ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Φακοντής και Αδάμου δεν επαναδιεκδικούν -Τι ισχύει για τα άλλα κόμματα

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Φακοντής και Αδάμου δεν επαναδιεκδικούν -Τι ισχύει για τα άλλα κόμματα

Καθώς η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί, τουλάχιστον προσώρας, μπήκαν για τα καλά οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην ατζέντα των εργασιών των κομμάτων. Παρόλα αυτά, αν και δεν υπάρχει κάποιος θεσμικός περιορισμός στο όριο βουλευτικών θητειών, εντούτοις, υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κομματικοί περιορισμοί που βγάζουν ‘εκτός κούρσας‘ διαχρονικά ονόματα της πολιτικής σκηνής.

Του Γιώργου Τάττη

Όπως προέκυψε από την έρευνα του ThemaOnlıne, αυτοί οι βουλευτές εντοπίζονται μόνο στο κόμμα του ΑΚΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, ο Αδάμος Αδάμου από την επαρχία της Λεμεσού και ο Ανδρέας Φακοντής από την επαρχία Πάφου, θέτουν εαυτόν εκτός συναγωνισμού. Τα υπόλοιπα κόμματα, είτε δεν έχουν κάποιο καταστατικό περιορισμό, είτε αυτός ο περιορισμός δεν αφορά τους υφιστάμενους βουλευτές.

ΔΗΣΥ
Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση που έχει λάβει το ThemaOnlıne, στον Δημοκρατικό Συναγερμό υπάρχει περιορισμός 3 θητειών στο σύνολό τους, κάτι το οποίο ψηφίστηκε στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο του 2018. Όμως, έχει εισαχθεί μία μεταβατική διάταξη με την οποία η ισχύς του εν λόγω περιορισμού, δεν περιλαμβάνει τις εκλογές του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τεθεί σε ισχύ, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο περιορισμός θα έχει αναδρομική ισχύ.

ΑΚΕΛ
Όπως πληροφορείται το ThemaOnlıne από αρμόδιο στέλεχος του ΑΚΕΛ, το κόμμα έχει θέσει περιορισμό επίσης 3 θητειών, εκτός κι αν δοθεί εξαίρεση από το Πολιτικό Γραφείο. Αυτονόητο είναι ότι εξαιρείται και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, που στην παρούσα φάση είναι ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είναι εκλεγμένος βουλευτής από το 2001. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την πληροφόρησή μας, η εξαίρεση δύναται να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόνοια αφορά τόσο την βουλευτική θητεία, όσο και την θητεία στην Ευρωβουλή.
Ως εκ τούτου, όπως ειπώθηκε παραπάνω, οι βουλευτές Φακοντής και Αδάμου, δεν μπορούν να επαναδιεκδικήσουν.

ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ δεν έχει καμία πρόνοια που να αποτρέπει κάποιον από την εκλογή του, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας κομματικός παράγοντας. Όπως προσθέτει, οι όποιες αποφάσεις για υποψηφίους, λαμβάνονται δημοκρατικά, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα αρμόδια όργανα.

ΕΔΕΚ
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρία Παναγιώτου, η θέση του κόμματος είναι ότι η Βουλή μπορεί να ρυθμίσει τον περιορισμό θητειών όσων ασκούν εκτελεστική εξουσία (π.χ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημάρχους, Προέδρους Κοινοτικών Συμβουλίων). Ως κόμμα, όμως, έχουμε ρυθμίσει το θέμα καταστατικά τόσο για όσους έχουν κομματικά όσο και πολιτειακά αξιώματα. Συγκεκριμένα, από το 2015 το καταστατικό της ΕΔΕΚ προνοεί περιορισμό θητειών δύο πενταετιών για όσους έχουν κομματικά η πολιτειακά αξιώματα. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισές θητείες δεν προσμετρούνται, εξού και ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο νυν βουλευτής Πάφου Ηλίας Μυριάνθους, μπορούν να επανεκλεγούν.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με βάσει το ανανεωμένο καταστατικό του (Ιούνιος 2017) , προβλέπει ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές μπορούν να κατέχουν την ίδια θέση ‘μόνο για 2 συνεχόμενες θητείες’. Από αυτό προκύπτει ότι θεωρητικά και ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, έχει ακόμη μία θητεία καθώς δεν έχει αναδρομική ισχύ η πρόνοια.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Σε επικοινωνία του ThemaOnlıne με το Κίνημα Αλληλεγγύη, προέκυψε ότι ‘δεν υπάρχει περιορισμός‘ για την εκλογή υποψηφίων σε βουλευτικά αξιώματα.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στην Συμμαχία Πολιτών, βάσει καταστατικού κάποιος μπορεί να κατέχει το αξίωμα του βουλευτή μέχρι και τρεις θητείες. Σημειώνεται εδώ ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι το κόμμα που ανακίνησε την πρόταση νόμου για να τεθεί περιορισμός στο όριο των βουλευτικών θητειών σε μόλις 2 θητείες.

Ανεξάρτη Βουλευτής Άννα Θεολόγου - Κίνημα Ανεξάρτητων Υποψηφίων
Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, όπως έχει ανακοινώσει και η ίδια, συμμετέχει πλέον στο Κίνημα Ανεξάρτητων Υποψηφίων, από το οποίο και θα προκύψει ένας Συνδιασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων. Σε επικοινωνία μας μαζί της, δήλωσε ότι ο νέος σχηματισμός ‘δεν είναι κόμμα, αλλά κίνημα. Οι ανεξάρτητοι ως αρχή υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι υπόλογοι στον κόσμο που εκπροσωπεύουν, χωρίς να είναι την ίδια στιγμή υπέρ του να γίνεται το βουλευτικό αξίωμα καριέρα’. Εξήγησε, τέλος, ότι κινηματικά, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από τα κάτω προς τα πάνω.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top