ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λακκοτρύπης: Έχουμε δρόμο ακόμη για ανάδειξη προστασίας πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Λακκοτρύπης: Έχουμε δρόμο ακόμη για ανάδειξη προστασίας πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Η Κύπρος, όσον αφορά στην ανάδειξη της σημαντικότητας της προστασίας της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για την Προστασία της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα διαδραματίζουν σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της παγκοσμιοποίησης και της επανάστασης στην τεχνολογία, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις μοντέρνες οικονομίες.

Αναφέρθηκε ακόμη σε έρευνα σύμφωνα με την οποία υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ.

"Στη Γερμανία για παράδειγμα, η προστασία των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων παρέχει το 28% των συνολικών θέσεων εργασίας. Στην Κύπρο δυστυχώς το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόνο στο 1,4%. Παράλληλα, η χώρα μας κατέχει σήμερα χαμηλή θέση στη λίστα με τα κράτη που δημιουργούν τα περισσότερα εμπορικά σήματα, αφού της αναλογούν 1,16 εμπορικά σήματα ανά 1.000 εργαζόμενους, ενώ το Λουξεμβούργο, ένα πολύ μικρότερο κράτος, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 16,6 εμπορικά σήματα ανά 1.000 εργαζομένους" ανέφερε.

Είναι λοιπόν, ξεκάθαρο, είπε, “πως όσον αφορά στην ανάδειξη της σημαντικότητας της προστασίας της Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον τόπο μας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Κι’ αυτό ενώ όπως η ίδια έρευνα καταγράφει, οι καταθέσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, Σήματα και Σχέδια στην Ευρώπη έχουν αυξητική τάση, παρόλη την παγκόσμια οικονομική κρίση”.

Οπως είπε, ο κύριος λόγος για την αύξηση αυτή είναι ότι η προστασία των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων είναι πλέον απαραίτητη καθώς αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να ανταμειφθούν για τον χρόνο και το χρήμα που έχουν ξοδέψει προς το σκοπό αυτό.

“Είναι, άλλωστε, γνωστό σε όλους μας ότι τα άυλα αυτά δικαιώματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο για τους ιδιοκτήτες τους, που κάποιες φορές ξεπερνούν σε αξία όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης”, συνέχισε.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι πρόσφατα το Υπουργείο προκήρυξε Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση της Επιχειρηματικής Καινοτομίας που αποσκοπεί στην υποστήριξη και ενίσχυση υφιστάμενων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία με σκοπό την ανάπτυξη νέων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Για την περίοδο 2014-2020 θα σημειωθεί σημαντική αύξηση στα κονδύλια χορηγιών στα 30 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που ανέρχονταν στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εργάζεται συστηματικά και στοχοπροσηλωμένα για να στηρίξει έμπρακτα την έρευνα και την καινοτομία.

“Η ευθύνη όμως για την προστασία της διανοητικής σας ιδιοκτησίας είναι αποκλειστικά δική σας. Προστατέψτε λοιπόν ό,τι σας ανήκει. Ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την κατοχύρωση των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων και οι λειτουργοί του έχουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις για να σας παρέχουν οποιαδήποτε πληροφόρηση και υποστήριξη για τον σκοπό αυτό”, κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κεντρικές Φυλακές: Εντοπίστηκαν μπάλες ποδοσφαίρου που είχαν μέσα κινητά - Φαίνεται να ρίχθηκαν από την νεκρή ζώνη

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Τρόμος στη Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή

Δημήτρης Σταρόβας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο νοσοκομείο - Φίλοι και συγγενείς ανησυχούν



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top