ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΛ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- Αρμένιος Κύπριος πάει εθελοντής στον πόλεμο του Αρτσάχ - 'Όχι από κακία...' - ΦΩΤΟ&VIDEO

ΑΠΟΚΛ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- Αρμένιος Κύπριος πάει εθελοντής στον πόλεμο του Αρτσάχ - 'Όχι από κακία...' - ΦΩΤΟ&VIDEO

Κύπριος Αρμένιος συμπατριώτης μας, μετέβη χθες Σάββατο (10/10) το πρωί στην Αρμενία, με σκοπό να καταταχθεί ως εθελοντής απέναντι στις δυνάμεις των Αζέρων, οι οποίες υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό και εισέβαλλαν στην αυτόνομη περιοχή του Αρτσάχ. Ο 30χρονος Κύπριος, μίλησε στο ThemaOnline με την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμος.

Του Γιώργου Τάττη

Προηγήθηκε μια σειρά από παρανομίες και αδικίες

Την Πέμπτη (08/10) οι κατοχικές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, προχώρησαν σε ακόμη μια έκνομη ενέργεια εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισβάλλοντας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, διαμηνύοντας εν μέρει πως το «μερικό άνοιγμα» της παραλιακής ζώνης αποτελεί μόνο την αρχή για άλλη μια καλοστημένη παράνομη επιχείρηση που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση ολάκερης της πόλης.

Προηγήθηκε, φυσικά, το έκρυθμο σκηνικό που στήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με την ένταση να φτάνει στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύρραξης.

Δυο εβδομάδες πριν, τα αζέρικα στρατεύματα, με την υποστήριξη της Τουρκίας και λοιπών «ακραίων στοιχείων», εισέβαλλαν στο αυτόνομο κρατίδιο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, μια περιοχή ιστορικά και εθνοτικά δεμένη με το αρμενικό έθνος.

Με την αρμένικη σημαία στην γροθιά

Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητο τον 30χρονο Κύπριο Αρμένη, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής (09/10), αφού εξομολογήθηκε, έβαλε ένα σακίδιο στην πλάτη, την αρμενική σημαία σφιγμένη στην γροθιά του, και έφυγε για το μέτωπο. Αποφασισμένος να υπερασπιστεί τόσο το έθνος και τα εδάφη του, όσο και την πίστη του.

Δεμένος με την μοίρα τούτου του τόπου, αλλά και της ιδιαίτερής του πατρίδας, βιώνει την νέα αυτή εισβολή στο αυτόνομο κρατίδιο του Αρτσάχ ως μια ακόμη απειλή στον τόπο, στους ανθρώπους του, στον πολιτισμό και στα «Θεία».

«Να προλάβουμε μια δεύτερη γενοκτονία»

«Να προλάβουμε μια δεύτερη γενοκτονία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ThemaOnline από το Γερεβάν, την Αρμενική πρωτεύουσα, περιμένοντας την αυριανή ημέρα όπου θα καταταγεί ως εθελοντής.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε, ανυπομονεί για πράξεις. «Ώρα για δουλειά», διεμήνυσε.

Στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο για εξομολόγηση

Το συμβάν είχε προηγουμένως ανακοινώσει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, στον οποίο και αποτάθηκε για εξομολόγηση πριν φύγει. «Δεσπότη μου, να με εξομολογήσεις και φεύγω μετά από δύο μέρες για το μέτωπο της Αρμενίας και μπορεί να σκοτωθώ και θέλω να είναι καθαρή η ψυχή μου», του είπε.

Όταν ερωτήθηκε από τον Μητροπολίτη Μόρφου, γιατί πάει στο μέτωπο, ο 30χρονος συμπατριώτης μας του έδωσε μια συγκλονιστική απάντηση, σύμφωνα πάντα με τον Μητροπολίτη: «Για δυο λόγους πάω. Είδα στην τηλεόραση ότι τα παιδιά που πολεμούσαν ήταν εικοσάχρονα και τα λυπήθηκα. Είκοσι χρονών παιδιά να πολεμούν με αυτά τα θηρία του ισλαμισμού; Και εμείς τριαντάρηδες γεμάτοι ζωή και εμπειρία να καθόμαστε στις καφετέριες και να βλέπουμε τα γεγονότα από τηλεοράσεως; Έτσι, λέει η πίστη μας;».

