ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: «Δέναμε πτώματα παιδιών στις βάρκες για να μην τα ρίξουμε στη θάλασσα» - «Μετρούσαμε τις μέρες μέχρι το θάνατο»

ΚΥΠΡΟΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: «Δέναμε πτώματα παιδιών στις βάρκες για να μην τα ρίξουμε στη θάλασσα» - «Μετρούσαμε τις μέρες μέχρι το θάνατο»

Άντρες, γυναίκες και παιδιά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους επιβιβάζονται σε «βάρκες του θανάτου»  με την ελπίδα να τους δοθεί άσυλο στην Κύπρο, η οποία απέχει περισσότερο από 200 χλμ και είναι το πιο σύνηθες σημείο αναχώρησης για αυτές τις επικίνδυνες διαβάσεις.

Επιμέλεια: Στέλιος Στυλιανού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ReliefWeb 230 άτομα με 5 βάρκες προσπάθησαν τον τελευταίο μήνα να φύγουν από το Λίβανο με προορισμό των περισσοτέρων το νησί μας, ενώ 21 ήταν οι απόπειρες να φτάσουν στην Κύπρο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με μόλις 19 ολόκληρο το 2019.

«Τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων φέτος, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών» σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις ανθρώπων που επιχείρησαν τη διάβαση αυτή, οι οποίες συγκλονίζουν.

«Αρχίσαμε να μετράμε τις μέρες μέχρι το θάνατό μας πίνοντας θαλασσινό νερό» ανέφερε ένας έφηβος στο ‘Save the Children’ για την απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τον Λίβανο.

Άλλη μια εννιαμελής οικογένεια εννέα πέρασαν μια κόλαση προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τον Λίβανο στην Κύπρο τον περασμένο μήνα. Περιγράφουν εφιαλτικές στιγμές στο πλοίο όπου αβοήθητοι έβλεπαν τη μητέρα τους να πεθαίνει, ενώ άλλοι γονείς έπρεπε να δέσουν τα πτώματα των παιδιών τους στο πλάι του σκάφους για να αποφύγουν να τα ρίξουν και να τα χάσουν στη θάλασσα.

Ο 12χρονος Khaled βρισκόταν στο πλοίο όταν η μητέρα του, η οποία έπασχε από διαβήτη, πέθανε την όγδοη και τελευταία ημέρα του ταξιδιού

«Πλέαμε για περίπου 20 ώρες μέχρι που σώθηκαν τα καύσιμα και στη συνέχεια μας είπαν ότι είχαμε χαθεί. Μείναμε για οκτώ μέρες χωρίς φαγητό ή νερό. Στη συνέχεια, η υγεία της μητέρας μου επιδεινώθηκε. Αυτό που μισούσα περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ημερών ήταν όταν ο  υπεύθυνος του σκάφους μας είπε ότι χαθήκαμε καθώς και τη δίψα και την πείνα των ανθρώπων. Ήμασταν χωρίς ελπίδα, απελπισμένοι.»

Το καράβι που είχε επιβιβαστεί ο Khaled  μετέφερε 49 άτομα προς τις κυπριακές ακτές, ένα ταξίδι περίπου 110 μιλίων. Στο πλοίο βρίσκονταν δεκάδες παιδιά και τα μέλη της οικογένειάς τους, με μόλις λίγα τρόφιμα και μόνο 15 λίτρα πόσιμου νερού.

Η αδερφή του Khaled, η 19χρονη Baraa που σπούδασε νοσηλευτική, προσπάθησε να φροντίσει δύο παιδιά, και τα δύο κάτω των τριών ετών, που πάλεψαν για τη ζωή τους στην αγκαλιά της μητέρας τους.

«Το μικρό αγόρι ... άρχισε να έχει συμπτώματα αφυδάτωσης. Είχα εκπαιδευτεί και ήξερα. Έλεγξα τον παλμό, τη θερμοκρασία και την αναπνοή του. Το αγόρι αφυδατώθηκε. Πέθανε στα χέρια μου…» τα λόγια της νεαρής που σοκάρουν.

Αφού πούλησαν όλα τα υπάρχοντά τους για να πληρώσουν  τους  λαθρέμπορους για το «ταξίδι προς το θάνατο» -όπως αποδείχτηκε για πολλούς- ο Khaled, η Baraa, ο πατέρας και τα αδέλφια τους επέστρεψαν τώρα στο Λίβανο. Παλεύουν να αντιμετωπίσουν την απώλεια της μητέρας τους…

Η Τζένιφερ Μόρχεντ, Διευθύντρια για το ‘Save the Children στο Λίβανο, είπε: «Αυτές είναι οι αδιανόητες αλλά πραγματικές ιστορίες παιδιών που είδαν ένα παιδί - ή τους δικούς τους γονείς - να πεθαίνουν, στο ίδιο το σκάφος που έπρεπε να τα μεταφέρει σε ένα προορισμό με το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top