ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Aποκλείουν νέο lockdown πολλές χώρες - Επεκτείνουν όμως μέτρα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Aποκλείουν νέο lockdown πολλές χώρες - Επεκτείνουν όμως μέτρα

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε το Σάββατο 22/08, τους 800.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, την ώρα που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης και πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 808.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 23 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιφέρεια του πλανήτη που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα (τουλάχιστον 255.000 νεκροί). Οι μισοί θάνατοι και πλέον εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες, τις ΗΠΑ (176.332, +1.087 σε 24 ώρες κατά το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς), τη Βραζιλία (114.250), το Μεξικό (59.610) και την Ινδία (55.794).

Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε από την 6η Ιουνίου. Υπέκυψαν στην COVID-19 πάνω από 100.000 άνθρωποι σε 17 ημέρες, από την 5η Αυγούστου. Πέρασαν 147 ημέρες αφότου ανακοινώθηκε επίσημα ο πρώτος θάνατος στην Κίνα ωσότου να καταγραφούν 400.000 νεκροί σε παγκόσμια κλίμακα. 77 ημέρες αργότερα, ξεπεράστηκε το φράγμα των 800.000 νεκρών παγκοσμίως.

Τι επικρατεί διεθνώς-ποια μέτρα λαμβάνονται- τι γίνεται με τα σχολεία

Η Γερμανία, η οποία χαρακτηρίζεται συχνά υπόδειγμα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέγραψε πάνω από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες χθες. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας, σύμφωνα με τις αρχές, της μαζικής επιστροφής Γερμανών τουριστών που έκαναν τις διακοπές τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό.

Αλλού στην Ευρώπη τα κρούσματα ήταν ακόμη περισσότερα (3.602 στη Γαλλία, 8.000+ στην Ισπανία μέσα σε μια μέρα...), γεγονός που υποδεικνύει πως η πανδημία αναζωπυρώνεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Στην Ιταλία, ανακοινώθηκαν χθες 1.071 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες. Ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 1.000 μολύνσεις από τη 12η Μαΐου. Η χρήση μάσκας, απλή σύσταση ως εδώ, έγινε υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Δανία.

Στην Ασία, η Νότια Κορέα, που ως τώρα είχε καταφέρει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας χάρη στη στρατηγική των μαζικών τεστ και της ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατέγραψε πάνω από 300 κρούσματα δύο συναπτές ημέρες, 332 χθες Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν σε όλη την επικράτεια από σήμερα την εφαρμογή των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ.

Η Ινδία από την πλευρά της επέβαλε αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Γκανές, μιας από τις σημαντικότερες στη χώρα.


Η ιταλική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown , δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα

"Δεν θα έχουμε νέο lockdown", δήλωσε ο Σπεράντσα στην εφημερίδα La Stampa, σημειώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν η COVID-19 εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα και ήταν δύσκολο να ιχνηλατηθούν και να απομονωθούν οι προσβληθέντες.

"Είμαι αισιόδοξος, αν και προσεκτικός. Το εθνικό μας σύστημα υγείας έχει γίνει πιο δυνατό", πρόσθεσε. Ο Σπεράντσα σημείωσε ότι η Ιταλία έχει διπλασιάσει τον αριθμό κλινών που διαθέτει στις μονάδες εντατικής θεραπείας. 


"Δεν τίθεται θέμα να μην ξανανοίξουν τα σχολεία", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε συμμάχους του, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Sunday Telegraph". Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τζόνσον σημείωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο αποτελεί επιτακτική ανάγκη από κοινωνική, οικονομική και ηθική άποψη και επέμεινε ότι τα σχολεία θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια παρά την πανδημία της COVID-19.

Ο νέος κορωνοϊός μολύνει τέσσερις φορές περισσότερο ανθρώπους κάτω των 40 ετών στη Γαλλία απ` ό,τι τους άνω των 65, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτει ωστόσο πως οι μολύνσεις καταγράφουν επίσης αύξηση μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και πιο ευάλωτων.

"Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη κατάσταση", υπογραμμίζει ο κύριος Βεράν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) που κυκλοφορεί. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι υψηλότεροι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώνονται δεν οφείλονται μόνο στο ότι γίνονται περισσότερα τεστ.

Ο κ. Βεράν αποκλείει πάντως την επιβολή νέου lockdown για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επισημαίνει πως μπορεί να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλα κράτη.

Από σήμερα, η κυβέρνηση στη Νόιτο Κορέα επιβάλλει μέτρα κοινωνικής απόστασης, απαγορεύει τη λειτουργίες εκκλησιών με φυσική παρουσία πιστών, κλείνει νυχτερινά κλαμπ, καφετέριες και άλλα καταστήματα πέραν της Σεούλ.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο των σχολείων και ολόκληρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, εάν η εξάπλωση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 10 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.217 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 819 νεκρούς επί συνόλου 101.933 διαγνωσμένων μολύνσεων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από τους 390 στους 398. Στα νοσοκομεία έχουν εισαχθεί συνολικά 824 άνθρωποι. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 22.463. Στον αντίποδα, 866 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 78.651.


Σκάνδαλο στο Δουβλίνο

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν θα συγκαλέσει το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας έπειτα από πολιτικό σκάνδαλο που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό και ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο, τον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν, ο οποίος εμπλέκεται, να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο Μάρτιν και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Λίο Βαράντκαρ και ο υπουργός Εμον Ράιαν, "συμφωνούν για την σύγκληση του κοινοβουλίου", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί της θύελλας που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα στην πολιτική τάξη της Ιρλανδίας μετά την αποκάλυψη για δείπνο που διοργανώθηκε σε παραβίαση των υγειονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Το δείπνο, το οποίο έγινε την Τετάρτη το βράδυ για τα 50 χρόνια της λέσχης γκολφ του κοινοβουλίου με 82 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και ο Φιλ Χόγκαν, έχει ήδη οδηγήσει πολλούς σε παραίτηση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Γεωργίας Ντάρα Καλίρι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top