ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσπάθειες στο Κυπριακό θα είναι επιτυχείς μένοντας προσηλωμένοι στη συμφωνημένη λύση είπε στον Τατάρ ο Πρόεδρος

Οι προσπάθειες στο Κυπριακό θα είναι επιτυχείς μένοντας προσηλωμένοι στη συμφωνημένη λύση είπε στον Τατάρ ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε απόψε ότι τόνισε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην πρόσφατη συνάντησή τους, πως απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία των προσπαθειών για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, αλλά και στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος μέσα από άμεσο τερματισμό των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, είτε αυτές αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας, είτε την επί του εδάφους παραβίαση του καθεστώτος των Βαρωσίων.


Σε ομιλία απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «60 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας», που διοργανώνεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε πως τον στόχο και το όραμά του για τη λύση, μετέφερε στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Είπε ότι η πενταμερής πρέπει να είναι σύμφωνα και με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις κατά καιρούς Συνόδου σε επίπεδο Κορυφής που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και στην πιο πρόσφατη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, και όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας διατύπωσε πρόσφατα στην επιστολή που απέστειλε στους δύο ηγέτες στις 26 Οκτωβρίου 2020.

Σημείωσε πως η επιστολή προνοεί σαφέστατα ότι η λύση θα πρέπει να είναι στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη βάση των όσων διαλαμβάνονται στα κατά καιρούς ψηφίσματα των ΗΕ, δηλαδή της εξ αδήριτου ανάγκης, όπως είχε διατυπωθεί και από τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, στο να προχωρήσουμε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά εν πάση περιπτώσει που θα δημιουργεί τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργούμε σαν ένα και μόνο κράτος.

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι αναδεικνύεται και μέσα από τις φωτογραφίες ότι στα 60 αυτά χρόνια από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πετύχαμε υψηλά επίπεδα προόδου, μετατρέποντας παράλληλα την πατρίδα μας σε μία ευρωπαϊκή χώρα με διεθνή αναγνώριση.
 
Επιδίωξη μας είναι, είπε, μέσα από την πρόοδο που επετεύχθη, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, η Κυπριακή Δημοκρατία να μην υστερεί κανενός άλλου των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.
 
Ο Πρόεδρος είπε ότι είναι σημαντικό να σημειώσει πως η Κύπρος αναγνωρίζεται από τις χώρες της περιοχής ως αποτέλεσμα των διμερών, τριμερών ή και πολυμερών συνεργασιών, αλλά και μιας διαχρονικής σχέσης που είχαμε πάντοτε με όλους τους γείτονες και όχι μόνο, και επίσης αναγνωρίζεται ως σημαντικός πυλώνας και αξιόπιστος εταίρος στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης,  ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως παρά τις όποιες αδυναμίες, θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για τα όσα έχουμε επιτύχει, χωρίς να παραγνωρίζουμε πως απαιτούνται σημαντικές ακόμη μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το  σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς, με την υιοθέτηση το συντομότερο νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή ή και πρόσθετων δράσεων που έχουν σχεδιαστεί και θα αποτελέσουν το αντικείμενο συσκέψεων και ανακοινώσεων τις επόμενες των ημερών.
 
Εξίσου αναγκαίες είναι, πρόσθεσε, και η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και η αναδιοργάνωση, βελτίωση και αναβάθμιση  του κοινωνικού κράτους, μέσω της δημιουργίας Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
 
Την ίδια ώρα, είπε, αναγνωρίζοντας την προσφορά των ανθρώπων του Πολιτισμού στην ποιότητα ζωής των πολιτών, αναγκαία θεωρούμε τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, πρόταση που θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 
 
Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός των δομών του Κράτους, δεν εξαρτάται μόνο από την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κυβέρνησης, αλλά απαιτεί και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που, παρά τις υπαρκτές διαφωνίες, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, η υπέρβαση είναι επιβαλλόμενη, αφού οι όποιες μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι για χάριν της όποιας Κυβέρνησης, αλλά του κυπριακού λαού.

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top