ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική πηγή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών, ούτως ώστε να μπορεί να το συγκεκριμένο σχέδιο να ενταχθεί και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.


Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο σύσκεψης που είχε με εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και εκπροσώπους των μαθητών, για την αντιμετώπιση των κλιματικών συνθηκών κατά τη λειτουργία των σχολείων και το ενδεχόμενο κλιματισμού των αιθουσών διδασκαλίας, ο κ. Προδρόμου τόνισε πως στόχος του Υπουργείου του είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής του θέσης, ώστε να ξεκινήσει οργανωμένα με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κλιματισμό στα σχολεία.  
 
Σημείωσε πως πρόκειται για μια πολιτική, που συμπεριλαμβάνεται και στις προγραμματικές θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι στο Υπουργείο Παιδείας ήδη έχουν ένα μελετημένο προγραμματισμό, πρώτα απ’ όλα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που έχει ήδη ξεκινήσει με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για 405 σχολικά κτήρια και αυτό είναι κάτι που θα τους διευκολύνει.
 
«Πρόθεσή μας είναι να εκπονηθεί αμέσως ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική πηγή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών, ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί αυτό το σχέδιο και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της ΕΕ.  Αυτός είναι ο σχεδιασμός», είπε.
 
Κατά τη σημερινή του συνάντηση με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις, ο Υπουργός Παιδείας έθεσε επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το αρμόδιο Υπουργείο, όπως μελέτες που έχουν γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και από άλλους εξωτερικούς φορείς,  ούτως ώστε να προχωρήσουν συγκροτημένα.  

Σημείωσε ότι και στο κτηριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας όσα σχολεία αναβαθμίζονται και όπου γίνεται αντισεισμική αναβάθμιση, ο στόχος είναι να φτιάχνονται κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, προσθέτοντας πώς τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν και ένα άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει το Υπουργείο,  για τα σχολικά κτήρια και για τη βιοκλιματική κατάσταση των συγκεκριμένων κτηρίων.

Άρα, είπε, «συνολικά θα φροντίσουμε και ελπίζω ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που δυστυχώς και με την κλιματική αλλαγή φαίνεται να επιδεινώνονται».
  
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει είναι το συντομότερο δυνατόν, με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι το τι νομίζει ο καθένας», συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν εργασίες, που πρέπει να γίνουν, ενώ υπάρχει προγραμματισμός με χρονοδιάγραμμα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών».  
 
Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο του είναι το πρώτο που επείγεται, ώστε να υποβληθεί πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατόν με βάση τις προδιαγραφές και τα τεχνικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι «σταδιακά, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αμέσως, άρα λοιπόν για να προχωρήσουμε γρηγορότερα, θα φτιάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα, για να γίνει σταδιακά».  
 
Συνεχίζεται ο διάλογος για αλλαγή ωραρίου στα σχολεία

Σε σχέση με τη αλλαγή ωραρίου στα σχολεία, λόγω της αυξημένης κίνησης στους δρόμους, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως έχει ανοιχθεί ένας διάλογος και υπάρχουν κάποιες απόψεις, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμα εκφράσει ή υποβάλει απόψεις όλοι οι εταίροι.
 
 «Εάν υπάρχει η επιθυμία και η βούληση από όλες τις πλευρές και κάποια σύγκλιση, θα ήταν νομίζω χρήσιμο το να διαφοροποιήσουμε εκεί και όπου είναι επιθυμητό και δυνατό τα ωράρια. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εταίροι. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος το συντομότερο», είπε.
 
Μάσκες στους μαθητές μέσω δωρεών
 

Ερωτηθείς εάν θα δοθούν τελικά δωρεάν μάσκες στους μαθητές, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στο Υπουργείο Παιδείας έχουν γίνει δύο δωρεές, εξηγώντας ότι η μία δωρεά αφορά μάσκες πολλαπλής χρήσης, που θα δοθούν στα σχολεία, όταν ο δωρητής είναι σε θέση να τις δώσει, και η άλλη αφορά 100 χιλιάδες μάσκες, που θα διατεθούν στα σχολεία, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκεί όπου χρειάζεται.
 
Καταδίκη των εκδηλώσεων με ζώα στο Λύκειο Παραλιμνίου

 
Κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις στο Λύκειο Παραλιμνίου, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ζώα, ο Υπουργός Παιδείας καταδίκασε το περιστατικό, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι ενάντια, όχι στην εκπαιδευτική πρακτική, αλλά και στον πολιτισμό.
 
Είπε, ωστόσο, ότι με το θέμα θα ασχοληθεί η Αστυνομία.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top