ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Σχολεία, δειγματοληψίες, τουρισμός και κρατικές εγγυήσεις ‘πονοκεφαλιάζουν’ το Υπουργικό

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Σχολεία, δειγματοληψίες, τουρισμός και κρατικές εγγυήσεις ‘πονοκεφαλιάζουν’ το Υπουργικό

Συνέρχεται αυτή την στιγμή (Ώρα έναρξης 09:30) το Υπουργικό Συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη.

Του Γιώργου Τάττη

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν μία σωρεία θεμάτων, όλα σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και την διαβούλευση που πραγματοποιείται για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η εξέλιξη της Πανδημιας
Σε ένα πρώτο επίπεδο θα υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την συνάντηση της Παρασκευής (15/05) με την Επιδημιολογική Ομάδα, όπου και θα συζητηθούν τα πρώτα δείγματα της 1ης φάσης του ‘ανοίγματος‘ κοινωνίας και οικονομίας. Σημειώνεται εδώ ότι, αν και οι ειδικοί παρουσιάζονται και πάλι αισιόδοξοι, από σήμερα Τετάρτη (13/05) θα φανούν και τα πρώτα ξεκάθαρα μηνύματα με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δειγματοληψίες
Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν και τα προβλήματα που προέκυψαν με τη δειγματοληψία στις κατηγορίες των εργαζόμενων του λιανικού εμπορίου και του κατασκευαστικού τομέα, καθώς υπάρχει μειωμένη προσέλευση.

Εκπαιδευτική Διαδικασία
Επίσης, ερωτηματικά υπάρχουν και σε ό,τι αφορά το ολικό άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για την 21η Μαϊου, μετά και από τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών φορέων, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην σημερινή συνεδρίαση. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, αυτό θα κριθεί στην εξελικτική πορεία της πανδημίας κατά την διάρκεια και της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξει ακόμη μία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και ακόμη μία συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή, πριν την 2η φάση του ανοίγματος.

Οικονομία
Σημαντικό θέμα για την κυβέρνηση είναι και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με φλέγον ζήτημα τα 4 νέα νομοσχέδια που θα συζητηθούν εκ νέου αύριο Πέμπτη (14/05), με την τελική ψήφιση στην Ολομέλεια να έχει μετατεθεί για την ερχόμενη Δευτέρα (18/05). Αγκάθι για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αποτελούν οι ποικίλες αντιδράσεις κομμάτων, τα οποία εξακολουθούν να θέτουν προσκόμματα, κυρίως, στο ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων στα τραπεζικά δάνεια.

Αεροδρόμια - Τουρισμός
Τέλος, σημαντικό ζήτημα διαβούλεσης στο σημερινό Υπουργικό παρουσιάζεται και το επερχόμενο άνοιγμα των αεροδρομίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Υπουργικό, τα οποία άπτονται του εν λόγω ζητήματος, είναι η συνολική διαδικασία υποδοχής τουριστών, τα μέτρα ασφαλείας, η δημιουργία του πολυδιαφημιζόμενου ‘ενιαίου εσωτερικού χώρου’ μεταξύ επιλεγμένων χωρών και η χωρητικότητα των πτήσεων.

Η συνολική προσέγγιση για την τουριστική βιομηχανία, τόσο για τον εγχώριο τουρισμό όσο και για τον εξωτερικό, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν με τις ακυρώσεις ταξιδιών, αναμένεται να ταλαιπωρήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως σημειώθηκε πολλάκις από κυβερνητικά στελέχη, αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα δώσουν και τις κατευθυντήριες γραμμές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top