ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Χριστοδουλίδης: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις

Ν.Χριστοδουλίδης: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις και αν οι δημόσιες δηλώσεις που γίνονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς πώς αντιδρά η Λευκωσία στα μηνύματα που έρχονται σε σχέση με το Κυπριακό με αφορμή και τις αναφορές του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος σε κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό εντός του 2015.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «εμείς ευελπιστούμε περισσότερο και από την αμερικανική πλευρά, αλλά και από την  πλευρά του Λονδίνου και όλων των χωρών, το 2015 να είναι η χρονιά του Κυπριακού. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επαναρχίσει ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος που, και με τη συμβολή της Τουρκίας, θα δημιουργήσει εκείνες τις προοπτικές έτσι ώστε το 2015 να είναι χρονιά του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως η Τουρκία έχει δώσει δείγματα γραφής ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα δούμε την πραγματική πρόθεση. Θα δούμε αν οι δημόσιες δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στο τραπέζι των συνομιλιών. Εμείς ευελπιστούμε να επιβεβαιωθούν αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά, επαναλαμβάνω, όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από δικής μας πλευράς, όπου μπορώ να μιλήσω ξεκάθαρα, είναι δεδηλωμένη η πρόθεση μας για ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και αναμένουμε να έχουμε ανταπόκριση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε παρέμβαση των ΗΠΑ για το Κυπριακό και ο κ. Κέρι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό και ερωτηθείς τι είδους παρέμβαση αναμένει η Λευκωσία από τις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίλυση του Κυπριακού είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Άρα, αναμένουμε, για παράδειγμα, αυτό που σας έχω αναφέρει: τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται περί επιθυμίας για επίλυση του Κυπριακού, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, να τις δούμε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα από τις προτάσεις που υποβάλλονται».

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία επιθυμεί και τη συμβολή της Μόσχας, δεδομένου ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκεται στη Ρωσία για επαφές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχω αναφέρει ότι όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση, και ειδικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ευπρόσδεκτοι να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στρατηγικό μας στόχο που είναι η επανένωση της πατρίδας μας και ο τερματισμός της κατοχής».

Σε ερώτηση αν οι επαφές του κ. Μαυρογιάννη αφορούν μόνο το Κυπριακό ή και την προώθηση της υποψηφιότητας του για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «σίγουρα αφορούν και το θέμα της υποψηφιότητας του για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top