ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αντιδράσεις κομμάτων για τα νομοσχέδια οικονομικής ενίσχυσης - Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αντιδράσεις κομμάτων για τα νομοσχέδια οικονομικής ενίσχυσης - Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες

Μετά και την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Δευτέρας (11/05), ξεκαθαρίζει σε κάποιο βαθμό το ζήτημα με τα τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν την ενίσχυση της οικονομίας, του τουρισμού και το θέμα των ενοικίων.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών την Πέμπτη (14/05), καθώς υπάρχουν απορίες και τροποποιήσεις, ιδίως για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, το ύψος του ποσού της βοήθειας και τον έλεγχο που θα διενεργείται. Παράλληλα, θα συζητηθούν περαιτέρω και τα νομοσχέδια για τα ενοίκια.

Επίσης, η Ολομέλεια της Βουλής έχει μεταφερθεί για την Δευτέρα (12/05), κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Κάποια κόμματα, έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις, επισημαίνοντας κάποιες από τις διαφωνίες τους.

Τα νομοσχέδια να ψηφιστούν άμεσα

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, με δηλώσεις του ανέφερε ότι η δέσμη μέτρων πρέπει αν ψηφιστέι άμεσα. Όπως τόνισε, ‘οι όποιες αιτιάσεις ή η σκόπιμη κωλυσιεργία από το ΑΚΕΛ ή άλλα κόμματα για την ψήφιση των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της οικονομίας, το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν αχρείαστη καθυστέρηση η οποία από αυτό το σημείο και πέρα είναι εγκληματική και ξεκάθαρα εις βάρος της οικονομίας και των επιχειρήσεων’

Χρειαζόμαστε χρόνο

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, ανέφερε στην τηλεόραση του CAPITAL, ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσει τα νομοσχέδια ενώπιον των οικονομικών του συμβούλων και θα ετοιμαστεί μια πρώτη ανάλυση των νομοσχεδίων η οποία θα συζητηθεί αύριο στα αρμόδια σώματα του κόμματος. Πρόσθεσε δε, ότι η μελέτη των νομοσχεδίων συνεπάγεται χρόνο, τονίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε ένα μήνα για να εξετάσει τις θέσεις των κομμάτων και να ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις.

Υπάρχουν εκκρεμούντα θέματα

Με την σειρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι αρκετά ζητήματα έχουν διευθετηθεί και ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο.

Όμως, υπάρχουν θέματα που ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί, όπως το θέμα της εμπλοκής του γενικού ελεγκτή ως παρατηρητή στην παρακολούθηση της διαδικασίας, καθώς δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.
Επίσης, προκύπτουν διαφωνίες και σε ότι αφορά το συνολικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων.

Παραχωρούνται μεγάλες δυνατότητες στις Τράπεζες
Η ΕΔΕΚ, παρά το ότι επιβραβεύει την κυβέρνηση για την έγκριση ενός απευθείας και όχι μέσω δανεισμού ποσού στους πληγέντες, εντούτοις, διαπιστώνει ακόμη αρνητικά σημεία που σχετίζονται κυρίως με τον βαθμό εμπλοκής των τραπεζών. Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση γράφει ότι δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να αποφασίζουν σε ποιους θα δίνουν δάνειο έναντι ακινήτου το οποίο θα υποθηκευτεί και σε ποιους θα παραχωρούν δάνειο χωρίς την εξασφάλιση ενυπόθηκου ακινήτου, να πωλούν τα δάνεια σε Επενδυτικά Ταμεία και, σε περίπτωση μη εξυπηρετούμενου δανείου να προχωρούν σε εκποίηση των υποθηκευμένων ακινήτων για την παραχώρηση του συγκεκριμένου δανείου.
Τέλος, υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό απευθείας επιχορήγησης των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπερασπίζονται τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με ανακοίνωσή του, ρίχνει τα βέλη του στο κυβερνών κόμμα, καθώς υποστηρίζει ότι ‘εμείς εργαζόμαστε για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, αυτοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Επιμένουμε ο Γενικός Ελεγκτής να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη διαδικασία παροχής κυβερνητικών εγγυήσεων και ταυτόχρονα ζητούμε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα τύχουν ενίσχυσης. Ζητούμε επίσης να αποκλειστούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και εξαπάτηση του δημοσίου σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής αποκλεισμού’.
τα ποσά του προνοούνται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν επαρκούν και δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των πραγματικών αναγκών που θα προκύψουν.

Πιο ρεαλιστικά επίπεδα
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, αν και επιχαίρει την κυβέρνηση για τα Εφάπαξ κουπόνια ρευστότητας στους ‘μικρούς’, ζητάει παράλληλα από τον Υπουργό Οικονομικών να αυξηθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα ώστε από τη μια να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα τους και από την άλλη να καλύψουν σε μεγαλύτερο βαθμό το κόστος από την κρίση του κορωνοϊού.

Να εξαιρεθούν πρακτικές Τραπεζών

Η Ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου, με ανάρτησή τα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δηλώνει ότι ‘μέσα στα νομοσχέδια προβλέπεται παροχή δανείων με εγγυήσεις του Κράτους και για επενδύσεις και η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτές τις επενδύσεις η αγορά δανείων από Τράπεζες ή Ταμεία και η αγορά ακινήτων από αυτές ή από τους πλειστηριασμούς’.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top