EASO: Κίνδυνος μεσοπρόθεσμης αύξησης των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ λόγω COVID19 και επανεμφάνισης του ISIS

EASO: Κίνδυνος μεσοπρόθεσμης αύξησης των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ λόγω COVID19 και επανεμφάνισης του ISIS

Κίνδυνο μεσοπρόθεσμης αύξησης των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, λόγω ανασφάλειας από την παρουσία του COVID19 στις φτωχότερες χώρες και επανεμφάνισης του ISIS στη Μέση Ανατολή προβλέπει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σύμφωνα με επικαιροποιημένη έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ειδική Έκθεση εξετάζει τον αντίκτυπο της επιδημίας COVID-19 στις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές τάσεις ασύλου. Οι πληροφορίες αυτές ισχύουν από τις 7 Μαΐου 2020 και ακολουθούν δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις 30 Απριλίου 2020, τα οποία δείχνουν μια δραματική μείωση 43% στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ + τον Μάρτιο, αναφέρει το EASO.

Συγκεκριμένα, έκθεση του EASO διαπιστώνει ότι, μετά το ξέσπασμα του COVID-19, το οποίο συγκεντρώνεται δυσανάλογα στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι απαγορεύσεις ταξιδιού και άλλα έκτακτα μέτρα έχουν σχεδόν εξαλείψει πλήρως τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην ΕΕ +.

Η ανάλυση σχετικά με τη φύση και την έκταση των γενικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, υποδηλώνει ότι ο αριθμός των εθνικών μέτρων ήταν ισχυρός προγνωστικός δείκτης του βαθμού μείωσης των αιτήσεων - με άλλα λόγια, οι χώρες που εφάρμοσαν τα πιο επείγοντα μέτρα τον Μάρτιο είχαν επίσης μεγαλύτερη πτώση στις αιτήσεις ασύλου.

Συνολικά, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λανθάνουσας εστίας COVID-19. Οι κύριες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ + έχουν μέτρια έως υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους (συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων) και υποφέρουν από έλλειψη ικανότητας αντιμετώπισης. Ομοίως, οι κύριες χώρες προέλευσης έχουν επίσης πολύ λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια και κατά κεφαλή ιατρούς. Σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών, τις συνθήκες πλήρους διαβίωσης και τα χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού, ο κίνδυνος αποσταθεροποιητικών επιπτώσεων που οφείλονται σε εστίες COVID-19 έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις μελλοντικές τάσεις ασύλου.

Ταυτόχρονα, η αναστολή των παγκόσμιων επιχειρήσεων συνασπισμού σε όλη τη Μέση Ανατολή άφησε ένα χάσμα εξουσίας που το ISIS προσπαθεί να εκμεταλλευτεί. Δεδομένου ότι τα τοπικά στρατεύματα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα, η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιστρέψει σε ένα πιο ενεργό ISIS σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Ένα τέτοιο σενάριο, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες έλλειψης τροφίμων και αποσταθεροποίησης ασφαλείας, εάν ο COVID-19 φτάσει σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μετανάστευσης που σχετίζεται με το άσυλο μεσοπρόθεσμα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Το EASO προειδοποιεί τις εθνικές αρχές να προετοιμαστούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνταξιοδοτικό: «Αγκάθια» και ερωτήματα στο τραπέζι - Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι

Συνταξιοδοτικό: «Αγκάθια» και ερωτήματα στο τραπέζι - Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι

Καταθέτουν απορίες στο Υπουργείο Εργασίας και ζητούν διευκρινίσεις οι κοινωνικοί εταίροι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του νομοσχεδίου την Τετάρτη. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων αναφέρθηκαν στα πρώτα κενά που εντοπίζουν από τα όσα μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τη θετική διάθεση για εξεύρεση συγκλίσεων εντός των χρονικών πλαισίων που ορίστηκαν.

BEST OF TOTHEMAONLINE