ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτίου: Αγνοούνται πέραν του 50% των υποθέσεων αγνοουμένων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ

Φωτίου: Αγνοούνται πέραν του 50% των υποθέσεων αγνοουμένων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ

Πέραν του 50% των υποθέσεων των αγνοουμένων που κατατέθηκαν στην ΔΕΑ, εξακολουθούν να αγνοούνται και δυστυχώς είναι τραγικό ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες μας σε Κύπρο και στο διεθνή χώρο δεν έχει καμφθεί η τουρκική απάνθρωπη αδιαλλαξία, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση μνήμης για τους αγνοουμένους με αφορμή τις Μαύρες Επετείους του 1974 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Όπως σημείωσε, ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν του 50% των υποθέσεων των αγνοουμένων που κατατέθηκαν στην ΔΕΑ, και αυτό λόγω της αρνητικής στάσης που τηρεί για μισό σχεδόν αιώνα η κατοχική δύναμη.  «Η τουρκική αναλγησία δεν έχει προηγούμενο», είπε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στις δυσκολίες, ο κ. Φωτίου είπε, σύμφωνα ανακοίνωση, ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές και ως συνεπακόλουθο, μείωση στον αριθμό των ταυτοποιήσεων με την μέθοδο DNA.
 
«Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών, όπως και στην υπόδειξη των νέων χώρων ταφής που τάφηκαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους αρχικούς χώρους ταφής», ανέφερε. «Η ίδια άρνηση εκφράζεται από την κατοχική δύναμη και στο άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού όπως και στο θέμα των εκταφών και ερευνών στις στρατιωτικές ζώνες. Ταυτόχρονα η κατοχική δύναμη περιφρονεί και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

 
Ο κ. Φωτίου άρχισε την ομιλία του με αναφορά στις μάνες των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι στους νεκρούς και στους αγνοούμενους, «ξεχωριστή θέση κατέχουν οι αδελφοί μας της μητροπολιτικής Ελλάδας, οι οποίοι με τον ηρωισμό και το απαράμιλλο θάρρος τους,  κέρδισαν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας.  Κατέλαβαν θέση στο πάνθεον των ηρώων μας».

Χαιρέτισε ιδιαίτερα για άλλη μια χρονιά την παρουσία των εξ Ελλάδος συγγενών αγνοουμένων και διερμηνεύοντας, όπως είπε, τα συναισθήματα πολιτείας και λαού, εξέφρασε «τον μεγάλο σεβασμό και τη βαθιά μας εκτίμηση, για ανθρώπους που έχουν συνδέσει τόσο έντονα και καταλυτικά τη ψυχή και τη ζωή τους, με την Κύπρο μας».
 
Οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας βιώνουν εδώ και 46 χρόνια ένα ξεχωριστό δράμα, πρόσθεσε, καθώς ούτε καν μνημόσυνο δεν μπορούν να κάνουν, ενώ τα εναγώνια ερωτήματα για την τύχη τους παραμένουν αναπάντητα.

Αλλά, όπως επεσήμανε, και όσοι εκ των συγγενών κατορθώνουν να τελέσουν τις κηδείες των αγαπημένων τους παραλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος των λειψάνων τους, εξακολουθούν να είναι πληγωμένοι για το κτύπημα που δέχθηκαν και για τα πολλά γιατί που παραμένουν αναπάντητα.
Ο Επίτροπος Προεδρίας μετέφερε στους συγγενείς τους θερμούς χαιρετισμούς, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον καθένα ξεχωριστά και την διαβεβαίωση του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

«Η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων  και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε περαιτέρω και υπόμνησε τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν διαχρονικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
 
Τέλος, διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά για την πλήρη συμπαράσταση και συμπαράταξη. «Είναι χρέος και καθήκον όλων μας η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας σε όλους εσάς», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top