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

«Θα διαβουλευθούμε ώστε να ιεραρχήσουμε τα θέματα στα οποία θα στοχεύσουμε», συμπλήρωσε.
 
Κατά την τηλεδιάσκεψη της Μεγάλης Τετάρτης τέθηκε και το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των προθεσμιών σε σχέση με τα αγώγιμα ή άλλα νομικά δικαιώματα, που περιλαμβάνουν διάφορες νομοθεσίες με στόχο να ανασταλούν διάφορες προθεσμίες για να παρασχεθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους να μπορέσουν να καταχωρήσουν υποθέσεις που με βάση τις υφιστάμενες προθεσμίες δυνατόν να μην μπορέσουν, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών,
 
Πρόσθεσε ότι περίπου ποσοστό 70% των δικηγόρων έχουν αναστείλει είτε γενικώς είτε μερικώς τη λειτουργία των γραφείων τους  και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκλείψει ο φόβος να χαθούν προθεσμίες σε αγώγιμα δικαιώματα και να μην μπορεί να γίνει καταχώρηση κάποιων υποθέσεων.
 
Ανακοίνωσε ότι θα ετοιμαστεί σχετική πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, είτε από τη Βουλή είτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Θα εισηγηθούμε με πρόταση νόμου τη ρύθμιση στο Υπουργείο και ανάλογα θα πράξουμε», διευκρίνισε.
 
Άλλο θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή Νομικών είναι η διαχείριση της επόμενη ημέρας, είπε προσθέτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι θα υπάρξει επιμήκυνση του δικαστικού έτους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, επανατονίζοντας ότι το καίριο ζητούμενο είναι να αναστρέψουμε την εντύπωση που υπάρχει ότι τα Δικαστήρια έχουν κλείσει με αποτέλεσμα ο κόσμος που έχει κάποιες υποθέσεις να προωθήσει μέσω των δικηγόρων στα Δικαστήρια «να κάνει πίσω, με αποτέλεσμα και η δικαστηριακή δραστηριότητα να έχει χαθεί, δικηγορικά γραφεία να έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην επιβίωση των δικηγόρων».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης διεξήχθη εποικοδομητική και άκρως ενδιαφέρουσα διαβούλευση. Εστιάζει στο  θέμα της "e- δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι γίνονται βήματα μπροστά, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top