Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Σαρλ Μισέλ: Πρέπει να νικήσουμε την ιδεολογία του μίσους

09.11.2020
19:58
Διεθνή

H EE θα λάβει μέτρα για να εξαλείψει τα γενεσιουργά αίτια της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων επεμβαίνοντας και ρυθμίζοντας τη θρησκευτική εκπαίδευση που λαμβάνουν και παρέχουν οι ιμάμηδες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από τη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τα όσα περιέχονται σε προσχέδιο διακήρυξης των Υπουργών Εσωτερικών, η οποία θα συζητηθεί σε επικείμενη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών και στη συνέχεια θα υπογραφεί από τους  αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.


Βασικός στόχος της ΕΕ είναι να προωθήσει μέτρα για την καταπολέμηση της ιδεολογίας του μίσους, την προώθησή της μέσα από διαδίκτυο, να ανακόψει τις επαφές και τη χρηματοδότηση των τρομοκρατών και να ενισχύσει τις δυνατότητες πληροφόρησης και επέμβασης των αντιτρομοκρατικών αρχών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο διακήρυξης που περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ, «ο στόχος τώρα είναι να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά, φιλόδοξα και αποτελεσματικά την τρομοκρατία - αρνούμενοι τις προϋποθέσεις που την επιτρέπουν να ευδοκιμήσει».

Για το λόγο αυτό, αναφέρουν οι Υπουργοί, «η διδασκαλία των ευρωπαϊκών αξιών πρέπει να έχει προτεραιότητα στις υπηρεσίες προσανατολισμού και ένταξης για τους μετανάστες».

«Οι παραβιάσεις της δημοκρατικής τάξης και αξιών των ευρωπαϊκών κρατών μελών ή των εθνικών τους νόμων δεν πρέπει ούτε να υποτιμούνται ούτε να γίνονται ανεκτές, ανεξάρτητα από το τι τις παρακινεί. Πρέπει να είναι δυνατή η κύρωση της συνεχιζόμενης άρνησης να ενσωμάτωσης πιο έντονα από ό, τι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Οι οργανισμοί που υποστηρίζουν περιεχόμενο εχθρικό προς ένταξη θα αποκλείονται από τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης», ξεκαθαρίζουν.

«Η Ευρώπη έχει διανύσει έναν σκληρό και οδυνηρό δρόμο για να αγκαλιάσει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας. Ελευθερία συνείδησης και θρησκείας σημαίνει την ελευθερία να ακολουθείτε ή να μην ακολουθείτε μια θρησκεία», αναφέρουν.

«Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων, και συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για άτομα με κοσμικές απόψεις στο δημόσιο βίο. Τονίζουμε λοιπόν τη δέσμευσή μας να προστατεύουμε στην Ευρώπη τη θρησκευτική έκφραση που είναι και ειρηνική και σεβαστή στους νόμους που θεσπίζουν τα κράτη μέλη μας», σημειώνουν σύμφωνα με το προσχέδιο. 

«Αυτό ισχύει εξίσου για το Ισλάμ και όλες τις άλλες θρησκείες», προσθέτουν. 

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στην Ευρώπη από τον ισλαμισμό, από την οργάνωση ή τη διαμόρφωση θρησκευτικών παραδόσεων για εξτρεμιστικούς σκοπούς, και από εξτρεμιστικές ερμηνείες που οδηγούν σε βία», αναφέρουν.

Θέλουμε, συνεχίζουν, «να ενισχύσουμε τους Ευρωπαίους Μουσουλμάνους ως εταίρους μας στην καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, καθώς και αυτοί είναι τα θύματά του. Θέλουμε να τους στηρίξουμε στις προσπάθειές τους να οργανώσουν τη θρησκεία τους ανεξάρτητα από ξένες παρεμβάσεις».

«Κατά την άποψή μας, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια κοινή γλώσσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα κάνει διάκριση μεταξύ Ισλάμ και Ισλαμισμού με την έννοια του θρησκευτικά υποκινούμενου, εξτρεμισμού. Οι εξτρεμιστικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην καταστροφή της ελεύθερης κοινωνικής τάξης θα ικανοποιηθούν με την πλήρη ισχύ και τη συνοχή του κράτους δικαίου. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας ενάντια στον εξτρεμισμό δεν πρέπει να οδηγήσει στον αποκλεισμό και τον στιγματισμό των θρησκευτικών ομάδων», σημειώνουν οι 27.

Καλούν την Κομισιόν «να κατευθύνει ενεργά αυτό το έργο και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την ΕΕ για να κατανοήσει καλύτερα τις ρίζες, τους στόχους και τη διάδοση της ισλαμιστικής ιδεολογίας στην Ευρώπη από τη μία πλευρά και να προωθήσει τη θρησκευτική εκπαίδευση και κατάρτιση των ιμάμηδων - κατά προτίμηση εντός της ΕΕ - που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες από την άλλη πλευρά».

«Θα στοχεύσουμε στη στήριξη των πολλών διαφορετικών φωνών που δείχνουν καθημερινά ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλουραλιστικής, ανοιχτής και φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κοινωνίας μας και δεν αφήνουμε χώρο ούτε στους δεξιούς βίαιους εξτρεμιστές ούτε στους ισλαμιστές να μας χωρίσουν», αναφέρουν.

Εκφράζουν την επιθυμια «να αναλάβουμε συστηματική δράση για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την ισλαμική προπαγάνδα, το κήρυγμα της βίας και τη χρηματοδότηση του μίσους και του ισλαμικού εξτρεμισμού».

«Αυτή είναι μια κοινή προτεραιότητά για την Ευρώπη, που αντικατοπτρίζεται στις κοινές διπλωματικές σχέσεις μας με τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διάλογοι για αυτά τα θέματα θα διεξαχθούν κατά προτεραιότητα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Σημειώνουν ακόμη ότι «είναι εξίσου σημαντικό για όλους να αναγνωρίζουν και να σέβονται - σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους - κοινούς οικουμενικούς ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα για τους άνδρες και τις γυναίκες και τη θρησκευτική ελευθερία».

«Αυτό είναι το θεμέλιο για την επιτυχή ολοκλήρωση», αναφέρουν οι 27 στο μακροσκελές προσχέδιο διακήρυξης, η οποία τώρα θα εξεταστεί σε επίπεδο εθνικών αντιπροσωπειών