ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναδιαπραγμάτευση του ποσού φορολογίας ακινήτων ζητά το ΔΗΚΟ

Επαναδιαπραγμάτευση του ποσού φορολογίας ακινήτων ζητά το ΔΗΚΟ

Επαναδιαπραγμάτευση της πρόνοιας του μνημονίου για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στον ΠΑΣΥΞΕ, χαρακτηρίζοντας τον εξοντωτικό για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει προσλάβει τον τελευταίο χρόνο πολλούς ανέργους καθώς και ότι το ποσοστό εργοδότησης Κύπριων είναι στο 70%.  Είπε ακόμη ότι αναμένεται να διαφανεί στον επόμενο μήνα το ποσοστό μείωσης που θα υπάρξει στις αφίξεις από τη Ρωσία και εξέφρασε την ελπίδα οι τάσεις του πρώτου τριμήνου για τον τουρισμό γενικά να συνεχιστούν.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ με τον κ. Παπαδόπουλο «συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία, το θέμα των βαρειών φορολογιών που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα στο κομμάτι του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και τις προοπτικές του τουρισμού για την ερχόμενη σεζόν, αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Νομίζω, πρόσθεσε, «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ευελπιστούμε σε μια στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα που άπτονται της βιομηχανίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχαρίστησε τον ΠΑΣΥΞΕ γιατί «σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία ν` ακούσουμε ως κόμμα τις δικές τους απόψεις, τους δικούς τους προβληματισμούς σε ότι αφορά τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία».

Ως ΔΗΚΟ, είπε, «θέλουμε να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι θεωρούμε ότι η τουριστική βιομηχανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου προσδοκούμε να καλύψει τις απώλειες από άλλους τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις και προβλήματα».

Είναι γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «που εμείς ακούσαμε σήμερα και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε όλα τα αιτήματα που εμείς θεωρούμε ότι θα είναι θετικά προς την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας».

Επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΗΚΟ όπως είπε ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας «είναι εξοντωτικός όχι μόνο για την τουριστική βιομηχανία, αλλά για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όλα τα κυπριακά νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό της τάξης των 120 εκ. ευρώ, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και εξωπραγματικό σε σχέση με το ποιες είναι οι δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας».

«Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό επιμένουμε ότι θα πρέπει να επανδιαπραγματευτούμε αυτή την πρόνοια του μνημονίου», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο «το ποσό είσπραξης που αναλογεί στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη, όχι μόνο για την τουριστική βιομηχανία αλλά για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όλα τα κυπριακά νοικοκυριά».

Την απόλυτη συμφωνία του με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου πάνω στο θέμα εξέφρασε και ο κ. Λοϊζίδης. «Όπως είναι καλά γνωστό ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει περίπου πενταπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια», είπε. Εκεί, πρόσθεσε, «που ένα ξενοδοχείο πλήρωνε 50.000 το χρόνο, ξαφνικά βρέθηκε να πληρώνει €180.000 και €200.000». Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα δυσβάστακτο κόστος, είπε, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που ο ΠΑΣΥΞΕ έχει εγείρει επανειλημμένα και στην Επιτροπή Οικονομικών.

Όσον αφορά την τουριστική σεζόν ανέφερε ότι «έχετε δει τα στατιστικά του πρώτου τριμήνου, και ευχήθηκε όπως «συνεχιστούν οι ίδιες τάσεις που έχουν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο».

«Εκείνο που μας προβληματίζει όλους – και θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα πιστεύω τον επόμενο μήνα – είναι η ρωσική αγορά, η οποία φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη. Τώρα τι ποσοστό μείωσης θα έχει, αυτό είναι που θα καθορίσει ουσιαστικά την παραπέρα πορεία της σεζόν».

Σε ερώτηση πως ανταποκρίνονται οι ξενοδόχοι στο αίτημα για πρόσληψη περισσότερων Κυπρίων στα ξενοδοχεία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «νομίζω ότι και ο πλέον άπιστος έχει πειστεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε πραγματοποιήσει πάρα πολλές προσλήψεις ανέργων. Έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70% Κύπριοι, 30% κοινοτικοί, εκεί που τα νούμερα ήταν ακριβώς ανάποδα πριν από τρία – τέσσερα χρόνια».

«Νομίζω ότι από δω και πέρα θα πρέπει να είμαστε όλοι συγκρατημένοι, προσεχτικοί», είπε, προσθέτοντας ότι σίγουρα ο στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στη μείωση της ανεργίας και αυτό πράττουμε.  Ήδη, συμπλήρωσε, τα στατιστικά τα επίσημα του Υπουργείου το αποδεικνύουν και το καταγράφουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top