ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Το ‘δύσκολο’ μέλλον του Αγροτουρισμού - Γραφείο στις Πλάτρες, μικρή ενίσχυση προϋπολογισμού και δράσεις τουριστικής αναζωογόνησης

ΚΥΠΡΟΣ: Το ‘δύσκολο’ μέλλον του Αγροτουρισμού - Γραφείο στις Πλάτρες, μικρή ενίσχυση προϋπολογισμού και δράσεις τουριστικής αναζωογόνησης

Ομολογουμένως, ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και δη, του τουρισμού, ενόψει φυσικά και της επικείμενης καλοκαιρινής σεζόν. Ζητούμενο όμως παραμένει και η στρατηγική για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, πόσω μάλλον του εν πολλοίς παραγκωνισμένου, αγροτουρισμού.

Του Γιώργου Τάττη

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η συζήτηση περιορίζεται, ως επί το πλείστον, στην προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό, την δυνατότητα ‘εξαγωγής’ Κύπριων τουριστών στο εξωτερικό, στις χώρες χαμηλού και υψηλού κινδύνου, αλλά και στα τουριστικά θέρετρα στις παραθαλάσσιες περιοχές που προφανώς, κατέχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής μερίδας, τις πλείστες θέσεις εργασίας κοκ.

Το ThemaOnlıne με προηγούμενα ρεπορτάζ του εν καιρώ πανδημίας, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στις ορεινές κοινότητες, τα οποία αποτρέπουν μία περαιτέρω τουριστική τους αξιοποίηση. Επί τούτου, επικοινωνήσαμε με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και με αρμόδια άτομα του Υφυπουργείου Τουρισμού, σε σχέση με τον σχεδιασμό και την στρατηγική ανάπτυξης του ‘ορεινού τουρισμού’ στην Κύπρο, καθώς αποτελεί κλειδί για την οικονομική επιβίωση των παραμεθόριων περιοχών.

Σε ερώτησή μας για τον προγραμματισμό που υπάρχει σε σχέση με την επανεκκίνηση και την προώθηση του «ορεινού Τουρισμού», τα αρμόδια κρατικά τμήματα απάντησαν ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εκπονήσει και υλοποιεί συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Για ό,τι αφορά την στρατηγική που αφορά τις ορεινές περιοχές, προστίθεται ότι έχουν περιληφθεί οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην ΕΣΑΟΚ, καθώς και άλλες, πρόσθετες δράσεις που κρίνονται αναγκαίες για αύξηση των εισροών τουριστών και, κατ’ επέκταση, την ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Υφυπουργείο:
- οργανώνει, αναπτύσσει και προβάλλει, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές διάφορες, δράσεις που «ευδοκιμούν» στις ορεινές περιοχές (π.χ. πολιτιστικές διαδρομές, ποδηλατικές διαδρομές, δρόμους του κρασιού, μονοπάτια της φύσης κ.α.).
- έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει Σχέδια Κινήτρων, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής. Μεταξύ άλλων, αυτά αφορούν την προώθηση της οινογαστρονομίας και την αναβάθμιση των κέντρων αναψυχής με ειδικές πρόνοιες για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις ορεινές και ακριτικές περιοχές.
- η ενσωμάτωση των τοπικών βιοτεχνιών στο τουριστικό προϊόν. Μεσοπρόθεσμός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας «Αυθεντικής Διαδρομής της Κύπρου», η οποία θα διέρχεται από την κυπριακή ύπαιθρο, τα ορεινά και τις ακριτικές περιοχές και η οποία θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την τουριστική Κύπρο που θέλουμε να προβάλουμε στο εξωτερικό, η οποία δε θα περιλαμβάνει μόνο το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα.
- αξιοποίηση κατοικιών ως αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων για ενοικίασή τους για τουριστικούς σκοπούς με βάση τη σχετική νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και τις πολιτικές που αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο,
- έχει προχωρήσει στην αλλαγή του καταστατικού της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, βάσει του οποίου επιτρέπεται πλέον η ένταξη μελών/ επιχειρήσεων ατόμων που δραστηριοποιούνται τουριστικά στη ύπαιθρο και εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν.