Συνεχίζοντας, ο 30χρονος Αρμένης απέδειξε πώς αυτή του η ενέργεια, συμπυκνώνει κάτι βαθιά πνευματικό, αλλά και μια βαθιά πεποίθηση πώς είτε τώρα, είτε μετέπειτα, είτε σε Κύπρο και Ελλάδα, είτε στην Αρμενία, θα κληθεί να προασπιστεί αξίες και ιδανικά. «Δεν εκαταλάβαμε, ούτε οι Αρμένηδες ούτε οι Έλληνες ότι σημερινή δική τους, αυριανή δική μας. Δεν εκαταλάβαμε ότι κινδυνεύει το Γένος μας», του είπε. Ερωτηθείς από τι κινδυνεύει, ο 30χρονος απάντησε ότι «κινδυνεύει το Γένος των Χριστιανών να ξιλειφτεί», ενημερώνει ο Μητροπολίτης.

Το ThemaOnline κατάφερε να εντοπίσει τον 30χρονο νεαρό και να κάνει μια σύντομη συνομιλία μαζί του. Ο συμπατριώτης μας έχει φθάσει ξημερώματα του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Αρμενίας και αύριο Δευτέρα (12/10) αναμένει να παρουσιαστεί ως εθελοντής. Για ευνόητους λόγους θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

--Από πού έχεις καταγωγή;
Η μητέρα μου είναι Πόντια και ο πατέρας μου από Αρμενία. Είμαι από πολύ μικρή ηλικία στην Κύπρο. Έχω πάει σχολείο στην Κύπρο και υπηρέτησα και την θητεία μου.

--Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αρμενία και στο Αρτσάχ;
Τι να σου πω αδελφέ. Δυστυχώς έχουμε απέναντί μας έναν εχθρό που δεν έχει ούτε ιερό, ούτε αρχές. Δόθηκε κατάπαυση πυρός για 72 ώρες από χθες Σάββατο (10/10) στις 12:00 το μεσημέρι. Τα τελευταία 10 λεπτά πριν την ώρα της συμφωνημένης κατάπαυσης, έριξαν τόσους πολλούς πυραύλους, όσους δεν έριξαν όλες τις ημέρες της διαμάχης μαζί.

--Εξ’ όσων παρακολουθούμε από τα ξένα δημοσιεύματα και τους ανταποκριτές στο μέτωπο, οι μάχες ακόμη συνεχίζονται.
Συνεχίζονται οι μάχες, ναι.

--Εσύ έχεις καταταγεί; Ποια είναι η διαδικασία;
Θα πάω αύριο το πρωί να καταταγώ ως εθελοντής. Έφθασα χαράματα Σαββάτου.

--Πού βρίσκεσαι τώρα; Στο Αρτσάχ;
Όχι, βρίσκομαι στο Γερεβάν, στην Αρμενία. Εδώ γίνεται η επιστράτευση εθελοντών.

--Και μετά; Θα πας στο Στεπανακέρτ;
Μου είπαν πως θα περάσουμε εκπαίδευση για κάποιες μέρες και μετά.

--Πώς διευθετήθηκε η πτήση; Ήρθες σε συνεννόηση με αρμενικές κοινότητες της διασποράς που έκαναν κάλεσμα για εθελοντές;

--Όχι, ήρθα από δική μου πρωτοβουλία. Αύριο θα γνωρίζω εάν τελικά γίνω δεκτός, γιατί δεν έχω αρμενικό διαβατήριο, ούτε έχω υπηρετήσει εδώ. Έχω όμως βεβαιώσεις για την υπηρεσία μου στην Κύπρο. Ενδεχομένως να είναι λίγο δύσκολο, αλλά εγώ θέλω να δηλωθώ, να κάνω το καθήκον μου, να ηρεμήσει η ψυχή μου. Αν δεν με χρειάζονται, καλώς.

--Θες να στείλεις ένα μήνυμα σε Κύπρο και Ελλάδα; Ο αγώνας των Αρμενίων αφορά όλους μας.
Δυναμώστε την ψυχή των παιδιών σας. Θα χρειαστεί γιατί δεν βλέπω να τελειώνει σύντομα όλο αυτό.

--Γιατί πήγες να καταταγείς; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;
Νιώθω ότι είναι τιμή μου. Εάν πρέπει να λερώσω τα χέρια μου… να είναι για τέτοιο σκοπό. Εάν λερωθούμε όλοι, μπορούμε να νικήσουμε. Και το σημαντικότερο…. να αποφύγουμε μια δεύτερη γενοκτονία.

--Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος απεκάλυψε πως πήγες να εξομολογηθείς προτού φύγεις.
Πήγα να εξομολογηθώ, ναι. Όχι για να καθαρίσει η ψυχή μου επειδή θα πεθάνω. Ήρθα όμως για ένα συγκεκριμένο σκοπό και θα ήθελα να είμαι εξηγημένος. Το κάνω όχι από κακία, αλλά από το αίσθημα που έχω για την επιβίωση του έθνους μου.

Καλή δύναμη!

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top