ΔΙΕΘΝΗ

Συγχαρητήρια Τζόνσον στον Μπάιντεν και επισήμανση ζητημάτων συνεργασίας

Συγχαρητήρια Τζόνσον στον Μπάιντεν και επισήμανση ζητημάτων συνεργασίας

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη με δήλωσή του τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την εκλογική τους νίκη, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ο στενότερος και πιο σημαντικός σύμμαχος» του Ηνωμένου Βασιλείου και πως αυτό «δεν θα αλλάξει» υπό τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον επόμενο Αμερικανό Πρόεδρο και την ομάδα του «σε πολλά κρίσιμα πράγματα για εμάς τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο, τη διεθνή ασφάλεια, πολλά, πολλά, πολλά, πολλά, πολλά άλλα θέματα».

Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι ίσως υπάρχουν προκλήσεις στη συνεργασία της δικής του κυβέρνησης με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερα που ενώνουν την κυβέρνηση αυτής της χώρας και την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε στάδιο, από όσα μας χωρίζουν».

Πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία έχουν επισημάνει ότι η αρχικά στενή ευθυγράμμιση της διακυβέρνησης Τζόνσον με τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εγείρει εμπόδια στη συνεργασία με την Ουάσιγκτον όταν τα ηνία αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει το Brexit και πιο πρόσφατα δεν δίστασε να εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με το βρετανικό νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς με το οποίο η κυβέρνηση του Λονδίνου ανατρέπει μονομερώς διατάξεις της συμφωνίας του Brexit που άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο ιρλανδικής καταγωγής κ. Μπάιντεν είχε επισημάνει ότι δεν πρέπει το Brexit να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ερωτηθείς την Κυριακή αν η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει τροποποιήσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε μεταξύ άλλων ότι «θα ακούσουμε τους Αμερικανούς φίλους μας».

Παράλληλα, βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε επισημάνσεις στελεχών του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ως δήμαρχος Λονδίνου ο Μπόρις Τζόνσον είχε δεχθεί επικρίσεις περί ρατσιστικού σχολίου κατά του τότε Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Όταν είχε γίνει γνωστό πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε απομακρύνει προτομή του Ουίνστον Τσόρτσιλ από το Οβάλ Γραφείο, ο κ. Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει την κίνηση «συμβολική της εν μέρει κενυατικής προγονικής αντιπάθειας του Προέδρου για τη βρετανική αυτοκρατορία».

Ο κ. Ράαμπ, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «ενθουσιασμένος» με την προοπτική συνεργασίας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και ότι οι ΗΠΑ «δεν θα έχουν πιο αξιόπιστο φίλο» από το Ην. Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, η πρώτη αντίδραση του Βρετανού Υπ. Εξωτερικών στο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ μέσω Twitter είχε προκαλέσει επικρίσεις, καθώς συνέχαιρε μεν τον νικητή, αλλά αναφερόταν σε «διαδικασίες» που συνεχίζονται.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top