Για το κατά πόσον έγιναν κάποιες πρώτες συναντήσεις με κοινοτάρχες και οργανωμένους φορείς, με στόχο την ορεινή τουριστική ανάπτξη, η ενημέρωση που υπάρχει είναι πώς ο Υφυπουργός Τουρισμού έχει ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις και συναντήσεις με κοινοτάρχες και οργανωμένους φορείς των ορεινών περιοχών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει επισκεφθεί την Τριμίκληνη, την Ορεινή Λάρνακας, το Βουνί και τον Μονιάτη. Ορισμένες άλλες συναντήσεις και επί τόπου επισκέψεις που ήταν προγραμματισμένες, ακυρώθηκαν λόγω των μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα επαναπρογραμματιστούν εν ευθέτω χρόνω.

Πρόσθετα, ο Υφυπουργός και το Υφυπουργείο γενικότερα βρίσκονται σε άμεση και συνεχή επαφή και συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το οποίο έχουν επισκεφθεί σε πολλές περιπτώσεις για συντονιστικές επαφές.

Τέλος, ο Υφυπουργός πραγματοποιεί συνεχώς διαβουλεύσεις με όλες τις Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ για σωρεία θεμάτων, που περιλαμβάνουν πάντοτε θέματα και δράσεις που αφορούν στις ορεινές περιοχές.

Στην επισήμανσή μας πώς οι κοινοτάρχες ανησυχούν, καθώς ο τουρισμός στις ορεινές περιοχές αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες, ειδικά το καλοκαίρι, το Υφυπουργείο Τουρισμού δήλωσε ότι έχει προβεί σε μία σειρά από ενέργειες. Αρχικά, ενημέρωσε ότι διατηρεί πλέον Γραφείο Πληροφοριών στις Πλάτρες. Το Γραφείο ήταν για χρόνια κλειστό, καθώς δεν μπορούσε να στελεχωθεί από υφιστάμενο προσωπικό. Με έντονες ενέργειες, εξασφαλίστηκε η στελέχωση και η λειτουργία του Γραφείου από 1η Ιουλίου, με υπάλληλο, η οποία θα αποσπαστεί από άλλο κρατικό οργανισμό στο Υφυπουργείο και κατάγεται από την περιοχή. Η εν λόγω υπάλληλος θα στελεχώνει το Γραφείο Πλατρών επί μονίμου βάσεως. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την επί τόπου εκπροσώπηση του Υφυπουργείου στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της ΕΤΑΠ Τροόδους με τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το 2021 κονδυλίου ύψους 200.000 ευρώ, σε σχέση με τις 150.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ακόμη, το Υφυπουργείο εφαρμόζει Σχέδια Χορηγιών για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα Σχέδια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιχορήγηση εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από μικρές κοινότητες των ορεινών περιοχών. Τα Σχέδια αυτά είναι, επίσης, διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνουν την πραγματοποίηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκδηλώσεων στις ορεινές περιοχές.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, το Υφυπουργείο, για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει εκπονήσει και εξειδικευμένο πλάνο δράσεων στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ορεινές περιοχές για αναζωογόνηση της τουριστικής κίνησης σε αυτές, όπως για παράδειγμα το «Street Food Festival» στο χωριό Κάθηκας της ορεινής Πάφου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Τρόοδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εφαρμόσει, για την περίοδο από 5.7.2020 έως 18.9.2020, το «Σχέδιο Επιχορήγησης Αδειών Εργοδοτουμένων για το 2020 για τα ορεινά θέρετρα και τα ξενοδοχεία του Πύργου Τηλλυρίας». Το Σχέδιο αυτό αναμένεται να βοηθήσει στην προσέλκυση εγχώριου τουρισμού στις ορεινές περιοχές.

Τέλος, σε ερώτησή μας εάν υπάρχει κάποια πρόνοια για να χρησιμοποιηθούν τα voucher στον ορεινό τουρισμό, ενδεχομένως με κάποιο ποσοστό που θα προσανατολίζεται προς τον αγροτουρισμό και τα ορεινά θέρετρα, το Υφυπουργέιο δεν είχε συγκεκριμένη απάντηση καθώς δεν είχε ακόμη εγκριθεί το εν λόγω νομοσχέδιο (ψηφίστηκε την Παρασκεύη 22/05, ενώ οι απαντήσεις από το Υφυπουργείο δόθηκαν το μεσημέρι πριν την ψήφιση*). Εντούτοις, η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο, όπως μας ενημέρωσε, θα προχωρούσε με τις διαδικασίες που αφορούν την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ενημερώνοντάς παράλληλα για τις πρόνοιές του. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top